Wiem, że jako pasjonatka gotowania nie powinnam tego mówić, ale strasznie wkurza mnie świeży szpinak. Wiem, że jest smaczniejszy i zdrowszy, ale za każdym razem, kiedy kładę na patelnię całą jego górę, a po 10 minutach z tej wielkiej góry robi się mała garstka to strasznie mnie to irytuje :p Nawet ostatnio moja mama (w końcu po prawie 3 latach od mojego wyjazdu!) zaczęła urozmaicać sobie dietę, kupiła sobie świeży szpinak i zadzwoniła do mnie w szoku, że robi się go tak mało ;p Więc zazwyczaj uciekam się do jego mrożonej wersji, ale raz chociaż trzeba wykorzystać sezon! I zrobiłam przepyszny, bardzo odżywczy i zdrowy ryż z kurczakiem, szpinakiem i awokado. Smakuje cudownie zarówno na ciepło i na zimno, a dzięki awokado może robić i za sałatkę ;) Zapraszam :)
Ryż z kurczakiem, szpinakiem i awokado
(2 porcje)
~ 100-150 g ryżu (brązowego)
~ 1 duża pierś z kurczaka (ok. 300 g)
~ 1 mała cebula
~ 250 g świeżego szpinaku
~ 1 awokado
~ 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
~ sol, pieprz
~ oliwa do smażenia
Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Odcedzamy i odstawiamy.
Na oliwie podsmażamy posiekaną cebule. Dodajemy pokrojoną w kostkę i przyprawioną pierś z kurczaka. Smażymy ok. 5 minut, aż mięso dojdzie. Wrzucamy liście szpinaku i mieszamy dokładnie (można robić to partiami, jak Wasza patelnia nie daje rady ;p). Smażymy ok. 5 minut, aż szpinak zmniejszy objętość. Dodajemy ryż. Ponownie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Zdejmujemy z ognia i dodajemy obrane i rozgniecione awokado. Mieszamy dokładnie i podajemy (u mnie sprawdziło się też idealnie jako obiad na zimno w pracy ;)). Smacznego!
2 komentarze
Nie jadłam jeszcze awokado w tej formie. W sumie jadłam je jedynie jako pastę czekoladową i czosnkową…
>FOXYDIET<
Szpinak chętnie ale kurczak już nie ;)