fbpx

Wegetariańska musaka z ziemniakami, czyli grecka zapiekanka z bakłażanów z tofu

by Kucharka w baletkach

Wegetariańska musaka z ziemniakami to idealny rozgrzewający pyszny obiad w greckim stylu. Choć nie sądziłam, że podmiana tofu na mięso może być równie smaczna, to ta zapiekanka z bakłażanami i ziemniakami wyszła przepyszna. I nie trzeba czuć żalu, że wybiera się wegetariańską opcję zamiast mięsnej. A dodatkowo, myślę, że wielu mięsożerców z chęcią skusiłoby się na wegetariańską wersję.

Moja pierwsza musaka, a właściwie moussaka była robiona w rodzinnym domu. Wtedy kuchnię grecką znałam głównie z programów kulinarnych i książek. Bazowałam więc na przepisie wygrzebanym w gazecie i powstała naprawdę smaczna zapiekanka z bakłażanami.

W moim domu zresztą była nawet trochę egzotyczna, bo bakłażany nie były nigdy jedzone, a wtedy jeszcze nie oswojone.

Na studiach skusiłam się na tańszą wegetariańską opcję zastępując mięso mielone soczewicą. Ta wersja bezmięsna była lekka i smaczna i wciąż często do niej wracam.

Wegetariańska musaka z bakłażanami zamiast mięsa ma tofu

Jednak, tym razem postawiłam na tofu. Najpierw przygotowałam z niego tofu mielone, które już smakiem i wyglądem przypomina mięso. A dopiero potem zaczęłam działać.

I powstała naprawdę pyszna, sycąca i piękna wegetariańska musaka z bakłażanami, ziemniakami i tofu. Obowiązkowym elementem każdej musami jest też sos beszamelowy.

Niezależnie od tego czy robisz wersję wegańską korzystając z wegańskiej margraryny, mleka roślinnego i sera wegańskiego, czy z wersji wegetariańskiej z masłem i mlekiem zwykłym, nie rezygnuj z niego. Wiem, że jest tłustym sosem, ale nadaje całości lekkiej kremowości i bardziej głębokiego smaku.

Wegetariańska musaka z bakłażanem i ziemniakami to też świetny bezmięsny obiad lub kolacja w wypadku gości. Pięknie prezentuje się na stole, łatwo ją podzielić, a nadmiar podgrzać na następny dzień.

Jestem pewna, że taka pyszna zapiekanka bez mięsa będzie smakowała całej rodzinie, gościom i znajomym. Zapraszam :)

Wegetariańska musaka z ziemniakami i tofu

Drukuj
Liczba porcji: 4 Czas przygotowania:
Wartości odżywcze: 575 kalorii 25 g białka, 52 g węglowodanów, 25 g tluszczy na porcję
Ocena 4.5/5
( 4 głos )

SKŁADNIKI

  • Bakłażany:
  • 2 duże bakłażany (łącznie ok. 700 g)
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 łyżki oliwy

Mielone tofu:

  • 2 kostki tofu naturalnego (łącznie ok. 360 g)
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • sól, pieprz

Nadzienie:

  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • mielone tofu
  • 500 g passaty pomidorowej
  • 1 płaska łyżeczka oregano
  • szczypta cynamonu
  • 1 łyżka oliwy

Sos beszamelowy:

  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 200 ml mleka
  • szczypta gałki muszkatałowej

Dodatkowo:

  • 500 g ziemniaków
  • 100 g ulubionego sera - może być feta, ser żółty czy mozzarella

PRZYGOTOWANIE

Bakłażany i ziemniaki:

  1. Bakłażany kroimy w plasterki i grubości ok. 0,5 cm. Wkładamy je do dużej miski, dodajemy sól, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 30 minut.
  2. Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Mieszamy je z 2 łyżkami oliwy
  3. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
  4. Bakłażany osuszamy ręcznikiem papierowym. Mieszamy je z 2 łyżkami oliwy i przekładamy na blaszkę układając je luźno koło siebie, najlepiej żeby jak najmniej na siebie nachodziły.
  5. Obok układamy ziemniaki (jeżeli się nie zmieszczą można je spokojnie upiec osobno).
  6. Pieczemy ok. 20 minut (w tym czasie przygotowujemy tofu, żeby włożyć je do piekarnika zaraz po), aż warzywa zmiękną i się lekko zarumienią.

Mielone tofu:

  1. Tofu dzielimy na mniejsze kawałki i każdy bardzo dokładnie odciskamy z wody (ja to zrobiłam dłońmi ;)).
  2. Wrzucamy do miski i dokładnie rozgniatamy widelcem.
  3. Dodajemy przyprawy i mieszamy.
  4. Sysypujemy luźno na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  5. Pieczemy ok. 25 minut w rozgrzanym piekarniku (wciąż do 180 stopni).
  6. Wyjmujemy i lekko studzimy.

Nadzienie:

  1. Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
  2. Gdy cebula się zeszkli dorzucamy mielone tofu, passatę oraz przyprawy. Dusimy kilka minut, aż sos się lekko zredukuje i całość zgęstnieje.

Sos beszamelowy:

  1. Masło roztapiamy w rondelku. Dodajemy mąkę i smażymy chwilkę mieszając.
  2. Dolewamy mleko i zmniejszamy ogień na średni. Trzymamy na ogniu mieszając, aż zgęstnieje (powinno to zająć kilka minut).
  3. Na koniec doprawiamy gałką i zdejmujemy z ognia.

Wykończenie:

  1. Dno naczynia żaroodpornego wykładamy połową plastrów bakłażana.
  2. Na bakłażany wykładamy połowę sosu pomidorowego z tofu. Układamy warstwę ziemniaków.
  3. Na ziemniaki wykładamy resztę sosu pomidorowego z tofu, a na nim układamy bakłażany.
  4. Całość polewamy sosem beszamelowym (będzie go dość dużo, ale spokojnie może spływać w inne warstwy ;)).
  5. Na wierzchu rozkładamy starty lub pokrojony ser.
  6. Całość pieczemy ok. 40 minut w 180 stopniach. Wyjmujemy, odstawiamy na 5 minut i podajemy. Smacznego!

coś na dokładkę?

5 komentarzy

Beata 15 listopada 2022 - 19:57

Wygląda obłędnie. Nigdy nie jadłam tej potrawy

Odpowiedz
Iwona 17 listopada 2022 - 13:33

Wegetariańską musakę chętnie spróbuję. Dziękuję za ten przepis. :)

Odpowiedz
Tosia 7 grudnia 2022 - 16:43

Nie miałam okazji jeść musaki. Wygląda apetycznie i przepis nie trudny

Odpowiedz
Aga 3 maja 2025 - 16:36

Dziś robiłam. Boskie jedzonko.

Odpowiedz
Kucharka w baletkach 7 maja 2025 - 17:19

Cieszę się bardzo <3 Dla mnie zapiekanki to chyba najlepsze co można zrobić z bakłażanów :D

Odpowiedz

Skomentuj

Close