Chrupiące wegańskie gofry, czyli idealne gofry bez jajek z 3 składników to przepis na gofry, który trzeba znać.
Wymyśliłam go, bo mój ukochany kupił mi jogurt kokosowy, którego konsystencja nie do końca mi odpowiadała. Postanowiłam więc zrobić z niego coś pysznego. I cóż innego mogło powstać niż gofry?
Chrupiące wegańskie gofry można zrobić tylko z 3 składników!
Choć w kuchni bardzo często jestem minimalistką i często ograniczam ilość składników, to zawsze jestem pod wrażeniem, jak z tak małej ilości dodatków można zrobić takie pyszne jedzenie.
I tak właśnie było z tymi goframi. Tradycyjne chrupiące gofry są super i często robię je w domu. Jednak myśl o wbijaniu i ubijaniu jajek, dodawaniu mleka, wody, cukru, mąki, proszku, sody i oleju, potrafi zmęczyć na samą myśl ;)
Tutaj natomiast mamy 3 główne składniki i proszek, który ja czasem zapominam dawać, a i tak jest super. Gofry bez jajek wychodzą idealnie chrupiące, lekko słodkie, lekko kokosowe. Świetnie pasują do soczystych truskawek i słodkiego syropu. Dla mnie te wegańskie gofry to gofry idealne.
Jeżeli nie masz jednak jogurtu kokosowego, możesz również spróbować zrobić te gofry z sojowym. Lub jeśli nie jesteś na wegańskiej diecie, wykorzystać standardowy jogurt naturalny. Kombinuj i najwyżej dosyp ciut mąki lub dolej 1 łyżkę oleju, jeśli nie ufasz w 100% swojej gofrownicy ;)
Bardzo zachęcam do próbowania na fit podwieczorki, fit desery, przekąski czy śniadania. Ten przepis trzeba znać :)
A jeśli szukasz więcej inspiracji na gofry, zapraszam do zakupu mojego e-booka Gofrowe love.
SKŁADNIKI
- 200 g jogurtu kokosowego
- 1 duży dojrzały banan (ok. 130 g miąższu)
- 100 g mąki pszennej lub orkiszowej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- do podania: truskawki / syrop klonowy / cynamon / masło orzechowe / nutella
PRZYGOTOWANIE
- Wszystkie składniki wrzucamy do miski i miksujemy blenderem do połączenia.
- Nagrzewamy porządnie gofrownicę i łyżką wykładamy porcje ciasta. Smażymy 8 gofrów.
- Podajemy z wybranymi dodatkami. Smacznego :)
2 komentarze
Dwie próby i za każdym razem gofry się rozpadają:(
Ojej bardzo mi przykro :( korzystałam z tego przepisu wielokrotnie i nigdy nie miałam problemów. Ważne jest tutaj, żeby jogurt był gęsty, nie musi być koniecznie kokosowy, ale na pewno nie płynny. Dodatkowo, ja mam bardzo dobrą gofrownicę i trzeba ją dobrze rozgrzać przed włożeniem ciasta. Jeżeli jeszcze chcesz spróbować, a używałaś już gęstego jogurtu i masz dobrą gofrownicę, to można dodać 1-2 łyżkę mąki więcej i ew. 1 łyżeczkę oleju. Mam nadzieję, że to pomoże…