Pizza gwiazda z ciasta francuskiego to świetny przepis na ekspresową przekąskę z ciastem francuskim.
U nas większość rodzinnych spotkań wiąże się z przygotowaniem jakiejś przekąski z ciasta francuskiego. Zazwyczaj są to ukochane ślimaczki z ciasta francuskiego a la pizza. Ja czasem pokuszę się o paluchy z pesto i serem. Jednak, tylko dla znajomych, bo moja rodzina nie lubi wydziwień, a pesto zdecydowanie zalicza się dla nich do tej kategorii ;)
Pokusiłam się więc pewnego razu na coś nowego. I pizza gwiazda z ciasta francuskiego idealnie uzupełniła nasze menu z ciastem francuskim w roli głównej. A dodatkowo, prezentowała się na tyle interesująco, że zniknęła w kilka minut, bo każdy był jej ciekawy. Chociaż nie wiem czy to dobrze, że tak szybko czy źle ;)
Pizza gwiazda z ciasta francuskiego to szybka i łatwa przekąska

Taka pizza z ciasta francuskiego świetnie sprawdzi się jako imprezowa przekąska. Jednak, super podać ją jako kolacja. Na pewno zaskoczy domowników, dzieci ją pokochają, a nie ma przy niej wiele pracy.
Ja podaję przepis absolutnie bazowy. Nie ma tutaj wielu dodatków, a całość bazuje na pomidorowym sosie i serze. U nas ta wersja cudownie się sprawdza i nie mam potrzeby dodawania składników. Jednak, można lekko ją zmodyfikować dodając wędliny, sery, skarmelizowaną cebulkę czy pieczarki.
Dodatkowo, warto podać taką przekąskę z sosem czosnkowym lub pomidorowym. Je się ją rękami odrywając ramiona gwiazdy, więc aż prosi się to o zamaczanie w jakimś sosie. Jestem pewna, że wszędzie zrobi furorę. Zapraszam

SKŁADNIKI
- 1 opakowanie ciasta francuskiego (ok. 300 g)
- 3/4 przecieru pomidorowego (ok. 150 g)
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 100 g sera żółtego
- 1 jajko
PRZYGOTOWANIE
- Ciasto wyjmujemy z lodówki kilka godzin przed robieniem (powinno dojść do temperatury pokojowej).
- Rozkładamy je na papierze do pieczenia i nożem wycinamy 2 równe kola (ja odrysowałam od tortownicy o średnicy 22 cm, a ze skrawek zrobiłam mini pierożki pieczone z szynką i serem ;)).
- Pierwsze koło z ciasta układamy na blaszce z papierem do pieczenia.
- Smarujemy przecierem pomidorowym wymieszanym z kilkoma łyżkami wody.
- Rozsypujemy równomiernie zioła i starty żółty ser. Przykrywamy drugim kołem.
- Na samym środku koła stawiamy szklankę. Przecinamy nożem dwie warstwy ciasta tworząc paski , które skręcamy wokół własnej osi i leciutko dociskamy na końcach.
- Całość smarujemy roztrzepanym widelcem jajkiem.
- Pieczemy w 200 stopniach ok. 18-20 minut. Smacznego :)



2 komentarze
Wyglada braworowo :)
Wszystkiego dobrego w zbliżajacym się Nowym Roku :)
Oby zbliżający się rok był dla Ciebie cudowny… Pełen miłych wspomnień, cudownych chwil, doświadczeń… abyś miała co wspominac i z czego się cieszyć. Niech będzie owocny <3