fbpx

Zapiekanka z komosą ryżową, brokułami i kurczakiem – zdrowy comfort food dla każdego

by Kucharka w baletkach

Zapiekanki z serem zawsze kojarzą mi się z kolacjami w rodzinnym domu, bo mama często robiła je, kiedy na obiad była tylko zupa. Zazwyczaj jedliśmy zapiekankę ziemniaczaną z pieczarkami i kiełbasą, której nie byłam zbyt wielką fanką. Zdarzały się na szczęście też zapiekanki makaronowe z kurczakiem, a ja w ostatnich latach poszłam zdecydowanie w zapiekanki wegetariańskie typu zapiekanka makaronowa z brokułami czy zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem. Jednak, ostatnio naszła mnie ochota na taką przyjemną zapiekankę, która będzie delikatna w smaku, sycąca i pyszna. I powstała zapiekanka z komosą ryżową, brokułami i kurczakiem, która idealnie wpasowała się w moje widzimisię. Mamy tutaj komosę ryżową ryżową, dużo warzyw, lekko paprykowego kurczaka i roztapiający się ser na wierzchu. Mi takie smaki bardzo kojarzą się z domem i z szybkimi obiadami na studiach, ale w wersji zapiekankowej wychodzą jeszcze smaczniejsze. Bardzo polecam – zapiekanka z komosą ryżową, brokułami i kurczakiem przed Wami :)

Drukuj

Zapiekanka z komosą ryżową, brokułami i kurczakiem

Liczba porcji: 4 Czas przygotowania: Wartości odżywcze 525 kalorii, 40B, 45W, 21T, 7 bł (w gramach)

SKŁADNIKI

  • 200 g komosy ryżowej suchej
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 główka brokułu (ok. 400 g różyczek)
  • 2 średnie marchewki
  • 1 podwójna pierś z kurczaka (ok. 400 g) - w wersji wege można użyć tofu naturalnego lub namoczonych kotletów sojowych :)
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • posiekana natka pietruszki
  • sól, pieprz
  • 1 jogurt naturalny (ok. 200 g; u mnie 2% tłuszczu)
  • 80 g sera żółtego startego (lub 4 duże plastry)
  • 2 łyżki masła klarowanego

PRZYGOTOWANIE

  1. Komosę ryżową gotujemy wg przepisu na opakowaniu skracając czas gotowania o ok. 2-3 minuty. Odstawiamy.
  2. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
  3. Brokuł dzielimy na różyczki i blanszujemy ok. 5-6 minut we wrzątku odstawiamy.
  4. Cebulę siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę, a marchewkę obieramy i kroimy w kosteczkę.
  5. Pierś z kurczaka kroimy w kosteczkę. Doprawiamy papryką, czosnkiem, sosem sojowym i pieprzem.
  6. Na maśle klarowanym podsmażamy cebulę i czosnek. Po 1-2 minutach dorzucamy kurczaka. Smażymy ok. 3-4 minuty i dorzucamy marchewkę. Smażymy jeszcze 2-3 minuty.
  7. Następnie zawartość patelni mieszamy z komosą i brokułami. Dodajemy jogurt naturalny, posiekaną natkę pietruszki i mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.
  8. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 15 minut. Po tym czasie wysypujemy ser i zapiekamy dodatkowe 10 minut. Podajemy z sosem pomidorowym lub czosnkowym. Smacznego :)

coś na dokładkę?

1 komentarz

Wiola 26 maja 2021 - 22:03

Bardzo podoba mi sie ten przepis. Nie robiłam jeszcze nic podobnego.

Odpowiedz

Skomentuj

Close