fbpx

Chrupiące wegańskie gofry z 3 składników, czyli najłatwiejsze idealne gofry bez jajek

by Kucharka w baletkach

Chrupiące wegańskie gofry, czyli idealne gofry bez jajek z 3 składników to przepis na gofry, który trzeba znać.

Wymyśliłam go, bo mój ukochany kupił mi jogurt kokosowy, którego konsystencja nie do końca mi odpowiadała. Postanowiłam więc zrobić z niego coś pysznego. I cóż innego mogło powstać niż gofry?

Chrupiące wegańskie gofry można zrobić tylko z 3 składników!

Chrupiące wegańskie gofry od góry

Choć w kuchni bardzo często jestem minimalistką i często ograniczam ilość składników, to zawsze jestem pod wrażeniem, jak z tak małej ilości dodatków można zrobić takie pyszne jedzenie.

I tak właśnie było z tymi goframi. Tradycyjne chrupiące gofry są super i często robię je w domu. Jednak myśl o wbijaniu i ubijaniu jajek, dodawaniu mleka, wody, cukru, mąki, proszku, sody i oleju, potrafi zmęczyć na samą myśl ;)

Tutaj natomiast mamy 3 główne składniki i proszek, który ja czasem zapominam dawać, a i tak jest super. Gofry bez jajek wychodzą idealnie chrupiące, lekko słodkie, lekko kokosowe. Świetnie pasują do soczystych truskawek i słodkiego syropu. Dla mnie te wegańskie gofry to gofry idealne.

Jeżeli nie masz jednak jogurtu kokosowego, możesz również spróbować zrobić te gofry z sojowym. Lub jeśli nie jesteś na wegańskiej diecie, wykorzystać standardowy jogurt naturalny. Kombinuj i najwyżej dosyp ciut mąki lub dolej 1 łyżkę oleju, jeśli nie ufasz w 100% swojej gofrownicy ;)

Bardzo zachęcam do próbowania na fit podwieczorki, fit desery, przekąski czy śniadania. Ten przepis trzeba znać :)

A jeśli szukasz więcej inspiracji na gofry, zapraszam do zakupu mojego e-booka Gofrowe love. 

Chrupiące wegańskie gofry z 3 składników

Drukuj
Liczba porcji: 8 sztuk (jak na zdjęciu) Czas przygotowania:
Wartości odżywcze: 85 kalorii 3 g białka, 15 g węglowodanów, 1 g tłuszczy na porcję
Ocena 4.0/5
( 23 głos )

SKŁADNIKI

  • 200 g jogurtu kokosowego
  • 1 duży dojrzały banan (ok. 130 g miąższu)
  • 100 g mąki pszennej lub orkiszowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • do podania: truskawki / syrop klonowy / cynamon / masło orzechowe / nutella

PRZYGOTOWANIE

  1. Wszystkie składniki wrzucamy do miski i miksujemy blenderem do połączenia.
  2. Nagrzewamy porządnie gofrownicę i łyżką wykładamy porcje ciasta. Smażymy 8 gofrów.
  3. Podajemy z wybranymi dodatkami. Smacznego :)
Chrupiące wegańskie gofry podane z truskawkami i syropem

coś na dokładkę?

2 komentarze

Ola 6 lipca 2023 - 07:15

Dwie próby i za każdym razem gofry się rozpadają:(

Odpowiedz
Kucharka w baletkach 8 lipca 2023 - 10:13

Ojej bardzo mi przykro :( korzystałam z tego przepisu wielokrotnie i nigdy nie miałam problemów. Ważne jest tutaj, żeby jogurt był gęsty, nie musi być koniecznie kokosowy, ale na pewno nie płynny. Dodatkowo, ja mam bardzo dobrą gofrownicę i trzeba ją dobrze rozgrzać przed włożeniem ciasta. Jeżeli jeszcze chcesz spróbować, a używałaś już gęstego jogurtu i masz dobrą gofrownicę, to można dodać 1-2 łyżkę mąki więcej i ew. 1 łyżeczkę oleju. Mam nadzieję, że to pomoże…

Odpowiedz

Skomentuj

Close