fbpx

Fit brownies z fasoli bez cukru – zdrowe wegańskie ekspresowe ciasto idealne dla czekoladoholików

by Kucharka w baletkach

Fit brownies z fasoli bez cukru to ciasto, które było dla mnie wielkim zaskoczeniem.

Piekłam już wiele niecodziennych ciast, które okazywały się pyszne. Były to na przykład sernik z batatów, sernik z ciecierzycy, brownies z batatów czy piernik z pomidorów. Jednak, mimo wszystko, pomysł dodawania czerwonej fasoli do ciasta nie brzmiał jak cudowny pomysł. W końcu czerwona fasola mi najbardziej kojarzy się z kuchnią meksykańską Więc muszę przyznać, że dodawać ją do ciasta wydawało mi się lekko szalone.

Fit brownies z fasoli bez cukru – w tym szaleństwie jest metoda ;)

Jednak postanowiłam dać jej szansę. I w końcu zrobiłam własną wersję fit brownies z fasoli bez cukru. Muszę powiedzieć, że to wegańskie brownies wyszło przecudowne. Ma konsystencję ciągutki, jest wilgotne, słodkie, fajnie czekoladowe.

Dodatkowo, robi się je bardzo szybko i łatwo z minimalnej ilości składników, fasoli w ogóle nie czuć, a całość to magia. Tylko koniecznie po wyjęciu z piekarnika daj mu odpocząć. Kiedy stygnie nabiera właśnie tej idealnej ciągutkowej konsystencji. Zapraszam – fit brownies z fasoli bez cukru świetnie nada się na weekendy i nie tylko.

Fit brownies z fasoli bez cukru

Drukuj
Liczba porcji: 8 (keksówka 22x11 cm) Czas przygotowania:
Wartości odżywcze: 120 kalorii 3B, 23W, 2T, 2bł na porcję
Ocena 5.0/5
( 1 głos )

SKŁADNIKI

  • 1 puszka fasoli czerwonej (ok. 240 g po odsączeniu)
  • 1 dojrzały banan (ok. 120 g bez skórki)
  • 125 g suszonych daktyli
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1 łyżka mąki pszennej / jaglanej (ok. 20 g)
  • 1-2 łyżki kakao (ok. 25-30 g)

PRZYGOTOWANIE

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
  2. Daktyle zalewamy gorącą wodą (ok. 1/2 szklanki) i odstawiamy na ok. 15 minut. Odciskamy i przekładamy do miski.
  3. Puszkę fasoli odcedzamy z zalewy, przepłukujemy dokładnie wodą i osuszamy. Wrzucamy do daktyli razem z obranym pokrojonym bananem, olejem, mąką i kakao. Wszystko razem miksujemy do połączenia.
  4. Całość przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub silikonowej. Pieczemy ok. 40 minut. Wyjmujemy i studzimy. Smacznego :)

coś na dokładkę?

1 komentarz

Perfect fit cheesecake with strawberries without sugar - a combination of bean brownie and delicate vanilla cheesecake | ReC 6 marca 2021 - 14:03

[…] it’s time for the perfect fit cheesecake with sugar-free strawberries on a red bean base. Red bean brownies It charmed me recently and it is for me, next to me sweet potato browniesthe best version of […]

Odpowiedz

Skomentuj

Close