Choć nie jestem w pełni wegetarianką ani tym bardziej weganką, widać, że ostatnimi miesiącami królują tutaj głównie bezmięsne przepisy.
Wynika to nie tylko z tego, że sama ograniczyłam w znaczącym stopniu mięso, a moja mama w końcu zaakceptowała fakt, że nie jadam już wieprzowiny i nie próbuje mi jej wciskać za każdym razem, kiedy jestem w rodzinnym domu na weekend, ale też z tego, że kuchnia bezmięsna cały czas jest dla mnie źródłem wyzwań i inspiracji.
Nie chcę tutaj mówić, że potrawy mięsne wyzwaniem nie są, bo istnieją naprawdę trudne, a opanowanie sztuki przygotowania idealnego steku czy beef wellington z przepisu Gordona Ramsaya jest na pewno ultratrudne. Jednak, wydaje mi się, że już samo mięso robi robotę, a żeby warzywa były naprawdę smaczne, trzeba często pokombinować.
I nawet nie wiem kiedy, ale moje lunchboxy ostatnio prawie całkowicie się zwegetarianizowały i było to tak naturalne, że sama prawie tego nie zauważyłam. A kiedy już to zrobiłam, to postanowiłam podzielić się z Wami moimi pomysłami na pyszne wegetariańskie lunchboxy. Zebrałam dla Was 5 pomysłów na wegetariański lunchbox – same łatwe, zdrowe, pyszne i super zbilansowane, więc mam nadzieję, że skorzystacie :-)
5 pomysłów na wegetariański lunchbox
1# Bowl z wegańskim kotletem, kaszą jaglaną, marchewką i fetą
Bowle to zdecydowanie moi faworyci wśród lunchboxów, bo robi je się bardzo łatwo, są sycące, pięknie wyglądają i często nie trzeba ich podgrzewać. Tym razem w pudełku wylądowała:
- ugotowana kasza jaglana (50 g suchej; może być też kasza bulgur albo ryż),
- 1 pieczony kotlet z grochu,
- 2 marchewki pokrojone w zapałki,
- 50 g serka typu favita półtłustego,
- 2 łyżki favy, czyli greckiej pasty z grochu (1/8 porcji z przepisu),
- posiekana natka pietruszki,
- garść roszponki.
Całość: 698 kcal, 34 g białka, 100 g węglowodanów, 20 g tłuszczy, 26 g błonnika
2# Wegańska pasta alla norma z dodatkiem pieczonego tofu
Makarony z warzywami to też idealny pomysł na wegetariański lunchbox, a szczerze powiedziawszy dla mnie od zawsze mięso nie za bardzo pasowało do makaronu (no może poza lasagne). Tutaj mamy przearomatyczną włoską pastę alla norma w 100% wegańskiej wersji podanej z pieczonym tofu dla większej sytości i podbicia białka ;-)
- 1 porcja wegańskiej pasty alla norma z wegańskim parmezanem,
- 90 g tofu marynowanego pieczonego (1/4 przepisu)
Całość: 849 kcal, 39 g białka, 97 g węglowodanów, 34 g tłuszczu, 12 g błonnika
3# Bowl z wegańskim kotletem z kalafiora, kaszą i fasolką szparagową
Kolejny bowl, który proponuję również jest z kaszą i z wegańskim kotletem, ale tym razem kalafiorowym ze słonecznikiem. Do tego moja ulubiona fasolka szparagowa (nie w sezonie polecam użycie mrożonej).
- 2 wegańskie kotlety kalafiorowe,
- ugotowana kasza jaglana (50 g suchej; może być też kasza bulgur albo ryż),
- 200 g fasolki szparagowej zielonej,
- garść roszponki,
- garść kiełków rzodkiewki (dają fajny wyrazisty smaczek ;-)).
Całość: 443 kcal, 24 g białka, 61 g węglowodanów, 10 g tłuszczu, 3 g błonnika
4# Wegański pad thai z makaronem pełnoziarnistym lub ryżowym
Pad thai to moja absolutna miłość i choć moją ulubioną wersją jest tradycyjna wersja z makaronem ryżowym i krewetkami, to tym razem poszłam w makaron pełnoziarnisty, dodałam pieczarki i pominęłam jajko, żeby było wegańsko. I wyszło naprawdę przepysznie, a dodatek pieczonych marchewek też tutaj idealnie wypadł :-)
- 1 porcja wegańskiego pad thai z pełnoziarnistym spaghetti zamiast makaronu ryżowego i z dodatkiem 200 g pieczarek,
- 2 marchewki pokrojone w słupki i upieczone z dodatkiem 1/2 łyżeczki oliwy.
Całość: 647 kcal, 43 g białka, 55 g węglowodanów, 33 g tłuszczu, 5 g błonnika
5# Kasza bulgur z hummusem, falafelem gofrowym i fasolką
Ostatnia propozycja to też taki bowl, ale zupełnie inny niż poprzednie, bo tutaj już się naprawdę dużo dzieje. Mamy tutaj schowaną kaszę bulgur, porządną porcję domowego hummusu, falafel w kształcie gofra, pomidorka lima (które absolutnie uwielbiam i polecam!), pieczone tofu i fasolkę szparagową. Wygląda troszkę chaotycznie, ale całość naprawdę smakuje przecudownie!
- 1 falafel w kształcie gofra,
- ugotowana kasza bulgur (50 g suchej; może być też ryż),
- 200 g fasolki szparagowej zielonej,
- 1 porcja hummusu domowego (1/4 z tego przepisu)
- 1 pomidor lima,
- 90 g tofu wędzonego marynowanego upieczonego.
Całość: 725 kcal, 40 g białka, 82 g węglowodanów, 24 g tłuszczu, 19 g błonnika