fbpx

Idealne wegańskie tagliatelle bolognese, czyli włoskie roślinne tagliatelle z soczewicą

by Kucharka w baletkach

Wegańskie tagliatelle bolognese w moim rodzinnym domu nie miałoby prawa wstępu.

Z dzieciństwa znam tylko jedno danie makaronowe, czyli spaghetti bolognese, które serwowała nam mama. Przez wiele lat trwałam w przekonaniu, że spaghetti bolognese to najbardziej tradycyjny włoski makaron.

Jednak potem okazało się, że wcale nie najbardziej tradycyjny. Wszystko bowiem zależy od regionu, a ja zaufałam paczce makaronu i sosu wierząc, że taki się głównie jada. I dowiedziałam się, że to spopularyzowane przez producentów makaronu i sosów, spaghetti bolognese tradycyjnie powinno być tagliatelle bolognese.

Wegańskie tagliatelle bolognese – idealny roślinny makaron w włoskim stylu

Wegańskie tagliatelle bolognese na talerzu

Choć ja nadal często serwuję sobie ten sos z makaronem spaghetti, jak na przykład wegańskie spaghetti bolognese z tofu, to tym razem postanowiłam pójść bardziej tradycyjnie. Jednak, dalej roślinnie i przygotowałam idealne wegańskie tagliatelle bolognese na bazie soczewicy.

Wersja z tofu jest nadal przepyszna, to w moim odczuciu soczewica się jeszcze lepiej sprawdza. Dodatkowo, jej połączenie jej z niewielką ilością grzybów sprawia, że jest jeszcze bardziej aromatycznie i smacznie.

Ja roślinne tagliatelle bolognese serwuję sobie ostatnio co tydzień. Taka micha makaronu cudownie pasuje na zimowe popołudnia i wieczory. A obsypana wegańskim lub zwykłym parmezanem smakuje naprawdę wspaniale. Zapraszam – idealne wegańskie bolognese przed Wami :)

Idealne wegańskie tagliatelle bolognese

Drukuj
Liczba porcji: 2 Czas przygotowania:
Wartości odżywcze: 665 kalorii 29b, 96w, 17t, 2bł na porcję
Ocena 5.0/5
( 1 głos )

SKŁADNIKI

Sos bolognese:

  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 100 g soczewicy brązowej lub zielonej
  • 1 średnia marchewka
  • 3-4 suszone grzyby
  • 250-300 g passaty pomidorowej
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka bazylii
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oliwy

Reszta:

PRZYGOTOWANIE

Sos bolognese:

  1. Grzyby namaczamy w wodzie w temperaturze pokojowej ok. 1 godziny, a następnie gotujemy z soczewicą do miękkości soczewicy i odstawiamy.
  2. Cebulę drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę, a marchewkę kroimy w drobną kosteczkę.
  3. Cebulę podsmażamy na oliwie, po 2-3 minutach dodajemy czosnek. Smażymy ok. 2 minuty razem. Wrzucamy marchewkę oraz soczewicę z grzybami (możemy je lekko posiekać przed wrzuceniem) i smażymy ok. 1-2 minuty.
  4. Dodajemy passatę, oregano i bazylię. Zmniejszamy ogień na średni i dusimy ok. 10-15 minut.
  5. Po tym czasie w razie potrzeby zagęszczenia, dodajemy koncentrat i mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Reszta:

  1. Makaron gotujemy al dente wg przepisu na opakowaniu i układamy porcje na talerzach (albo mieszamy z sosem na patelni - u mnie zależy to od dnia ;)).
  2. Polewamy przygotowanym sosem bolognese i ewentualnie posypujemy startym parmezanem lub wegańskim odpowiednikiem. Smacznego :)
Wegańskie tagliatelle bolognese na widelcu
Wegańskie tagliatelle bolognese podany z parmezanem

coś na dokładkę?

Skomentuj

Close