Wegańskie placki bananowe z porzeczkami usmażyłam troszkę na poskromienie porzeczek.
Jeszcze bowiem dwa tygodnie temu jedyna rzecz, która kojarzyła mi się z porzeczkami to beza. Ewentualnie słodziutka i ciągnąca się w środku beza ze śmietanką i kwaskowatymi porzeczkami na wierzchu dla przełamania smaku. Albo przepiękne kruche babeczki wypełnione porzeczkami i zapieczone z bezową chmurą.
Absolutnie rozumiem z czego to wynika. Same czerwone porzeczki są mega kwaskowate i ciężko zaakceptować ich smak bez dosłodzenia ich. Na palcach jednej ręki mogę zliczyć ile razy porzeczki widziałam w moim rodzinnym domu. A mieszkałam tam 18 lat ;)
Wegańskie placki bananowe z porzeczkami jako zdrowy deser z porzeczkami

Idąc tym tropem postanowiłam odczarować sobie porzeczki. Jednak poszłam w trochę bardziej fit sposób wykorzystując najbardziej oczywistą słodycz śniadaniową, czyli banana.
Zaserwowałam więc sobie wegańskie placki bananowe z porzeczkami, które okazały się przepyszne! Dojrzały słodki banan idealnie sobie poradził. Lekko złagodził kwaskowatość porzeczek, a placki wyszły mięciutkie.
Takie danie to świetne łatwe placki, które nadadzą się nie tylko na weekendowe śniadan, ale też na szybki słodki zdrowy podwieczorek. A nawet na zdrową kolację, jeśli lubicie na słodko ;)
Do polubienia porzeczek są wręcz idealne. A porzeczki są bardzo zdrowe, działają przeciwzapalnie i obniżają ciśnienie krwi. Warto więc włączyć je do swojego letniego menu :)

SKŁADNIKI
- 1 duży dojrzały banan (ok. 120-130 g miąższu)
- 1 szklanka mleka sojowego
- 100 g mąki pełnoziarnistej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g czerwonych porzeczek
- do podania: syrop klonowy / jogurt sojowy / wegańska ricotta
PRZYGOTOWANIE
- Do miski blendera wrzucamy banana pokrojonego na plastry, mleko sojowe, mąkę pełnoziarnistą i proszek do pieczenia. Miksujemy do połączenia.
- Dodajemy czerwone porzeczki i delikatnie mieszamy.
- Dobrze rozgrzewamy patelnię do smażenia (w razie potrzeby leciutko ją natłuszczamy).
- Zmniejszamy ogień na średni i smażymy placki wykładając ok. 2 łyżki ciasta na 1 placek z każdej strony po ok. 1 minutę.
- Idealnie smakują z wegańską ricottą i syropem klonowym. Smacznego :)
1 komentarz
Placuszki bananowe idealnie komponują się z innymi owocami i różnymi dodatkami :)