fbpx

Twarogowa owsianka z musem z kaki

by Kucharka w baletkach

Owsianki na śniadanie w tygodniu to moja codzienność i jedna z moich motywacji do wstania z łóżka :p A kiedy zimno i ciemno na dworze to taka micha ciepłej owsianki to naprawdę najbardziej kojąca rzecz na świecie <3 I choć ostatnio królują u mnie zdecydowanie owsianki z jabłkami to z okazji dorwania pięknych i soczystych owoców kaki wpadłam na owsiankę w trochę innej wersji i powstała twarogowa owsianka z musem z kaki. Mus z kaki to chyba najprostszy mus do zrobienia na świecie, bo sam owoc jest tak soczysty, że nie potrzebuje niczego więcej, żeby mieć fajną musową konsystencję, a dodanie odrobiny soku z cytryny tylko orzeźwia całość i nadaje świeżości. I chyba nie muszę mówić, że takie śniadanie je się oczami? :> Zapraszam, twarogowa owsianka z musem z kaki przed Wami :)

Twarogowa owsianka z musem z kaki

(1 porcja)

~ 4-5 łyżek płatków owsianych (ok. 50 g)
~ 100 g cukinii (można pominąć, ale zwiększa objętość owsianki i jest niewyczuwalna w smaku)
~ 1 szklanka gorącej wody
~ 50-60 g zmielonego twarogu półtłustego
~ 1 owoc kaki
~ sok z 1/2 małej cytryny
~ 1/2 łyżeczki cynamonu

Płatki owsiane wsypujemy do rondelka i zalewamy gorącą wodą. Odstawiamy na 15 minut (ja odstawiam na noc, a rano podgrzewam ;)). Dodajemy startą i odciśniętą z soku cukinię. Podgrzewamy na średnim ogniu mieszając ok. 1-2 minuty. Wyłączamy ogień, odstawiamy na minutkę i dodajemy twaróg oraz cynamon. Dokładnie mieszamy.

Przekładamy do miseczki. Owoc kaki obieramy i kroimy na mniejsze części. Dodajemy do niego sok z cytryny i miksujemy blenderem na gładki mus. Wykładamy na wierzch owsianki. Ja dodatkowo podałam z plastrami jabłka i masłem orzechowym. Smacznego :)

coś na dokładkę?

1 komentarz

Magdalena 7 listopada 2018 - 19:50

bardzo fajna odmiana zwykłej owsianki:)

Odpowiedz

Skomentuj

Close