Jaglanki to śniadania, które zdarzają się u mnie raz na kilka miesięcy i raczej stanowią małą odskocznię od owsianek, które jem prawie codziennie (owsianka owocowa albo owsianka jogurtowa to moje śniadaniowe miłości). Jednak nigdy nie zagrzewają u mnie miejsca na dłużej, bo jestem zdecydowanie #owsiankateam, ale warto sobie urozmaicać ;-) I ostatnio wymyśliłam sobie przecudowną roślinną jaglankę na śniadanie – wegańska jaglanka z sokiem pomarańczowym i truskawkami przed Wami. Postawiłam na kaszę jaglaną, mleko roślinne i połączenie słodkich pomarańczy i lekko kwaskowatych truskawek, które okazało się przepyszne. Wegańska jaglanka z sokiem pomarańczowym i truskawkami jest przyjemnie słodka, owocowa, świeża i pyszna. Bardzo polecam i zapraszam :-)
Wegańska jaglanka z sokiem pomarańczowym i truskawkami

(1 porcja)
- 50 g suchej kaszy jaglanej
- 200-250 ml mleka roślinnego (u mnie sojowe)
- 1 łyżeczka syropu klonowego
- 1 średnia pomarańcza
- 100 g truskawek
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Kaszę jaglaną przepłukujemy zimną wodą kilka raz, aż woda przestanie być mętna. Przelewamy jeszcze raz wrzątkiem i przekładamy do rondelka.
Do kaszy wlewamy mleko i podgrzewamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień na średni i dusimy pod przykryciem, aż kasza wchłonie mleko i zrobi się miękka. W razie potrzeby dolewamy troszkę wody.
Gdy kasza się gotuje, obieramy pomarańczę i dokładnie wyciskamy sok. Resztki miąższu możemy posiekać i wyłożyć na dno miseczki (żeby się nie zmarnowały ;-)).
Ugotowaną kaszę mieszamy z syropem i przekładamy do miseczki. Na wierzchu układamy pokrojone truskawki. Polewamy sokiem z pomarańczy i, przed podaniem, posypujemy cynamonem. Smacznego :-)

A jeżeli potrzebujecie więcej pomysłów na smakowite wegańskie śniadania zapraszam do zakupu mojego śniadaniowego e-booka, gdzie znajdziecie ponad 30 propozycji na roślinne śniadania bez jajek i nabiału: