Wegańskie leczo z boczniakami to danie, które gotuję regularnie jako zamiennik tradycyjnego leczo. Takie bowiem bardzo nieroślinne z kiełbasą, i czasem boczkiem, jadaliśmy w rodzinnym domu.
Tak właściwie to w sezonie paprykowym w moim domu robiliśmy leczo co drugi dzień. Ja z tatą uwielbiamy pikantne potrawy, jak meksykańskie chili con carne czy nawet ogórki w zalewie chili. Dodatkowo, papryka duszona w ostrym sosie to coś pięknego.
Wegańskie leczo z boczniakami lepsze niż mięsne
Jednak, ograniczam mięso i unikam wieprzowiny oraz wołowiny. Chciałam więc znaleźć jakąś smaczną wegańską alternatywę dla tradycyjnego leczo. I takie leczo z bocznikami okazało się idealnym rozwiżaniem.
Boczniaki bowiem cudownie pasują do ostrych smaków. Co więcej, świetnie łączą się z papryką i pomidorami tworząc coś przepysznego. Wędzona papryka sprawia, że mamy dymny posmak, a całe wegańskie leczo z boczniakami to naprawdę cudo.
I szczerze powiedziawszy nawet zaryzykuję stwierdzenie, że jest najlepszym leczo, które jadłam w życiu. Jest sycące, wyraziste, aromatyczne, ale nie ciężkie. Kuchnia wegańska naprawdę potrafi ;)
SKŁADNIKI
- 1 duża cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- 250 g boczniaków
- 2 duże czerwone papryki
- 4 pomidory (ok. 0,5 kg)
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki (mniej/więcej w zależności od gustu ;))
- sól, pieprz
- 1 łyżka oleju
PRZYGOTOWANIE
- Cebulę siekamy drobno, a czosnek przeciskamy przez praskę. Wrzucamy do rozgrzanego rondla z olejem i smażymy, aż cebula się zeszkli.
- Dorzucamy pokrojone w paski boczniaki i smażymy ok. 2-3 minuty.
- Następnie dodajemy pokrojoną w paski paprykę. Smażymy 2-3 minuty i dorzucamy pokrojone drobno pomidory. Smażymy mieszając ok. 2-3 minuty.
- Dodajemy przecier i 5-6 łyżek wody. Mieszamy, zmniejszamy ogień na średni i dusimy ok. 10-15 minut pod przykryciem, co jakiś czas mieszając.
- Po tym czasie całość doprawiamy wędzoną i ostrą papryką, solą i pieprzem. Mieszamy, trzymamy jeszcze ok. 1-2 minuty na ogniu.
- Podajemy z ugotowanym ryżem/kaszą lub z pieczywem. Smacznego :)
1 komentarz
Może być dobre:)