Tort czekoladowy ze śmietanką i nutellą

Obiecałam, że dzisiaj nie będzie fit, więc niech tak się stanie. Zresztą od rana czuć dziwną aurę w powietrzu, przez którą nic się nie chce… A jak nic się nie chce, to najlepiej zrelaksować się z czymś pysznym w dłoni. I jeszcze najlepiej, żeby to pyszne było słodkie, żeby się nastrój poprawił :> I oczywiście mamy niedzielę, więc jakieś ciacho czy deser to wręcz obowiązek w każdym polskim domu. W tą leniwą niedzielę mam dla Was tort czekoladowy ze śmietanką i nutellą, czyli chyba najbardziej uniwersalny tort, jaki istnieje. Można go nie kochać, ale na pewno trzeba go lubić (ja właśnie mam tak z każdym czekoladowym jedzeniem :P). Mamy tutaj puszysty biszkopt czekoladowy, lekko słodką śmietankę i niespodziankę w środku w postaci słodkiej nutelli. Bardzo klasycznie, a tak bardzo smacznie :) Zapraszam serdecznie na tort czekoladowy ze śmietanką i nutellą :)

Tort czekoladowy ze śmietanką i nutellą

(tortownica o średnicy 22 cm)

Biszkopt czekoladowy:

~ 4 jajka
~ 4 łyżki wody
~ 1 szklanka cukru
~ 2/3 szklanki mąki ziemniaczanej
~ 2/3 szklanki mąki pszennej
~ 2 łyżki kakao
~ 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Żółtka, wodę i 0,5 szklanki cukru ubijamy na puszystą i jasną masę. W osobnej misce ubijamy na sztywno białka, w połowie ubijania dodajemy resztę cukru. Masę żółtkową i ubite białka mieszamy delikatnie. Dodajemy wymieszane w misce mąki z proszkiem i kakao. Ponownie mieszamy delikatnie. Masę przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i pieczemy w 180 stopniach ok 35 minut (sprawdzamy patyczkiem). Studzimy.

Ścinamy wierzch (tą górkę, która powstała, żeby biszkopt był płaski ;)). Odcięte ciasto kruszymy palcami. Resztę biszkoptu kroimy na 2  równe części. Nasączamy herbatą (lub wódką ;)).

Przełożenie:
~ 500 ml śmietany 30%
~ 1-2 łyżki cukru pudru
~ 1 śmietan-fix
~ 1/2 słoiczka małej nutelli (lub więcej, ale nie przesadźcie, bo będzie za słodkie ;))

Śmietankę ubijamy. Pod koniec dodajemy cukier i śmietan fix.
Pierwszą część biszkoptu smarujemy ostrożnie nutellą. Układamy równomiernie 1/2 śmietany i przykrywamy drugą częścią. Wierzch smarujemy resztą śmietany. Boki obklejamy pokruszonym ciastem. Wstawiamy przynajmniej na 2 godziny do lodówki. Smacznego :)

Drukuj



5 thoughts on “Tort czekoladowy ze śmietanką i nutellą”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *