Wegański piernik z pomidorami – ekspresowy i bez cukru

W miniony już niestety weekend w moim domu rodzinnym pachniało piernikami, stół w kuchni lepił się od lukru, a dosłownie wszędzie w domu można było wejść na cukrowe perełki albo śnieżynki ozdobne. I choć przypłaciłam to oparzeniem pierwszego stopnia to i tak muszę powiedzieć, że warto było. Dla mnie właśnie to coroczne robienie pierników z mamą (już od 17 lat!) to początek oczekiwania na święta, kupowania prezentów, słuchania świątecznych piosenek i pogodzenia się z tym zimnem i zawieruchą, bo w końcu niedługo święta – najgorszy listopadowy czas za nami. Bardzo polecam tą tradycję robienia pierników, bo to świetna zabawa! I choć to dużo pracy to im więcej najbliższych zaciągnięcie do pracy tym więcej zabawy ;-) I dla mnie to pieczenie pierników otwiera legitny czas na nowe świąteczne potrawy, które lepiej wypróbować przed świętami niż od razu iść na żywioł. Dlatego niech tegoroczny sezon świątecznych propozycji na blogu otworzy wyjątkowe ciasto – wegański piernik z pomidorami – ekspresowy i bez cukru. Podsunęła mi go Jadłonomia, a ja postanowiłam go trochę uzdrowić i odkalornić i muszę powiedzieć, że to najlepszy ekspresowy piernik, jaki kiedykolwiek jadłam. W ogóle nie czuć w nim pomidorów, ale ich dodatek sprawia, że caly jest idealnie wilgotny, mięsisty i pyszny. Piernik wychodzi idealnie słodki, mięciutki, mocno korzenny – po prostu idealny. Do posłodzenia użyłam erytrolu, ale jeżeli wolicie ksylitol czy nawet zwykły cukier lub brązowy to też wyjdzie ekstra! Polecam serdecznie ;-)

Wegański piernik z pomidorami

(keksówka 22×11 cm)

~ 1 puszka pomidorów krojonych (400 g)
~ 1 duży dojrzały banan
~ 2 łyżki oleju roslinnego
~ 240 g mąki pełnoziarnistej
~ 120 g erytrolu lub ksylitolu (ew. 75-100 g cukru)
~ 1 duża łyżka kakao naturalnego (ok. 30 g)
~ 1 łyżka przyprawy do piernika 
~ 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
~ 1 łyżeczka sody oczyszczonej
~ szczypta soli

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra i dół).

Puszkę pomidorów, obranego i pokrojonego banana oraz olej miksujemy blenderem na jednolitą masę. Dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy łyżką do połączenia (w razie, gdyby było troszkę za gęste dolewamy 1-2 łyżki wody).

Masę przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do piecznia (lub silikonowej). Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 50 minut sprawdzając patyczkiem czy jest już gotowe. Jeżeli jeszcze będzie mokre wewnątrz przykrywamy wierzch papierem do pieczenia (żeby za bardzo się nie spiekł i trzymamy 5-10 minut dłużej). Wyjmujemy i studzimy. 

Jeżeli lubicie idealnie będzie pasować polewa czekoladowa, ale mi do szczęścia nie była potrzebna tym razem ;-) Smacznego :-)

Drukuj


3 thoughts on “Wegański piernik z pomidorami – ekspresowy i bez cukru”

    • Dziękuję za komenatrz Jolu – przepis już poprawiony :-)
      A odpowiadając już – grzanie góra i dół, piekarnik 180 stopni, ok. 50 minut (ale sprawdzwamy patyczkiem – czasem trzeba jeszcze dopiec, ale wtedy warto przykryć wierzch papierem do pieczenia, żeby się za bardzo nie spiekł ;-)).
      Pozdrawiam serdecznie!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *