fbpx
Home Ciasteczka Zdrowe herbatniki pełnoziarniste bez cukru

Zdrowe herbatniki pełnoziarniste bez cukru

by pinkyyy

Te zdrowe pełnoziarniste herbatniki bez cukru to mała zapowiedź ciasta, które planowałam już od dłuższego czasu i zdrowa wersja herbatników była najtrudniejszym krokiem. Nie chciałam używać tych ze sklepu, bo niestety większość z nich nie ma zbyt obiecującego składu, ale w końcu udało mi się wyczarować przepyszne i łatwe zdrowe herbatniki pełnoziarniste bez cukru. Dodatek masła klarowanego sprawia, że są maślane i pięknie pachną, a dodatkowo są chrupiące i lekko słodkie. Są kruche, ale nie tak bardzo jak te sklepowe. Ale i tak smakują super! Jeżeli nie chcecie wykorzystywać ich do ciast polecam oblać je chociaż polewą z roztopionej czekolady albo karmelem z daktyli i masła orzechowego, żeby troszkę podkręcić słodkość – wtedy będą idealne (choć mi smakują nawet bez niczego ;)). A jako podstawa do ciast zdrowe herbatniki pełnoziarniste bez cukru sprawdzą się idealnie bez żadnych ulepszaczy. Zapraszam :)

Zdrowe herbatniki pełnoziarniste bez cukru

~ 300 g mąki pełnoziarnistej
~ 1 łyżeczka proszku do pieczenia
~ ½ łyżeczki sody oczyszczonej
~ 2-3 łyżki masła klarowanego (ok. 60 g, roztopionego)
~ 4 łyżki syropu klonowego
~ 3-4 łyżki wody

Mąkę pełnoziarnistą mieszamy z proszkiem i sodą. Dodajemy masło, syrop klonowy i wodę (w razie potrzeby dolewamy jeszcze troszkę wody). Wyrabiamy na jednolite ciasto (ma być zbite, ale nie lepiące). Rozwałkowujemy na prostokąt i dzielimy na herbatniki (ok. 30 sztuk powinno wyjść).

Układamy je luźno na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 12-15 minut w 180 stopniach. Wyjmujemy i studzimy. Smacznego :)

Drukuj

coś na dokładkę?

15 komentarzy

Erisha 2 czerwca 2018 - 18:16

Pięknie się prezentują – zdrowo, domowo. Dla fanów chrupania ;)

Reply
Ervi 2 czerwca 2018 - 18:40

Wyglądają tak domowo, zdrowo, smacznie, chrupiaco – dla fanow chrupania :)

Reply
Ervisha 2 czerwca 2018 - 18:42

Wyglądają tak domowo, zdrowo, smacznie, chrupiaco – dla fanow chrupania :)

Reply
Mlody 5 stycznia 2020 - 13:35

Przepis bardzo fajny, tylko ciasto słabo się lepiło. Mam pytanie jakiej mąki używała pani do tego przepisu

Reply
pinkyyy 6 stycznia 2020 - 21:00

Oj nie mam pojęcia dlaczego :( użyłam mąki pełnoziarnistej, z lubelli chyba akurat wtedy. Zrobię na dniach z mąką innej firmy i zobaczę jak wyjdą. Pozdrawiam serdecznie :)

Reply
Kasia 22 lipca 2020 - 14:27

Fajny przepis. A czym można zastąpić syrop klonowy albo czy można z niego ,rezygnować?

Reply
pinkyyy 22 lipca 2020 - 19:42

Można zastąpić miodem albo syropem z agawy – całkowite zrezygnowanie sprawi, że w ogóle nie będą słodkie :(

Ervisha 2 czerwca 2018 - 19:02

Wyglądają tak domowo, zdrowo, smacznie, chrupiaco – dla fanow chrupania :)

Reply
Natalia Kudlińska 3 czerwca 2018 - 14:02

Kurczę nie wpadłam na to aby robić samemu herbatniki :) Czadowe!

Reply
Gosia 1 marca 2020 - 17:49

A można zastąpić masło klarowane olejem kokosowym, żeby było weganskie?

Reply
pinkyyy 3 marca 2020 - 08:29

Nie próbowałam, ale powinny wyjść. Choć dla mnie herbatniki powinny mieć tą maślaną nutę, dlatego użyłam masła :-)

Reply
Ewa 29 maja 2020 - 07:28

pół ŁYŻECZKI sody tak? O łyżeczki chodziło prawda?

Reply
pinkyyy 29 maja 2020 - 07:51

Tak, nie wiem jak to przeoczyłam, już poprawiam :)

Reply
Aneta Dudek 14 grudnia 2020 - 15:18

Czy zamiast syropu można dać ksylitol, erytrytol?? Jeśli tak to w jakich ilościach?

Reply
pinkyyy 15 grudnia 2020 - 14:16

Nie próbowałam, ale myślę, że tak – ok. 50 g powinno starczyć :)

Reply

Skomentuj

Close