Zdrowa piernikowa izaura bez cukru, czyli puszyste piernikowe ciasto z warstwą sernikową

Izaura to ciasto, które jest w mojej rodzinie od lat i nie ma osoby, która by jej nie lubiła – w końcu jak może nie smakować połączenie czekoladowego puszystego ciasta z cudownie kremowym sernikiem. Pokazywałam Wam już zdrową wersję bez cukru, która jest równie smaczna co oryginał i która po lekkim zmodyfikowaniu przekształciła się w świąteczną wersję – zdrowa piernikowa izaura bez cukru przed Wami. Mamy tutaj cudownie puszyste piernikowe ciasto słodzone daktylami i bananem z kremowym sernikiem na wierzchu. Jest mocno piernikowo, kremowo, sycąco i pysznie – warstwy cudownie do siebie pasują i myślę, że zdrowa piernikowa izaura bez cukru może okazać się świątecznym hitem, jeśli się zdecydujecie na jej przyrządzanie. Ja bardzo polecam i zapraszam – pyszna świąteczna piernikowa izaura przed Wami :-)

Zdrowa piernikowa izaura bez cukru

(keksówka 22×11 cm)

Ciasto piernikowe:
~ 80 g suszonych daktyli
~ 1 duży dojrzały banan
~ 1 jajko
~ 1 łyżka masła orzechowego (ok. 15 g)
~ 75 g mąki pełnoziarnistej lub pszennej
~ 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
~ 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
~ 1 łyżka przyprawy do piernika (ok. 20 g)

Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 minut. Następnie odciskamy wodę i przekładamy je do miski.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.

Do daktyli dodajemy obranego i pokrojonego w plasterki banana. Dodajemy masło orzechowe i wbijamy jajko. Wszystko miksujemy blenderem do dokładnego połączenia. Do masy dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem, sodą i przyprawą piernikową. Wszystko mieszamy łyżką lub trzepaczką do połączenia. Masa będzie dość gęsta – jak na grube placki, ale spójna i przekładalna do miski ;-)) Przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (lub silikonowej). Odstawiamy.

Masa serowa:
~ 1 kostka twarogu półtłustego zmielonego (ok. 200 g)
~ 1 jajko
~ 50 g erytrolu lub 3 łyżki syropu klonowego/miodu
~ 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Twaróg miksujemy blenderem z jajkiem, erytrolem lub syropem klonowym i ekstraktem (można dodać żółtko, a osobno ubić białko i dopiero wmieszać pianę, żeby było troszeczkę bardziej puszyste, ale taka wersja też jest super, a to jednak większa łatwizna ;-)).

Gdy się wszystko połączy wykładamy łyżka po łyżce na przygotowaną warstwę piernikową. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 45-50 minut.

Nakłuwamy patyczkiem sprawdzając czy całość się przepiekła i wyjmujemy. Odstawiamy do ostudzenia. Podajemy. Smacznego :)

Drukuj


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *