fbpx

Pizza gwiazda z ciasta francuskiego

by Kucharka w baletkach

Pizza gwiazda z ciasta francuskiego to świetny przepis na ekspresową przekąskę z ciastem francuskim.

U nas większość rodzinnych spotkań wiąże się z przygotowaniem jakiejś przekąski z ciasta francuskiego. Zazwyczaj są to ukochane ślimaczki z ciasta francuskiego a la pizza. Ja czasem pokuszę się o paluchy z pesto i serem. Jednak, tylko dla znajomych, bo moja rodzina nie lubi wydziwień, a pesto zdecydowanie zalicza się dla nich do tej kategorii ;)

Pokusiłam się więc pewnego razu na coś nowego. I pizza gwiazda z ciasta francuskiego idealnie uzupełniła nasze menu z ciastem francuskim w roli głównej. A dodatkowo, prezentowała się na tyle interesująco, że zniknęła w kilka minut, bo każdy był jej ciekawy. Chociaż nie wiem czy to dobrze, że tak szybko czy źle ;)

Pizza gwiazda z ciasta francuskiego to szybka i łatwa przekąska

Taka pizza z ciasta francuskiego świetnie sprawdzi się jako imprezowa przekąska. Jednak, super podać ją jako kolacja. Na pewno zaskoczy domowników, dzieci ją pokochają, a nie ma przy niej wiele pracy.

Ja podaję przepis absolutnie bazowy. Nie ma tutaj wielu dodatków, a całość bazuje na pomidorowym sosie i serze. U nas ta wersja cudownie się sprawdza i nie mam potrzeby dodawania składników. Jednak, można lekko ją zmodyfikować dodając wędliny, sery, skarmelizowaną cebulkę czy pieczarki.

Dodatkowo, warto podać taką przekąskę z sosem czosnkowym lub pomidorowym. Je się ją rękami odrywając ramiona gwiazdy, więc aż prosi się to o zamaczanie w jakimś sosie. Jestem pewna, że wszędzie zrobi furorę. Zapraszam

Pizza gwiazda z ciasta francuskiego

Drukuj
Liczba porcji: 10 Czas przygotowania:
Wartości odżywcze: 172 kalorii 5B, 12W, 12T na porcję
Ocena 5.0/5
( 1 głos )

SKŁADNIKI

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (ok. 300 g)
  • 3/4 przecieru pomidorowego (ok. 150 g)
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 100 g sera żółtego
  • 1 jajko

PRZYGOTOWANIE

  1. Ciasto wyjmujemy z lodówki kilka godzin przed robieniem (powinno dojść do temperatury pokojowej).
  2. Rozkładamy je na papierze do pieczenia i nożem wycinamy 2 równe kola (ja odrysowałam od tortownicy o średnicy 22 cm, a ze skrawek zrobiłam mini pierożki pieczone z szynką i serem ;)).
  3. Pierwsze koło z ciasta układamy na blaszce z papierem do pieczenia.
  4. Smarujemy przecierem pomidorowym wymieszanym z kilkoma łyżkami wody.
  5. Rozsypujemy równomiernie zioła i starty żółty ser. Przykrywamy drugim kołem.
  6. Na samym środku koła stawiamy szklankę. Przecinamy nożem dwie warstwy ciasta tworząc paski , które skręcamy wokół własnej osi i leciutko dociskamy na końcach.
  7. Całość smarujemy roztrzepanym widelcem jajkiem.
  8. Pieczemy w 200 stopniach ok. 18-20 minut. Smacznego :)

coś na dokładkę?

2 komentarze

Ervisha 28 grudnia 2018 - 22:04

Wyglada braworowo :)

Wszystkiego dobrego w zbliżajacym się Nowym Roku :)

Odpowiedz
Ervisha 29 grudnia 2018 - 16:56

Oby zbliżający się rok był dla Ciebie cudowny… Pełen miłych wspomnień, cudownych chwil, doświadczeń… abyś miała co wspominac i z czego się cieszyć. Niech będzie owocny <3

Odpowiedz

Skomentuj

Close