fbpx

Brownie z burakami, czyli przepyszne brownie, które Cię zaskoczy

by Kucharka w baletkach

Brownie z burakami może brzmieć jak szaleństwo. Jednak, zapewniam, że dodatek buraka naprawdę robi tutaj dobrą robotę.

Usłyszałam o nim już dawno temu. Zakochałam się jednak zbyt mocno w brownie z fasoli, że ciężko mi było upiec jakiekolwiek inne. Zdarzyło się, że akurat miałam za dużo gotowanych buraków w lodówce, brak miejsca w zamrażalce, a perspektywa świętowania rocznicy z moim narzeczonym z brownie i lodami dała mi motywację.

I wyszło przepyszne mocno czekoladowe, kleiste, mięciutkie brownie z burakami. Choć dodatek buraków może kojarzyć się z fit ciastem, to jest to bardziej tradycyjne brownie z dużą ilością masła i czekolady.

Brownie z burakami to idealne czekoladowe brownie

Brownie z burakami na talerzu

Choć nie sądziłam, że jakiekolwiek inne warzywo może wypadać równie dobrze w brownie o co fasola, to jednak gotowane buraki działają na równi. 

Samych buraków w cieście nie czuć (chyba, że niechcący nie zmiksujesz ich blenderem super dokładnie ;)). Jednak, to one nadają temu brownie wyjątkową konsystencję i głębię smaku. Lekko łagodzą słodycz i balansują tłustość całości, co sprawia, że to po prostu brownie idealne. 

Jest to też naprawdę łatwe brownie. Wystarczy wszystko wymieszać i upiec. Pamiętaj tylko, że to brownie, więc metoda suchego patyczka się nie sprawdzi. Nie trzymaj za długo tego ciasta w piekarniku (choć wiem, że rozsądek może podpowiadać, że powinno być dłużej ;)). Wyjmij je po 30 minutach, daj mu czas a odpoczynek, a potem podaj z lodami. To deser idealny. 

Zapraszam na idealne najłatwiejsze brownie :)

Brownie z burakami

Drukuj
Liczba porcji: 12 (tortownica o średnicy 22 cm lub kwadratowa blaszka 20x20 cm) Czas przygotowania:
Wartości odżywcze: 300 kalorii 5 g białka, 18 g węglowodanów, 23 g tłuszczy na porcję
Ocena 4.5/5
( 2 głos )

SKŁADNIKI

  • 250 g gotowanych buraków
  • 200 g masła
  • 200 g gorzkiej czekolady (min. 60% kakao)
  • 100 g mąki z ciecierzycy (można zastąpić pszenną i bazować na pszennej w całości ;))
  • 50 g mąki pszennej
  • 150 g cukru lub erytrolu
  • 3 jajka

PRZYGOTOWANIE

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni.
  2. Do rondelka wrzucamy masło i podgrzewamy na średnim ogniu do roztopienia. Dodajemy połamane czekolady, zdejmujemy z ognia i mieszamy, aż powstanie jednolity czekoladowy sos. Odstawiamy na 5 minut.
  3. Buraki wrzucamy do głębokiej miski i miksujemy blenderem na jednolitą papkę (może troszkę chlapać, uwaga ;)).
  4. Do innej miski wrzucamy jajka oraz cukier lub erytrol. Mieszamy energicznie trzepaczką do połączenia.
  5. Czekoladowy sos dodajemy do buraków razem z mąkami. Dokładnie mieszamy i dodajemy jajka. Wszystko mieszamy do połączenia i pozbycia się grudek.
  6. Masę przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika.
  7. Pieczemy ok. 30 minut. Wyjmujemy i studzimy.
  8. Podajemy z lodami lub bez. Smacznego :)

Brownie z burakami - kawałek na talerzu

coś na dokładkę?

6 komentarzy

Ula 18 listopada 2022 - 17:15

Słyszałam o tym brownie. Jeszcze nie robiłam, muszę zapisać przepis i w końcu zrobić.

Odpowiedz
Lena 21 listopada 2022 - 18:44

Świetnie, że nie czuć buraków, bo tego zawsze się obawiałam słysząc o takiej wersji. ;)

Odpowiedz
Iza 23 listopada 2022 - 14:31

Pyszności. Tak dawno go nie robiłam

Odpowiedz
Aga 8 grudnia 2022 - 21:09

Nie robiłam jeszcze takiego. Myślę, że będzie smakowało to ciacho u mnie w domu

Odpowiedz
Anna 21 września 2023 - 11:42

Jakiej wielkości blacha na taką ilość ciasta?

Odpowiedz
Kucharka w baletkach 22 września 2023 - 12:21

Tortownica o średnicy 22 cm lub kwadratowa blaszka 20×20 cm :)

Odpowiedz

Skomentuj

Close