fbpx

Rotolo ze szpinakiem i ricottą z mozzarellą

by Kucharka w baletkach

Rotolo ze szpinakiem i ricottą z mozzarellą to wyjątkowe danie. Swoje korzenie ma we Włoszech i tak naprawdę to wariacja na temat klasycznej lasagne.

Rotolo bowiem to nic innego jak zwinięte w ruloniki płaty lasagne z nadzieniem, które potem zapieka się w sosie z serem. Jak widać – to bardzo pomysłowe i ciekawe danie, o którym mało kto słyszał. Jednak, o którym powinien usłyszec każdy.

Samo już połączenie szpinaku i ricotty to coś, czego trzeba spróbować. To połączenie jest właśnie często wykorzystywane w lasagne ze szpinakiem. Jeżeli jesteście na diecie bezmięsnej, na pewno już nie raz widziliście takie danie w sekcji makaronów w menu różnych restauracji.

Rotolo ze szpinakiem i ricottą natomiast to nic innego jak lasagne ze szpinakiem i ricottą tylko zapieczone w troszeczkę innej formie. Według mnie dużo ciekawszej i przyjemniejszej dla oka ;)

Rotolo ze szpinakiem i ricottą z mozzarellą to bardziej kreatywna lasagne

Przy rotolo ze szpinakiem jest co prawda więcej pracy niż przy zwykłym lasagne. Należy bowiem pieczołowicie zawijać płaty lasagne w ruloniki. Jednak, zapewniam Was, że warto. Takie danie nie tylko jest przecudownie smaczne, ale tez zawsze budzi zachwyt. A dodatkowo – nie ma możliwości, żeby danie spiekło się i wysuszyło nadmiernie w rogach, co się często zdarza przy tradycyjnej lasagne.

Podobne rotolo można przygotować również w wersji z naleśnikami. Ja na blogu pokazywałam Wam wersję naleśnikową z ricottą i dynią. Wersja ze szpinakiem i ricottą jest bardziej tradycyjna, ale jeśli wolicie zamiast płatów lasagne, użyć naleśników, też będzie pysznie ;)

Rotolo ze szpinakiem, ricottą i mozzarellą

Drukuj
Liczba porcji: 2 Czas przygotowania:
Wartości odżywcze: 707 kalorii 37b, 78w, 29t, 9bł na porcję
Ocena 5.0/5
( 1 głos )

SKŁADNIKI

Rotolo:

  • 9 płatów lasagne
  • 450 g szpinaku mrożonego
  • 250 g ricotty
  • sól, pieprz
  • solidna szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 kulka mozzarelli (125 g)

Sos pomidorowy:

  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 pomidory
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka oliwy

PRZYGOTOWANIE

Rotolo:

  1. Platy lasagne gotujemy 3-4 minuty w osolonej wodzie uważając, żeby się nie posklejały. Wyjmujemy je, osuszamy i rozkładamy na blacie obok siebie.
  2. Szpinak (najlepiej wcześniej go rozmrozić) podsmażamy na patelni. Solimy, pieprzymy i dodajemy gałkę muszkatołową. Po 3-4 minutach zdejmujemy z ognia.
  3. Do szpinaku dodajemy ricottę. Dokładnie mieszamy.
  4. Rozkładamy równomiernie na płatach lasagne. Zwijamy je w ruloniki i każdy z nich kroimy na 3 równe części. Układamy obok siebie ciasno w naczyniu żaroodpornym tak, żeby nie wystawały.

Sos pomidorowy:

  1. Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę i ząbek czosnku.
  2. Po 2-3 minutach dodajemy pokrojone drobniutko pomidory. Smażymy ok. 3-4 minuty, aż powstanie pulpa. Dodajemy przecier, dolewamy troszkę wody i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.
  3. Miksujemy blenderem na gładki sos.
  4. Sos wylewamy cały na ułożone ruloniki.
  5. Całość wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy 20 minut. Następnie posypujemy startą mozzarellą i pieczemy jeszcze 5-8 minut. Smacznego :)

coś na dokładkę?

2 komentarze

Ania S 1 maja 2017 - 12:03

Wygląda bardzo zachęcająco. Lubię lasagne, ale w wersji z ricottą nie jadłam. Jak będę w domu to zrobię może coś podobnego, tym bardziej że mam mozzarellę :D

Odpowiedz
Anulla 7 maja 2017 - 14:33

ten przepis już jakiś czas mam na swojej liście do zrobienia :) tylko ciągle co inne wskakuje :)

Odpowiedz

Skomentuj

Close