fbpx

Młode ziemniaki z masłem i koperkiem

by Kucharka w baletkach

Młode ziemniaki z masłem i koperkiem to jeden z moich ulubionych patentów na ziemniaki.

Nigdy nie byłam wielką fanką gotowanych ziemniaków podawanych do obiadu. Jednak, to pewnie dlatego, że pojawiały się wiecznie jako dostawka do obiadu. Głównie przez wybredne podniebienia mojego taty i brata ;)

Jednak, dla młodych ziemniaków robię wyjątek.

Kiedy zobaczyłam te małe cudeńka na targu już wiedziałam, że będą dzisiaj i w najbliższe dni towarzyszyć mi przy obiedzie. Dodatkowo, żeby było jeszcze bardziej po polsku i tradycyjnie przygotowałam młode ziemniaki z masłem i koperkiem. Smakują latem, ciepłem i beztroską.

Wiem, że przepis jest banalny. Jednak, ziemniaki z masłem i koperkiem jest to takie pyszne, proste i wdzięczne danie, że nie mogłam oprzeć się, żeby go Wam nie przypomnieć.

Takie ziemniaki mi najbardziej przywodzą na myśl beztroskie dni wakacji i całodniowego wysiadywania na dworze (i tylko powroty na obiad, kiedy mama wołała ;)). Mam nadzieję, że Wam też kojarzą się z czymś dobrym. Zapraszam :)

Młode ziemniaki z masłem i koperkiem

(4-5 porcji)

  • 1 kg młodych ziemniaków
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 łyżki masła klarowanego (ok. 40 g)
  • 1 pęczek koperku

1.Ziemniaki dokładnie myjemy i osuszamy (młodych nie trzeba obierać ;)). Wrzucamy do wody i zagotowujemy.

2. Gdy woda zacznie wrzeć solimy ją i gotujemy ziemniaki na średnim ogniu pod przykryciem do miękkości – ok. 20 minut.

3. Na patelnię wrzucamy masło i je podgrzewamy. Wrzucamy ziemniaki i smażymy je 1-2 minuty (uwaga, bo przy wrzucaniu ziemniaków masło może trochę „strzelać”).

4. Wrzucamy posiekany drobno koperek, mieszamy dokładnie i podajemy jako dostawka do mięsa lub warzywnego kotleta (jeśli wolicie możemy też posypać ziemniaki koperkiem już na talerzu bez wsypywania go wcześniej na patelnię). Smacznego :)

coś na dokładkę?

3 komentarze

kraszynka 3 lipca 2018 - 14:39

Ja też nigdy nie lubiłam gotowanych ziemniaków, sporadycznie jadłam też pieczone. Ale młode ziemniaki w takim wydaniu po prostu uwielbiam!!! :)

Odpowiedz
Ervisha 3 lipca 2018 - 16:43

A do tego mizeria z ogórków i przypomniał mi się wakacyjny obiad u Dziadkow na wsi… z dzieciństwa ;)
Tylko ziemniaki nie były podsmażane ;)

Odpowiedz
Natalia 3 lipca 2018 - 17:19

Ja nie lubię ziemniaków i nawet młodych nie jem :P

Odpowiedz

Skomentuj

Close