fbpx

Tort z musem czekoladowym z białej i ciemnej czekolady, czyli bardzo czekoladowy tort z dwoma musami czekoladowymi

by Kucharka w baletkach

Tort z musem czekoladowym z białej i ciemnej czekolady to tort, ktory wymyśliłam na świętowanie zbiorowych urodzin moich braci i własnych.

Wszyscy jesteśmy z października, więc zawsze umawiamy się na jeden rodzinny weekend, kiedy świętujemy. A przecież nie może się obejść bez pysznego tortu.

Zawsze jest to tort na bazie biszkoptu. Najczęściej tort ze śmietanką i owocami, jak tort ze śmietanką i malinami albo czekoladowy tort z malinami. Tym razem jednak w zamrażalniku nie uchowały się żadne letnie owoce, więc ochoczo poszłam w tort czekoladowy. I to wyjątkowy, bo podwójnie czekoladowy!

Tort z dwoma musami czekoladowymi, czyli idealny tort dla czekoladoholików

Tort z musem czekoladowym w całości

Stworzyłam go łącząc dwie bardzo lubiane w moim domu musy do tortów. Obydwa lekkie, delikatne i słodkie na bazie śmietanki i mascarpone. I obydwa z dodatkiem czekolady, ale innego rodzaju.

Powstało więc połączenie delikatnego, puszystego biszkoptu ze słodkim musem z białej czekolady i, ciut mniej słodkim, ale równie smacznym musem z ciemnej czekolady. I ten tort czekoladowy to był strzał w dziesiątkę.

Tort jest słodki, ale nie przesłodzony. Idealnie pasuje do popołudniowej herbatki lub kawy. Jest mięciutki i wręcz rozpływa się w ustach. Bardzo łatwo zrobić też przy nim mały błąd nie wyjmując wcześniej mascarpone z lodówki lub nie mieszając go dostatecznie szybko z roztopioną czekoladą. Skutkuje to kawałkami stężałej czekolady, która chrupie między zębami przy niektórych widelcach lądujących w ustach. Jednak, jak dla mnie to bardzo przyjemny błąd ;)

Ten tort został trochę też zainspirowany smakiem lodów z toruńskiej lodziarni Lenkiewicz. Wystarczy raz wybrać się do Torunia, żeby wiedzieć o jej istnieniu. Ja mieszkając w Toruniu, często chodziłam do niej z koleżankami i choć wręcz nadużywałam ich smaku jogurtowego z żurawiną, to czasem udało mi się posmakować czegoś innego. I jednym z tych smaków było właśnie biała-ciemna czekolada, która zachowywala idealny balans w swojej słodkości i czekoladowości dzięki kontrastowi.

I ten tort z musem czekoladowym też to idealnie robi. Bardzo zachęcam do próbowania. Jest na tyle uniwersalny, że będzie smakował każdemu. W końcu czekoladę przecież kocha, może mniej lub bardziej, ale wciąż, każdy ;)

Tort z musem czekoladowym z białej i ciemnej czekolady, czyli bardzo czekoladowy tort z dwoma musami czekoladowymi

Drukuj
Liczba porcji: 16 (tortownica o średnicy 22 cm) Czas przygotowania:
Wartości odżywcze: 450 kalorii 6 g białka, 45 g węglowodanów, 28 g tłuszczy na porcję
Ocena 5.0/5
( 1 głos )

SKŁADNIKI

Biszkopt:

  • 5 jajek
  • 5 łyżek wody
  • 1 i 1/4 szklanki cukru
  • niepełna szklanka mąki ziemniaczanej (ok. 5/6 szklanki ;))
  • niepełna szklanka mąki pszennej (ok. 5/6 szklanki ;))
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • do nasączenia: 3 łyżeczki ekstraktu waniliowego i 6 łyżeczek herbaty

Mus czekoladowy ciemny:

  • 250 s serka mascarpone
  • 100 g gorzkiej czekolady (lub deserowej)
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 1/2 szklanki cukru pudru

Mus czekoladowy jasny:

  • 250 s serka mascarpone
  • 100 g białej czekolady
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 1/4 szklanki cukru pudru

PRZYGOTOWANIE

Biszkopt:

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
  2. Żółtka, wodę i 1/2 szklanki cukru ubijamy na puszystą i jasną masę. W osobnej misce ubijamy na sztywno białka, w połowie ubijania dodajemy resztę cukru.
  3. Masę żółtkową i ubite białka mieszamy delikatnie łyżką. Dodajemy wymieszane w misce mąki z proszkiem i kakao. Ponownie mieszamy delikatnie łyżką.
  4. Masę przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i ok. 35 minut (sprawdzamy patyczkiem czy jest już przepieczony). Studzimy.
  5. Kroimy 3 równe blaty.
  6. Nasączamy herbatą lub ekstraktem waniliowym wymieszanym z wodą.

Mus czekoladowy ciemny:  

  1. Czekoladę roztapiamy kąpieli wodnej. Lekko studzimy, ale jeszcze ciepłą mieszamy z serkiem.
  2. Śmietankę ubijamy na najwyższych obrotach miksera, pod koniec dodając cukier.
  3. Śmietankę mieszamy z serko-czekoladą. Wstawiamy do lodówki na 10 minut.
  4. Mus wykładamy na pierwszy blat równomiernie rozsmarowując. Układamy na nim drugi blat.

Mus czekoladowy jasny:

  1. Czekoladę roztapiamy kąpieli wodnej. Lekko studzimy, ale jeszcze ciepłą mieszamy z serkiem.
  2. Śmietankę ubijamy na najwyższych obrotach miksera, pod koniec dodając cukier.
  3. Śmietankę mieszamy z serko-czekoladą. Wstawiamy do lodówki na 10 minut.
  4. Połowę musu wykładamy na drugi blat. Przykrywamy trzecim.
  5. Resztę kremu rozsmarowujemy na wierzchu i po bokach. Do boków przyklejamy okruszki ciastek lub startą czekoladę.
  6. Schładzamy przynajmniej 2 godziny. Podajemy. Smacznego :)

Tort z musem czekoladowym z białej i ciemnej czekolady

coś na dokładkę?

1 komentarz

Sylwia 27 listopada 2022 - 19:25

Ekstra torcik. Świetna bomba czekoladowa

Odpowiedz

Skomentuj

Close