Zapiekanka z batatami i brokułami

Mojej miłości do batatów mogliście już doświadczyć jakiś czas temu, kiedy założyłam akcję i po prostu szalałam z nimi. Od tego czasu cały czas korzystam z ich potencjału i siebie rozpieszczam (w szczególności falafelami batatowymi <3). Ale nadeszła pora w końcu na coś nowego i wyczarowałam ostatnią bardzo smaczną zapiekankę z tymi cudeńkami, które tutaj występują w zmiksowanej wersji tworząc taki jakby sos serowy – przed Wami zapiekanka z batatami i brokułami. Niestety całość przez dodatek mozzarelli (której nie mogłam sobie odpuścić ;p) nie jest wegańska, ale możecie pominąć i po prostu obsypać płatkami drożdżowymi ;) A samo połączenie batata i brokuła bardzo udane, więc cała zapiekanka smakuje wyśmienicie. Podaję składniki na 2 porcje, ale na zdjęciu widać ile wychodzi z jednej ;) Polecam serdecznie, zapiekanka z batatami i brokułami na piątek jest idealna :)

Zapiekanka z batatami i brokułami

(2 porcje)

~ 100-150 g makaronu dowolnego (u mnie świderki)
~ 1 brokuł (500 g)
~ 150 g batatów (upieczonych)
~ 1/2 szklanki mleka
~ 5-6 łyżek wody lub bulionu
~ 2 łyżki płatków drożdżowych
~ sól, pieprz
~ 100 g mozzarelli

Makaron gotujemy al dente, odcedzamy i odstawiamy.

Brokuł dzielimy na różyczki i blanszujemy ok. 7 minut  we wrzątku. Wyjmujemy, lekko studzimy i kroimy na mniejsze części.

Bataty, mleko, wodę miksujemy razem. Dodajemy płatki drożdżowe, sól i pieprz. Mieszamy dokładnie.
Makaron, brokuł i sos z batatów mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy ok. 15 minut w 180 stopniach. Następnie posypujemy startą mozzarellę i zapiekamy jeszcze ok. 5 minut. Podajemy. Smacznego :)

Drukuj


6 thoughts on “Zapiekanka z batatami i brokułami”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *