fbpx

Malinowy sernik z serków homogenizowanych na biszkopcie bezglutenowym – idealny lekki i fit sernik na lato

by Kucharka w baletkach

Malinowy sernik z serków homogenizowanych na biszkopcie bezglutenowym to absolutny must-have tego lata. Kocham chyba wszystkie serniki, ale lato to wyjątkowy okres na ich przyrządzanie. Mamy tyle pysznych owoców, które świetnie nadają się do serników. Stąd też tyle przepisów na serniki na lato na blogu ;) Faworytem w mojej rodzinie na razi jest kremowy sernik z musem malinowym, który czasem jest też musem truskawkowym. Uwielbiamy też sernik z białą czekoladą i borówkami albo bananowy sernik z borówkami. I oczywiście ostatnio pokochaliśmy puszysty sernik bez cukru z truskawkami i czereśniami. Dzisiaj do tej plejady serników, dorzucam kolejny.

Malinowy sernik z serków homogenizowanych powstał w wyniku nagromadzenia się serków w mojej lodówce z krótką datą do spożycia. I tak jak uwielbiam robić z nimi wszelkie gofry i placki albo dodawać do owsianek, to tym razem postanowiłam zaszaleć. Malinowy sernik wyszedł bardzo delikatny, puszysty i przyjemnie słodki. Jego delikatność cudownie współgra z delikatnym puszystym biszkoptem z mąki kokosowej. Bardzo polecam i zapraszam. Malinowy sernik z serków przed Wami :)

Drukuj

Malinowy sernik z serków homogenizowanych

Liczba porcji: 10 (tortownica o średnicy 22 cm lub blaszka 20x20 cm) Czas przygotowania: Czas gotowania: Wartości odżywcze 130 kalorii, 7b, 11w, 6t, 1,5bł (w gramach)

SKŁADNIKI

Biszkopt kokosowy:

  • 2 jajka
  • 20 g mąki kokosowej
  • 2 łyżki erytrolu / ksylitolu / cukru
  • szczypta soli

Masa sernikowa:

  • 450 g serków homogenizowanych
  • 2 jajka
  • 1 dojrzały banan
  • 150 g malin
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

PRZYGOTOWANIE

Biszkopt kokosowy:

  1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
  2. Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy je na sztywną pianę. Następnie dodajemy po kolei żółtka miksując na wolnych obrotach. Gdy się wszystko połączy dodajemy mąkę oraz erytrol lub ksylitol i mieszamy łyżką do połączenia.
  3. Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia lub silikonowej i pieczemy ok. 20 minut w rozgrzanym piekarniku.

Masa serowa:

  1. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę.
  2. Do miski blendera wrzucamy 100 g malin, obranego banana pokrojonego w plasterki, żółtka, serki i mąkę. Miksujemy do połączenia. 
  3. Do masy dodajemy ubite białka i mieszamy łyżką. 
  4. Wszystko przekładamy do blaszki na podpieczony spód i wyrównujemy. Na wierzchu układamy pozostałe maliny.
  5. Całość pieczemy ok. 1 godziny w rozgrzanym piekarniku.
  6. Sprawdzamy patyczkiem czy sernik jest gotowy, a jeśli nie wierzch przykrywamy papierem do pieczenia i pieczemy dodatkowe kilka minut.
  7. Studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika przez kilkadziesiąt minut, wyjmujemy, studzimy i wkładamy do lodówki na przynajmniej 2 godziny. Podajemy. Smacznego :)

coś na dokładkę?

Skomentuj

Close