Dzisiaj kolejna propozycja na szparagi – roladki drobiowe z szynką parmeńską i szparagami. Wiem, że trochę monotematyczna na zmianę i jak nie ricotta to szparagi, ale takie pyszności chyba Wam nie przeszkadzają? :> Tym razem proponuję Wam je w jednym z moich ulubionych połączeń, które idealnie sprawdzi się na rodzinnym obiedzie czy też na co dzień, bo robi się naprawdę szybko, a większość sprawy i tak załatwia dla nas piekarnik…Roladki drobiowe z szynką parmeńską i szparagami – brzmi to trochę groźnie, ale to tak łatwe i smaczne danie, że trzeba spróbować! W ogóle połączenie szynki parmeńskiej i szparagów już jest cudowne, a tutaj szynka parmeńska daje mięsu drobiowemu lekki posmak, dzięki czemu zyskuje ono nowy charakter. Polecam serdecznie :> Roladki drobiowe z szynką parmeńską i szparagami idealnie będą pasowały do ziemniaków, kaszy czy ryżu z warzywami (ja właśnie podałam z kaszą jaglaną podsmażaną z cebulą, papryką i dodatkiem sera żółtego ;))
Roladki drobiowe z szynką parmeńską i szparagami
~ 1 podwójna pierś z kurczaka (ok. 600 g)
~ 400 g szparagów (już z oderwanymi twardymi końcówkami)
~ 4 duże plastry szynki parmeńskiej
~ 1 łyżeczka słodkiej papryki
~ 1 łyżeczka czosnku granulowanego
~ sól, pieprz
Szparagi blanszujemy ok. 5 minut w osolonym wrzątku. Odcedzamy i osuszamy.
Piersi z kurczaka dzielimy na 4 części i każdą rozbijamy na cienki płat. Mięso nacieramy przyprawami z obydwóch stron. Każdy płat układamy na plastrze szynki parmeńskiej. Na nich układamy szparagi i zawijamy w roladkę. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Na dno wlewamy 2-3 łyżki wody i pieczemy ok. 25-30 minut w 180 stopniach. Smacznego :)
1 komentarz
Ciekawy pomysł na obiad :)