Wegańskie leczo z boczniakami

W sezonie paprykowym w moim domu robiliśmy leczo co drugi dzień. Ja z tatą uwielbiamy pikantne potrawy, a papryka duszona w ostrym sosie to coś pięknego. Ale ostatnimi czasy nie jestem zbyt wielką fanką żadnych kiełbas, więc postanowiłam zrobić pyszną wegańską wersję z mięsistymi boczniakami. I okazała się przepyszna! Boczniaki cudownie pasują do ostrych smaków, a z papryką i pomidorami tworzą coś przepysznego. Dzięki wędzonej papryce mamy dymny posmak, a całe wegańskie leczo z boczniakami to naprawdę cudo. I szczerze powiedziawszy nawet zaryzykuję stwierdzenie, że jest najlepszym leczo, które jadłam w życiu. Jest sycące, wyraziste, aromatyczne, ale nie ciężkie. Kuchnia wegańska naprawdę potrafi ;-) 

Wegańskie leczo z boczniakami

(2 porcje)

~ 1 duża cebula
~ 1-2 ząbki czosnku
~ 250 g boczniaków
~ 2 duże czerwone papryki
~ 4 pomidory (ok. 0,5 kg)
~ 2 łyżki przecieru pomidorowego
~ 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki 
~ 1/2 łyżeczki ostrej papryki (mniej/więcej w zależności od gustu ;))
~ sól, pieprz
~ 1 łyżka oleju

Cebulę siekamy drobno, a czosnek przeciskamy przez praskę. Wrzucamy do rozgrzanego rondla z olejem  i smażymy, aż cebula się zeszkli. Dorzucamy pokrojone w paski boczniaki i smażymy ok. 2-3 minuty. Następnie dodajemy pokrojoną w paski paprykę. Smażymy 2-3 minuty i dorzucamy pokrojone drobno pomidory. Smażymy mieszając ok. 2-3 minuty. Dodajemy przecier i 5-6 łyżek wody.  Mieszamy, zmniejszamy ogień na średni i dusimy ok. 10-15 minut pod przykryciem, co jakiś czas mieszając. 

Po tym czasie całość doprawiamy wędzoną i ostrą papryką, solą i pieprzem. Mieszamy, trzymamy jeszcze ok. 1-2 minuty na ogniu i podajemy z ugotowanym ryżem/kaszą lub z pieczywem. Smacznego :)

Drukuj


1 thought on “Wegańskie leczo z boczniakami”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *