fbpx

Wegański piernik z pomidorami – ekspresowy i bez cukru

by Kucharka w baletkach

Wegański piernik z pomidorami sprawił, że przedłużyłam sobie pierniczkowanie rozpoczęte z mamą.

W miniony bowiem weekend w moim domu rodzinnym pachniało piernikami. Stół w kuchni lepił się od lukru. I dosłownie wszędzie w domu można było wejść na cukrowe perełki albo śnieżynki ozdobne.

Choć przypłaciłam to oparzeniem pierwszego stopnia, to i tak muszę powiedzieć, że warto było.

Dla mnie właśnie to coroczne robienie pierników z mamą (już od 17 lat!) to początek oczekiwania na święta, kupowania prezentów, słuchania świątecznych piosenek i pogodzenia się z tym zimnem i zawieruchą. W końcu niedługo święta – najgorszy listopadowy czas za nami.

Bardzo polecam tą tradycję robienia pierników, bo to świetna zabawa! I choć to dużo pracy to im więcej najbliższych zaciągnięcie do pracy tym więcej zabawy ;)

Dla mnie też to pieczenie pierników otwiera legitny czas na nowe świąteczne potrawy. Takie, które lepiej wypróbować przed świętami niż od razu iść na żywioł.

Wegański piernik z pomidorami to wyjątkowy piernik last minute

Niech więc tegoroczny sezon świątecznych propozycji na blogu otworzy wyjątkowe ciasto – wegański piernik z pomidorami – ekspresowy i bez cukru. Podsunęła mi go Jadłonomia. Ja natomiast postanowiłam go trochę uzdrowić i odkaloricznić.

I muszę powiedzieć, że to najlepszy ekspresowy piernik, jaki kiedykolwiek jadłam. W ogóle nie czuć w nim pomidorów. Jednak, ich dodatek sprawia, że cały jest idealnie wilgotny, mięsisty i pyszny.

Piernik wychodzi idealnie słodki, mięciutki, mocno korzenny – po prostu idealny. Do posłodzenia użyłam erytrolu, ale jeżeli wolicie ksylitol czy nawet zwykły cukier lub brązowy to też wyjdzie ekstra! Polecam serdecznie ;-)

Wegański piernik z pomidorami - ekspresowy i bez cukru

Drukuj
Liczba porcji: 10 Czas przygotowania:
Wartości odżywcze: 144 kalorii 3b, 28w, 3t, 3bł na porcję
Ocena 4.5/5
( 2 głos )

SKŁADNIKI

  • 1 puszka pomidorów krojonych (400 g)
  • 1 duży dojrzały banan
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 240 g mąki pełnoziarnistej
  • 120 g erytrolu lub ksylitolu (ew. 75-100 g cukru)
  • 1 duża łyżka kakao naturalnego (ok. 30 g)
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra i dół).
  2. Puszkę pomidorów, obranego i pokrojonego banana oraz olej miksujemy blenderem na jednolitą masę. Dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy łyżką do połączenia (w razie, gdyby było troszkę za gęste dolewamy 1-2 łyżki wody).
  3. Masę przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do piecznia (lub silikonowej).
  4. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 50 minut sprawdzając patyczkiem czy jest już gotowe. Jeżeli jeszcze będzie mokre wewnątrz przykrywamy wierzch papierem do pieczenia (żeby za bardzo się nie spiekł i trzymamy 5-10 minut dłużej). Wyjmujemy i studzimy.
  5. Jeżeli lubicie idealnie będzie pasować polewa czekoladowa, ale mi do szczęścia nie była potrzebna tym razem ;-) Smacznego :)

coś na dokładkę?

7 komentarzy

Ervi 26 listopada 2019 - 10:28

Ciekawy musi być taki pomidorowy;)

Odpowiedz
Jola 28 listopada 2019 - 12:04

W jakiej temperaturze piec, czy góra dół i ile czasu

Odpowiedz
pinkyyy 28 listopada 2019 - 12:57

Dziękuję za komenatrz Jolu – przepis już poprawiony :-)
A odpowiadając już – grzanie góra i dół, piekarnik 180 stopni, ok. 50 minut (ale sprawdzwamy patyczkiem – czasem trzeba jeszcze dopiec, ale wtedy warto przykryć wierzch papierem do pieczenia, żeby się za bardzo nie spiekł ;-)).
Pozdrawiam serdecznie!

Odpowiedz
kucharka 19 grudnia 2019 - 10:34

na pewno bardzo oryginalny przepis, nie wiem czy odważyłabym się zrobić piernik z pomidorami, ale brawa za pomysłowość ;) może od razu pójść o krok dalej i zrobić taki wytrawny piernik, dodać jakieś zioła aromatyczne, czy coś w tym stylu?

Odpowiedz
pinkyyy 23 grudnia 2019 - 13:47

Podoba mi się Twój sposób myślenia i chyba muszę o czymś takim pomyśleć :D Ale to już może po świętach, bo choć widziałam połączenia pierników z mięsem, tak z ziołami jeszcze nie, muszę pokminić. Pozdrawiam serdecznie :-)

Odpowiedz
Ania 20 grudnia 2021 - 18:27

Na jaką blaszkę jest podany przepis? :)

Odpowiedz
Kucharka w baletkach 21 grudnia 2021 - 09:23

Na keksówkę 22×11 cm :)

Odpowiedz

Skomentuj

Close