Bezglutenowa babka bananowa z lukrem cynamonowym bez cukru

Po wrzuceniu przepisu na babkę bananową z polewą z masła orzechowego Magda, którą serdecznie pozdrawiam, spytała jaką bezglutenową mąkę polecam do tej babki. Złapałam się za głowę, bo bardzo chciałam pomóc, ale wcześniej nie robiłam z żadną bezglutenową mąką. Więc zabrałam się do pracy i powstała w ten weekend przepyszna bezglutenowa babka bananowa z lukrem cynamonowym bez cukru. Można ją również przygotować z polewą z masła orzechowego, ale ja potrzebowałam małej odmiany. Bezglutenowa babka bananowa z lukrem cynamonowym bez cukru nie jest tak puszysta jak ta z mąką pełnoziarnistą, ale i tak jest przepyszna, słodka, a tą wzbogaciłam dodatkowo o waniliową nutkę, która super się tutaj sprawdza. Bezglutenowa babka marzenie :)

Bezglutenowa babka bananowa z lukrem cynamonowym bez cukru

(1 foremka na babkę – 8-10 porcji)

~ 3 bardzo dojrzałe banany (ok. 300 g miąższu)
~ 2 jajka
~ 60 ml oleju roślinnego
~ 150 g mąki kukurydzianej
~ 1 łyżeczka proszku do pieczenia
~ 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
~ 1 łyżka ekstraktu waniliowego

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Obrane i pokrojone na plasterki banany i jajka umieszczamy w misce.  Miksujemy blenderem do połączenia. Dodajemy olej (ja tym razem użyłam kokosowego) oraz mąkę kukurydzianą z proszkiem, sodą i cynamonem. Mieszamy dokładnie (najlepiej zrobić to trzepaczką) i masę przelewamy do natłuszczonej foremki na babkę. Pieczemy ok. 40 minut w rozgrzanym piekarniku, a następnie nakłuwamy patyczkiem sprawdzając czy jest sucha. Wyjmujemy i studzimy.

Gdy przestygnie kilka razy delikatnie uderzamy w górę, żeby babka ładnie odczepiła się od foremki (ja kilka razy uderzyłam i zostawiłam do góry dnem, żeby grawitacja pomogła i po 10 minutach pięknie wyszło ;)).

Lukier cynamonowy:
~ 100 g erytrolu zmielonego na cukier puder
~ 3 łyżki gorącej wody
~ 1 łyżeczka cynamonu

Erytrol mieszamy z cynamonem, a następnie z wodą do uzyskania lukrowej konsystencji (taka mniej więcej po środku między płynną, a gęstą). Polewamy babkę i odstawiamy do zastygnięcia. Smacznego :)

Drukuj



6 thoughts on “Bezglutenowa babka bananowa z lukrem cynamonowym bez cukru”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *