Wegańska fasolka po bretońsku

Nie obchodzę Halloween, a tez nie miałam czasu na kulinarne zabawy, więc niestety nie mam żadnych halloweenowych smakołyków. Z tych ciekawych, które widziałam (nawet w pracy!) to ciasteczka wiedzmy z migdałami, świetnie, a wygląd jest bardzo adekwatny do okazji :D Ale ja mam za to dla Was coś, co pomoże Wam szybko rozgrzać się po dniu spędzonym na cmentarzach, a co nie wymaga dużego nakładu pracy. Szczerze powiedziawszy nie sadziłam, ze wegańska wersja fasolki po bretońsku może być taka dobra jak wersja tradycyjna, ale jednak da się. Dobrze dobrane przyprawy i wędzona papryka robią jednak swoje, a całość smakuje naprawdę świetnie. Moja przyjaciółka przebąkiwała, że zamiast majeranku podobno powinno dać się szałwię i na pewno spróbuję następnym razem, ale majeranek zestawiony tutaj z innymi ziołami sprawia, że jedząc nie myśli się, że mogłoby być to lepsze. I tym razem idę też na łatwiznę i proponuje Wam użycie fasolki i krojonych pomidorów z puszki… Jeżeli jeszcze złapaliście jakieś smakowite sztuki w sklepie to możecie się pobawić, ale jeżeli chcecie sobie troszkę ułatwić to czasem można i sięgać po półśrodki. A danie i tak będzie kusiło i aromatem, i wyglądem, i smakiem. Polecam z całego serducha :)

Wegańska fasolka po bretońsku

 
(2 porcje)
~ 2 cebule
~ 2 puszka krojonych pomidorów
~ 2 puszki białej fasoli
~ 2 listki laurowe
~ 2 ziarna pieprzu
~ 2 ziarna ziela angielskiego
~ 1 płaska łyżeczka papryki wędzonej
~ 1 płaska łyżeczka majeranku
~ 1/2 łyżeczki kminku mielonego
~ 1/2 łyżeczki suszonej pietruszki
~ 1/2 łyżeczki suszonego lubczyku
~ 1-2 łyżki sosu sojowego
~ 1 łyżka przecieru pomidorowego
~ sól, pieprz
~ 2 łyżki oleju

 
Na oleju podsmażamy drobno posiekaną cebulę. Gdy cebula się zeszkli wrzucamy listek, ziele angielskie i pieprz cały.  o ok. 1 minutce smażenia dodajemy pomidory z puszki i mieszamy. Dodajemy paprykę wędzoną, zioła, sos sojowy, sól i pieprz. Dusimy ok. 5 minut na średnim ogniu. Dodajemy fasolę i mieszamy. Całość dusimy ok. 30 minut na średnim ogniu. Po tym czasie dodajemy przecier i mieszamy dokładnie. Podajemy z chlebem lub kaszą. Smacznego :)
Drukuj


3 thoughts on “Wegańska fasolka po bretońsku”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *