fbpx

Wegańskie leczo z boczniakami

by Kucharka w baletkach

Wegańskie leczo z boczniakami to danie, które gotuję regularnie jako zamiennik tradycyjnego leczo. Takie bowiem bardzo nieroślinne z kiełbasą, i czasem boczkiem, jadaliśmy w rodzinnym domu.

Tak właściwie to w sezonie paprykowym w moim domu robiliśmy leczo co drugi dzień. Ja z tatą uwielbiamy pikantne potrawy, jak meksykańskie chili con carne czy nawet ogórki w zalewie chili. Dodatkowo, papryka duszona w ostrym sosie to coś pięknego.

Wegańskie leczo z boczniakami lepsze niż mięsne

Jednak, ograniczam mięso i unikam wieprzowiny oraz wołowiny. Chciałam więc znaleźć jakąś smaczną wegańską alternatywę dla tradycyjnego leczo. I takie leczo z bocznikami okazało się idealnym rozwiżaniem.

Boczniaki bowiem cudownie pasują do ostrych smaków. Co więcej, świetnie łączą się z papryką i pomidorami tworząc coś przepysznego. Wędzona papryka sprawia, że mamy dymny posmak, a całe wegańskie leczo z boczniakami to naprawdę cudo.

I szczerze powiedziawszy nawet zaryzykuję stwierdzenie, że jest najlepszym leczo, które jadłam w życiu. Jest sycące, wyraziste, aromatyczne, ale nie ciężkie. Kuchnia wegańska naprawdę potrafi ;) 

Drukuj

Wegańskie leczo z boczniakami

Liczba porcji: 2 Czas przygotowania: Wartości odżywcze 250 kalorii, 10b, 44w, 7t, 5bł (w gramach)

SKŁADNIKI

  • 1 duża cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 250 g boczniaków
  • 2 duże czerwone papryki
  • 4 pomidory (ok. 0,5 kg)
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki (mniej/więcej w zależności od gustu ;))
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka oleju

PRZYGOTOWANIE

  1. Cebulę siekamy drobno, a czosnek przeciskamy przez praskę. Wrzucamy do rozgrzanego rondla z olejem i smażymy, aż cebula się zeszkli.
  2. Dorzucamy pokrojone w paski boczniaki i smażymy ok. 2-3 minuty.
  3. Następnie dodajemy pokrojoną w paski paprykę. Smażymy 2-3 minuty i dorzucamy pokrojone drobno pomidory. Smażymy mieszając ok. 2-3 minuty.
  4. Dodajemy przecier i 5-6 łyżek wody. Mieszamy, zmniejszamy ogień na średni i dusimy ok. 10-15 minut pod przykryciem, co jakiś czas mieszając.
  5. Po tym czasie całość doprawiamy wędzoną i ostrą papryką, solą i pieprzem. Mieszamy, trzymamy jeszcze ok. 1-2 minuty na ogniu.
  6. Podajemy z ugotowanym ryżem/kaszą lub z pieczywem. Smacznego :)

coś na dokładkę?

1 komentarz

Ervisha 28 sierpnia 2019 - 14:20

Może być dobre:)

Odpowiedz

Skomentuj

Close