Fit brownies z fasoli bez cukru to ciasto, które było dla mnie wielkim zaskoczeniem. Choć piekłam już dziwne ciasta – jak na przykład sernik z batatów, sernik z ciecierzycy, brownies z batatów czy piernik z pomidorów, to pomysł dodawania czerwonej fasoli, która najbardziej kojarzy mi się z kuchnią meksykańską, wydawał mi się lekko szalony. Jednak postanowiłam dać jej szansę i zrobić własną wersję fit brownies z fasoli bez cukru. I muszę powiedzieć, że to wegańskie brownies jest przecudowne – ma konsystencję ciągutki, jest wilgotne, słodkie, fajnie czekoladowe i naprawdę przepyszne. Robi się je bardzo szybko i łatwo z minimalnej ilości składników, fasoli w ogóle nie czuć, a całość to magia. Tylko koniecznie po wyjęciu z piekarnika dajcie mu odpocząć, bo kiedy stygnie nabiera właśnie tej idealnej ciągutkowej konsystencji. Zapraszam – fit brownies z fasoli bez cukru przed Wami :-)
Fit brownies z fasoli bez cukru
(keksówka 20×11 cm)
~ 1 puszka fasoli czerwonej (ok. 240 g po odsączeniu)
~ 1 dojrzały banan (ok. 120 g bez skórki)
~ 125 g suszonych daktyli
~ 1 łyżka oleju roślinnego
~ 1 łyżka mąki pszennej / jaglanej (ok. 20 g)
~ 1-2 łyżki kakao (ok. 25-30 g)
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
Daktyle zalewamy gorącą wodą (ok. 1/2 szklanki) i odstawiamy na ok. 15 minut. Odciskamy i przekładamy do miski.
Puszkę fasoli odcedzamy z zalewy, przepłukujemy dokładnie wodą i osuszamy. Wrzucamy do daktyli razem z obranym pokrojonym bananem, olejem, mąką i kakao. Wszystko razem miksujemy do połączenia.
Całość przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub silikonowej. Pieczemy ok. 40 minut. Wyjmujemy i studzimy. Smacznego :)
Ilość | Kcal | Białko | Węglowodany | Tłuszcz | Błonnik |
Porcja (1/8) | 120 | 2,5 g | 23 g | 2 g | 2 g |
1 komentarz
[…] it’s time for the perfect fit cheesecake with sugar-free strawberries on a red bean base. Red bean brownies It charmed me recently and it is for me, next to me sweet potato browniesthe best version of […]