fbpx

Idealne wegańskie tagliatelle bolognese, czyli włoskie roślinne tagliatelle z soczewicą

by Kucharka w baletkach

W moim rodzinnym domu z dzieciństwa znam tylko jedno danie makaronowe, czyli spaghetti bolognese, które serwowała nam mama. I przez wiele lat trwałam w przekonaniu, że spaghetti bolognese to najbardziej tradycyjny włoski makaron. A potem okazało się, że wcale nie najbardziej tradycyjny, bo wszystko zależy od regionu. I że to spopularyzowane przez producentów makaronu i sosów, spaghetti bolognese tradycyjnie powinno być tagliatelle bolognese. I choć ja nadal często serwuję sobie ten sos z makaronem spaghetti, jak na przykład wegańskie spaghetti bolognese z tofu, to tym razem postanowiłam pójść bardziej tradycyjnie, ale dalej roślinnie i przygotowałam idealne wegańskie tagliatelle bolognese na bazie soczewicy. I choć wersja z tofu jest przepyszna, to jednak w moim odczuciu soczewica się jeszcze lepiej sprawdza, a połączenie jej z niewielką ilością grzybów sprawia, że jest jeszcze bardziej aromatycznie i smacznie. Ja idealne wegańskie tagliatelle bolognese serwuję sobie ostatnio co tydzień, bo taka micha makaronu cudownie pasuje na zimowe popołudnia i wieczory. A obsypana wegańskim lub zwykłym parmezanem smakuje naprawdę wspaniale. Zapraszam – idealne wegańskie bolognese przed Wami :-)

Idealne wegańskie bolognese

(2 porcje)

Sos bolognese:
~ 1 cebula
~ 1-2 ząbki czosnku
~ 80-100 g soczewicy brązowej lub zielonej
~ 1 średnia marchewka
~ 3-4 suszone grzyby
~ 250-300 g passaty pomidorowej
~ 1 łyżeczka oregano
~ 1 łyżeczka bazylii
~ sól, pieprz
~ 2-3 łyżki oliwy

Grzyby namaczamy w wodzie w temperaturze pokojowej ok. 1 godziny, a następnie gotujemy z soczewicą do miękkości soczewicy i odstawiamy.

Cebulę drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę, a marchewkę kroimy w drobną kosteczkę.

Cebulę podsmażamy na oliwie, po 2-3 minutach dodajemy czosnek. Smażymy ok. 2 minuty razem. Wrzucamy marchewkę oraz soczewicę z grzybami (możemy je lekko posiekać przed wrzuceniem) i smażymy ok. 1-2 minuty.

Dodajemy passatę, oregano i bazylię. Zmniejszamy ogień na średni i dusimy ok. 10-15 minut.

Po tym czasie w razie potrzeby zagęszczenia, dodajemy koncentrat i mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

~ 100-150 g makaronu tagliatelle
~ ew. 3-4 łyżki startego tradycyjnego lub wegańskiego parmezanu

Makaron gotujemy al dente wg przepisu na opakowaniu i układamy porcje na talerzach (albo mieszamy z sosem na patelni – u mnie zależy to od dnia ;-)). Polewamy przygotowanym sosem bolognese i ewentualnie posypujemy startym parmezanem lub wegańskim odpowiednikiem. Smacznego :-)

coś na dokładkę?

Skomentuj

Close