Wegańskie tagliatelle bolognese w moim rodzinnym domu nie miałoby prawa wstępu.
Z dzieciństwa znam tylko jedno danie makaronowe, czyli spaghetti bolognese, które serwowała nam mama. Przez wiele lat trwałam w przekonaniu, że spaghetti bolognese to najbardziej tradycyjny włoski makaron.
Jednak potem okazało się, że wcale nie najbardziej tradycyjny. Wszystko bowiem zależy od regionu, a ja zaufałam paczce makaronu i sosu wierząc, że taki się głównie jada. I dowiedziałam się, że to spopularyzowane przez producentów makaronu i sosów, spaghetti bolognese tradycyjnie powinno być tagliatelle bolognese.
Wegańskie tagliatelle bolognese – idealny roślinny makaron w włoskim stylu
Choć ja nadal często serwuję sobie ten sos z makaronem spaghetti, jak na przykład wegańskie spaghetti bolognese z tofu, to tym razem postanowiłam pójść bardziej tradycyjnie. Jednak, dalej roślinnie i przygotowałam idealne wegańskie tagliatelle bolognese na bazie soczewicy.
Wersja z tofu jest nadal przepyszna, to w moim odczuciu soczewica się jeszcze lepiej sprawdza. Dodatkowo, jej połączenie jej z niewielką ilością grzybów sprawia, że jest jeszcze bardziej aromatycznie i smacznie.
Ja roślinne tagliatelle bolognese serwuję sobie ostatnio co tydzień. Taka micha makaronu cudownie pasuje na zimowe popołudnia i wieczory. A obsypana wegańskim lub zwykłym parmezanem smakuje naprawdę wspaniale. Zapraszam – idealne wegańskie bolognese przed Wami :)
SKŁADNIKI
Sos bolognese:
- 1 cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- 100 g soczewicy brązowej lub zielonej
- 1 średnia marchewka
- 3-4 suszone grzyby
- 250-300 g passaty pomidorowej
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka bazylii
- sól, pieprz
- 2 łyżki oliwy
Reszta:
- 150 g makaronu tagliatelle
- 3-4 łyżki startego tradycyjnego lub wegańskiego parmezanu
PRZYGOTOWANIE
Sos bolognese:
- Grzyby namaczamy w wodzie w temperaturze pokojowej ok. 1 godziny, a następnie gotujemy z soczewicą do miękkości soczewicy i odstawiamy.
- Cebulę drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę, a marchewkę kroimy w drobną kosteczkę.
- Cebulę podsmażamy na oliwie, po 2-3 minutach dodajemy czosnek. Smażymy ok. 2 minuty razem. Wrzucamy marchewkę oraz soczewicę z grzybami (możemy je lekko posiekać przed wrzuceniem) i smażymy ok. 1-2 minuty.
- Dodajemy passatę, oregano i bazylię. Zmniejszamy ogień na średni i dusimy ok. 10-15 minut.
- Po tym czasie w razie potrzeby zagęszczenia, dodajemy koncentrat i mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Reszta:
- Makaron gotujemy al dente wg przepisu na opakowaniu i układamy porcje na talerzach (albo mieszamy z sosem na patelni - u mnie zależy to od dnia ;)).
- Polewamy przygotowanym sosem bolognese i ewentualnie posypujemy startym parmezanem lub wegańskim odpowiednikiem. Smacznego :)