fbpx

Wegetariańska zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem i serem

by Kucharka w baletkach

Zapiekanki ziemniaczane kojarzą mi się najbardziej z zapiekanką z kiełbasą, pieczarkami i serem, którą bardzo często robiła dla nas mama. I której nie byłam największą fanką ;)

Postanowiłam więc odczarować sobie to danie i powstała przepyszna zdrowa i piękna wegetariańska zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem i serem. Może nie należy do najszybszych przepisów. Jednak, już za godzinkę może być na Waszym stole, więc nie jest z nią aż tak źle ;-)

Mamy tutaj pyszne mięciutkie plastry ziemniaków, delikatnie pieprzny szpinak z odrobiną gałki, jajeczną masę i cudownie ciągnący się ser. Zapiekanka z ziemniaków i szpinaku z serem jest po prostu skazana na sukces ;)

Dodatkowo, jest idealnym potwierdzeniem tego, że ziemniaki, szpinak i ser to połączenie niemalże idealne. Ja już mam zamiar teraz o wiele częściej sobie serwować. Tymczasem zapraszam – wegetariańska zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem i serem przed Wami :-)

Wegetariańska zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem i serem

(2 porcje)

  • 400 g ziemniaków (ok. 3-4 średnie sztuki; ja nie obierałam, tylko dokładnie wyszorowałam)
  • 300 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego
  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 200 g jogurtu naturalnego (lub śmietany 18%)
  • 2 jajka
  • 5-6 łyżek startego sera (parmezan / ser żółty / cheddar)
  • sól, pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka oliwy / oleju

Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni.

Ziemniaki kroimy w 0,5 cm plasterki. Obgotowujemy je w osolonym wrzątku ok. 3-4 minuty. Wyjmujemy i osuszamy na papierowym ręczniku.

Na oleju podsmażamy posiekaną drobną cebulę i przeciśnięte przez praski ząbki czosnku. Po 2-3 minutach, gdy się lekko zarumienią, zmniejszamy ogień na średni i dodajemy szpinak (jeżeli go wcześniej rozmrozicie będziemy krócej smażyć :-)). Dusimy na średnim ogniu mieszając, aż szpinak się lekko przesmaży. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatałową.

Do miseczki wlewamy jogurt. Dodajemy jajka i dokładnie mieszamy widelcem do połączenia. Delikatnie solimy i pieprzymy.

Naczynie żaroodporne lekko natłuszczamy. Na spód wykładamy połowę plasterków ziemniaków. Następnie wykładamy równomiernie warstwę szpinaku. Na szpinaku układamy resztę plasterków ziemniaków. Całość polewamy jogurtem z jajkiem wpuszczając go lekko do środka, żeby doszedł do spodniej warstwy ziemniaków (będzie go dość dużo). Rozsypujemy równomiernie starty ser.

Całą zapiekankę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 30-35 minut, aż ser na wierzchu się ładnie zarumieni, a warzywa w środku będą miękkie. Odstawiamy na 5 minut (bo będzie super gorąca) i podajemy. Smacznego :-)

coś na dokładkę?

Skomentuj

Close