Fit makaron ze szparagami w sosie alfredo to przepyszny pomysł na wykorzystanie szparagów i zrobienie pysznego obiadu lub kolacji. Bardzo łatwej, szybkiej i pysznej kolacji ;)
Szparagi przecudownie łączą się z różnymi serami, więc używam tego nadmiernie robiąc tarty ze szparagami jak tarta z kaszy jaglanej ze szparagami i mozzarellą czy wegańska tarta z komosy ze szparagami. Równie często piekę szparagi w piekarniku, albo zapiekam je z wędliną i serem.
Tym razem jednak postawiłam na makaron i powstał przepyszny makaron w sosie alfredo ze szparagami.
Fit makaron ze szparagami w sosie alfredo jest naprawdę fit
Choć sos alfredo, czyli połączenie masła, śmietanki i parmezanu może nie brzmieć jak najbardziej fit opcja, to jak się lekko ograniczy masło, wciąż jest pysznie, a też mniej kalorycznie. Jeżeli chcesz sobie naprawdę dogodzić i macie ochotę, żeby makaron pływał w sosie alfredo, podwój ilość śmietanki oraz parmezanu. Będzie jeszcze pyszniej, choć juz nie fit ;)
Samo przygotowanie makaronu jest szybkie, sprawne i łatwe. Wychodzi delikatny w smaku, lekko maślany i jednocześnie serowy. Choć śmietanka kremówka, parmezan i masło może brzmieć jak coś ciężkiego, to naprawdę delikatny sos, który każdy polubi.
Można użyć do niego swojego ulubionego typu makaronu. Ja najbardziej lubię tagliatelle. Jednak, ze spaghetti, penne czy świderkami też będzie pysznie. Szparagi mi najbardziej pasują do długich makaronów, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby wziąć taki jaki masz pod ręką ;)
Ten makaron ze szparagami to jeden z najłatwiejszych makaronowych dań ze szparagami, który można zrobić. Bardzo polecam i zapraszam :)
SKŁADNIKI
- 150 g makaronu dowolnego (polecam tagliatelle)
- 300 g szparagów zielonych
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 150 m śmietany kremówki
- 4 łyżki startego parmezanu (ok. 30 g)
- sól, pieprz
- 1 łyżka masła klarowanego
PRZYGOTOWANIE
- Makaron gotujemy al dente i odstawiamy.
- Od szparagów odrywamy twarde końcówki. Gotujemy je ok. 4-5 minut, osuszamy, odstawiamy i kroimy na mniejsze części.
- Cebulę drobno siekamy, a czosnek przeciskamy przez praskę.
- Na dużej patelni rozgrzewamy masło. Wrzucamy cebulę, czosnek i smażymy, aż cebula się lekko zeszkli.
- Na patelnię dolewamy kremówkę, a następnie ser. Mieszamy i dorzucamy szparagi oraz makaron. Smażymy mieszając ok. 1 minutę.
- Całość doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy na talerze. Smacznego :)