Wegański chlebek dyniowy bez cukru

Weekend się zaczął, a ja jak zwykle utknęłam w pociągu w środku pola, więc dobrze, że jest zasięg i mogę chociaż Wam umilić początek weekendu (bo mojego to już niestety nie ma co ;)) i podzielić się pysznym zdrowym ciastem. Zapraszam więc na przepyszny wilgotny wegański chlebek dyniowy bez cukru. Bardzo łatwy do zrobienia, bardzo aromatyczny, sycący i pachnący cynamonem. Dość ciężki, słodki, z pysznym karmelem na wierzchu. Uzależniający. Mi towarzyszył w tym tygodniu w pracy i sprawiał, że łatwo się zaczynało dzień ;) Zapraszam więc na nieskomplikowany i pyszny wegański chlebek dyniowy bez cukru :)

Wegański chlebek dyniowy bez cukru

(keksowka 20×11 cm)

~ 500 g dyni piżmowej surowej lub ok. 350 g puree z dyni piżmowej
~ 3 bardzo dojrzałe banany (ok. 260 g miąższu)
~ 1/2 szklanki mleka sojowego
~ 200 g mąki pelnoziarnistej
~ 1 łyżeczka proszku do pieczenia
~ 1 łyżeczka cynamonu

Dynię piżmową kroimy na kawałki i pieczemy w 200 stopniach do miękkości (ok. 30 minut). Studzimy.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Do miski wrzucamy dynię, obrane oraz pokrojone w plasterki banany i mleko. Miksujemy blenderem do połączenia. Następnie dodajemy mąkę, proszek i cynamon. Mieszamy wszystko dokładnie i przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub do silikonowej. Pieczemy ok. 40 minut i nakłuwamy patyczkiem. Jeżeli jest suchy wyjmujemy i studzimy.

Polewa:
~ 30 g suszonych daktyli
~ 1 łyżka masła orzechowego (20 g)

Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 minut. Odciskamy z wody i miksujemy blenderem z masłem orzechowym na gładką masę. Rozsmarowujemy ją na upieczonym chlebku i odstawiamy do zastygnięcia. Smacznego :)

Drukuj



2 thoughts on “Wegański chlebek dyniowy bez cukru”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Close