fbpx

Pieczona seleryba – zdrowy wegański zamiennik wigilijnej ryby

by Kucharka w baletkach

Pieczona seleryba, czyli zdrowy i pyszny wegański zamiennik wigilijnej ryby pojawia się u mnie zazwyczaj przed świętami.

W same święta bowiem raczej nie kombinuję przesadnie z nowościami. Doskonale znam moją rodzinę i wiem, że oni lubią tradycyjne utarte już przez lata potrawy. I to na nie zawsze czekają.

Więc żeby dać upust swojej kreatywności, właściwie cały grudzień to u mnie wieczna wigilijna kolacja. Najczęściej z różnymi roślinnymi wymysłami. Szczerze powiedziawszy nawet mi to nie przeszkadza. Co więcej, myślę, że to nawet lepiej. Ja zdążę je wypróbować i dopieścić. A Wy, jeżeli chcecie zrobić coś nietypowego na święta albo wegańskiego, to macie od razu sprawdzony przepis.

Pieczona seleryba, czyli fit wegańska ryba na wigilię

Pieczona seleryba - 3 sztuki na talerzu

Dzisiaj mam dla Was absolutną petardę – pieczona seleryba przed Wami.

W Internetach możecie znaleźć mnóstwo wersji seleryby. Zazwyczaj się smaży, ale ja nie przepadam za panierowaniem i smażeniem. Postawiłam więc na pieczenie i panierkę zaczerpniętą z moich ukochanych pieczonych skrzydełek z kalafiora z lekkimi zmianami.

I muszę powiedzieć, że pieczona seleryba wyszła przecudowna! Seler zrobił się mięciutki i soczysty. Dodatkowe, marynowanie w sosie sojowym i glonach, a potem zawinięcie w nori nadało mu idealny rybny posmak. I co więcej, panierka sprawiła, że całość zrobiła się jeszcze bardziej wyrazista i sycąca.

Bardzo polecam – jest mega smaczna tak po prostu, ale z zasmażką z cebuli może być jeszcze lepsza ;-)

Pieczona seleryba6

Drukuj
Liczba porcji: 6 Czas gotowania:
Wartości odżywcze: 130 kalorii 6b, 16w, 5t, 3bł na porcję
Ocena 5.0/5
( 1 głos )

SKŁADNIKI

Marynowany seler:

  • 1 średni seler (ok. 400 g)
  • 4 płatki glonów kombu (ew. 1 łyżka glonów wakame lub 1 płat nori)
  • 2 łyżki oleju roślinnego (najlepiej lnianego)
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • szczypta pieprzu

Panierka:

  • 2-3 płaty nori
  • 100 g mąki z ciecierzycy
  • 2/3 szklanki wody
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • solidna szczypta pieprzu

PRZYGOTOWANIE

Marynowany seler:

 

  1. Seler obieramy i kroimy na 1-cm plasterki (powinno wyjść 6). Układamy w małym naczyniu, które będziemy mogli łatwo przykryć (żeby cała lodówka nie pachniała glonami ;)).
  2. Sos sojowy, olej i pieprz mieszamy. Dolewamy 1 łyżkę wody i zamaczamy glony kombu. Wylewamy na przygotowane selery i każdy plasterek zamaczamy.
  3. Szczelnie zamykamy naczynie i wkładamy do lodówki - na 8 godzin, a najlepiej na całą noc.

Seleryba:

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
  2. Mąkę mieszamy z przyprawami i wodą. Odstawiamy na 15 minut.
  3. Po tym czasie wyjmujmy seler z lodówki. Płaty nori dzielimy na paseczki (tyle ile plasterków selera, wystarczy delikatnie je podrzeć) i delikatnie nawilżamy wodą, żeby były bardziej elastyczne.
  4. Każdy seler owijamy w paseczek nori, zamaczamy porządnie z każdej strony w mieszance mąki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Pieczemy ok. 25-30 minut sprawdzając widelcem czy seler zrobił się już miękki. Wyjmujemy i podajemy. Cudownie będą smakować z zasmażką z cebuli albo w formie seleryby po grecku. Smacznego :)
Pieczona seleryba - 1 kawałek w dłoni

coś na dokładkę?

Skomentuj

Close