Wegetariańska musaka z ziemniakami to idealny rozgrzewający pyszny obiad w greckim stylu. Choć nie sądziłam, że podmiana tofu na mięso może być równie smaczna, to ta zapiekanka z bakłażanami i ziemniakami wyszła przepyszna. I nie trzeba czuć żalu, że wybiera się wegetariańską opcję zamiast mięsnej. A dodatkowo, myślę, że wielu mięsożerców z chęcią skusiłoby się na wegetariańską wersję.
Moja pierwsza musaka, a właściwie moussaka była robiona w rodzinnym domu. Wtedy kuchnię grecką znałam głównie z programów kulinarnych i książek. Bazowałam więc na przepisie wygrzebanym w gazecie i powstała naprawdę smaczna zapiekanka z bakłażanami.
W moim domu zresztą była nawet trochę egzotyczna, bo bakłażany nie były nigdy jedzone, a wtedy jeszcze nie oswojone.
Na studiach skusiłam się na tańszą wegetariańską opcję zastępując mięso mielone soczewicą. Ta wersja bezmięsna była lekka i smaczna i wciąż często do niej wracam.
Wegetariańska musaka z bakłażanami zamiast mięsa ma tofu

Jednak, tym razem postawiłam na tofu. Najpierw przygotowałam z niego tofu mielone, które już smakiem i wyglądem przypomina mięso. A dopiero potem zaczęłam działać.
I powstała naprawdę pyszna, sycąca i piękna wegetariańska musaka z bakłażanami, ziemniakami i tofu. Obowiązkowym elementem każdej musami jest też sos beszamelowy.
Niezależnie od tego czy robisz wersję wegańską korzystając z wegańskiej margraryny, mleka roślinnego i sera wegańskiego, czy z wersji wegetariańskiej z masłem i mlekiem zwykłym, nie rezygnuj z niego. Wiem, że jest tłustym sosem, ale nadaje całości lekkiej kremowości i bardziej głębokiego smaku.
Wegetariańska musaka z bakłażanem i ziemniakami to też świetny bezmięsny obiad lub kolacja w wypadku gości. Pięknie prezentuje się na stole, łatwo ją podzielić, a nadmiar podgrzać na następny dzień.
Jestem pewna, że taka pyszna zapiekanka bez mięsa będzie smakowała całej rodzinie, gościom i znajomym. Zapraszam :)

SKŁADNIKI
- Bakłażany:
- 2 duże bakłażany (łącznie ok. 700 g)
- 1 łyżeczka soli
- 4 łyżki oliwy
Mielone tofu:
- 2 kostki tofu naturalnego (łącznie ok. 360 g)
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- sól, pieprz
Nadzienie:
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- mielone tofu
- 500 g passaty pomidorowej
- 1 płaska łyżeczka oregano
- szczypta cynamonu
- 1 łyżka oliwy
Sos beszamelowy:
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- 200 ml mleka
- szczypta gałki muszkatałowej
Dodatkowo:
- 500 g ziemniaków
- 100 g ulubionego sera - może być feta, ser żółty czy mozzarella
PRZYGOTOWANIE
Bakłażany i ziemniaki:
- Bakłażany kroimy w plasterki i grubości ok. 0,5 cm. Wkładamy je do dużej miski, dodajemy sól, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 30 minut.
- Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Mieszamy je z 2 łyżkami oliwy
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
- Bakłażany osuszamy ręcznikiem papierowym. Mieszamy je z 2 łyżkami oliwy i przekładamy na blaszkę układając je luźno koło siebie, najlepiej żeby jak najmniej na siebie nachodziły.
- Obok układamy ziemniaki (jeżeli się nie zmieszczą można je spokojnie upiec osobno).
- Pieczemy ok. 20 minut (w tym czasie przygotowujemy tofu, żeby włożyć je do piekarnika zaraz po), aż warzywa zmiękną i się lekko zarumienią.
Mielone tofu:
- Tofu dzielimy na mniejsze kawałki i każdy bardzo dokładnie odciskamy z wody (ja to zrobiłam dłońmi ;)).
- Wrzucamy do miski i dokładnie rozgniatamy widelcem.
- Dodajemy przyprawy i mieszamy.
- Sysypujemy luźno na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Pieczemy ok. 25 minut w rozgrzanym piekarniku (wciąż do 180 stopni).
- Wyjmujemy i lekko studzimy.
Nadzienie:
- Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
- Gdy cebula się zeszkli dorzucamy mielone tofu, passatę oraz przyprawy. Dusimy kilka minut, aż sos się lekko zredukuje i całość zgęstnieje.
Sos beszamelowy:
- Masło roztapiamy w rondelku. Dodajemy mąkę i smażymy chwilkę mieszając.
- Dolewamy mleko i zmniejszamy ogień na średni. Trzymamy na ogniu mieszając, aż zgęstnieje (powinno to zająć kilka minut).
- Na koniec doprawiamy gałką i zdejmujemy z ognia.
Wykończenie:
- Dno naczynia żaroodpornego wykładamy połową plastrów bakłażana.
- Na bakłażany wykładamy połowę sosu pomidorowego z tofu. Układamy warstwę ziemniaków.
- Na ziemniaki wykładamy resztę sosu pomidorowego z tofu, a na nim układamy bakłażany.
- Całość polewamy sosem beszamelowym (będzie go dość dużo, ale spokojnie może spływać w inne warstwy ;)).
- Na wierzchu rozkładamy starty lub pokrojony ser.
- Całość pieczemy ok. 40 minut w 180 stopniach. Wyjmujemy, odstawiamy na 5 minut i podajemy. Smacznego!


5 komentarzy
Wygląda obłędnie. Nigdy nie jadłam tej potrawy
Wegetariańską musakę chętnie spróbuję. Dziękuję za ten przepis. :)
Nie miałam okazji jeść musaki. Wygląda apetycznie i przepis nie trudny
Dziś robiłam. Boskie jedzonko.
Cieszę się bardzo <3 Dla mnie zapiekanki to chyba najlepsze co można zrobić z bakłażanów :D