Zapiekanki z serem zawsze kojarzą mi się z kolacjami w rodzinnym domu, bo mama często robiła je, kiedy na obiad była tylko zupa. Zazwyczaj jedliśmy zapiekankę ziemniaczaną z pieczarkami i kiełbasą, której nie byłam zbyt wielką fanką. Zdarzały się na szczęście też zapiekanki makaronowe z kurczakiem, a ja w ostatnich latach poszłam zdecydowanie w zapiekanki wegetariańskie typu zapiekanka makaronowa z brokułami czy zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem. Jednak, ostatnio naszła mnie ochota na taką przyjemną zapiekankę, która będzie delikatna w smaku, sycąca i pyszna. I powstała zapiekanka z komosą ryżową, brokułami i kurczakiem, która idealnie wpasowała się w moje widzimisię. Mamy tutaj komosę ryżową ryżową, dużo warzyw, lekko paprykowego kurczaka i roztapiający się ser na wierzchu. Mi takie smaki bardzo kojarzą się z domem i z szybkimi obiadami na studiach, ale w wersji zapiekankowej wychodzą jeszcze smaczniejsze. Bardzo polecam – zapiekanka z komosą ryżową, brokułami i kurczakiem przed Wami :)

SKŁADNIKI
- 200 g komosy ryżowej suchej
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 główka brokułu (ok. 400 g różyczek)
- 2 średnie marchewki
- 1 podwójna pierś z kurczaka (ok. 400 g) - w wersji wege można użyć tofu naturalnego lub namoczonych kotletów sojowych :)
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 2 łyżki sosu sojowego
- posiekana natka pietruszki
- sól, pieprz
- 1 jogurt naturalny (ok. 200 g; u mnie 2% tłuszczu)
- 80 g sera żółtego startego (lub 4 duże plastry)
- 2 łyżki masła klarowanego
PRZYGOTOWANIE
- Komosę ryżową gotujemy wg przepisu na opakowaniu skracając czas gotowania o ok. 2-3 minuty. Odstawiamy.
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
- Brokuł dzielimy na różyczki i blanszujemy ok. 5-6 minut we wrzątku odstawiamy.
- Cebulę siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę, a marchewkę obieramy i kroimy w kosteczkę.
- Pierś z kurczaka kroimy w kosteczkę. Doprawiamy papryką, czosnkiem, sosem sojowym i pieprzem.
- Na maśle klarowanym podsmażamy cebulę i czosnek. Po 1-2 minutach dorzucamy kurczaka. Smażymy ok. 3-4 minuty i dorzucamy marchewkę. Smażymy jeszcze 2-3 minuty.
- Następnie zawartość patelni mieszamy z komosą i brokułami. Dodajemy jogurt naturalny, posiekaną natkę pietruszki i mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.
- Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 15 minut. Po tym czasie wysypujemy ser i zapiekamy dodatkowe 10 minut. Podajemy z sosem pomidorowym lub czosnkowym. Smacznego :)



1 komentarz
Bardzo podoba mi sie ten przepis. Nie robiłam jeszcze nic podobnego.