Biszkopt pełnoziarnisty bez cukru na bazie miodu to kontynuacja nieplanowej serii słodkości na blogu.
Ostatnio lądują tutaj głównie pomysły na śniadania (jak ekspresowe placki jogurtowe) albo desery. Musisz mi to wybaczyć, bo sezon dyniowo-jabłkowy ma jednak swoje prawa ;)
Długi weekend się zbliża. Warto więc go należycie wykorzystać i upiec coś pysznego. Mam więc kolejne cudowne ciasto, w którym ja osobiście się zakochałam. Muszę przyznać, że nawet nie spodziewałam się takiego cudownego efektu!
Co prawda, jestem wielką fanką ciast z jabłkami, więc smakuje mi prawie każde. Jednak tort pełnoziarnisty z serkiem i jabłkami to ciasto jest naprawdę wyjątkowe. Jednak zanim ono się pojawi to zacznijmy od podstawy, czyli biszkoptu.
Miodowy biszkopt pełnoziarnisty bez cukru

Zanim jednak pokażę to cudo, zrobimy małe przygotowanie. Najpierw pokażę, jak upiec cudowny biszkopt na bazie miodu. Uwielbiam ciasta biszkoptowe. To był pierwszy bez białego cukru i muszę powiedzieć, że wyszedł przepyszny!
Miodowy biszkopt bez cukru piekłam już kilka razy. Za każdym razem nawet mój tata, zagorzały przeciwnik wszystkiego, co bez cukru, zajadał jak szalony. Zapraszam więc na przepyszny zdrowy biszkopt pełnoziarnisty bez cukru. Idealnie nada się do tortów czy jakichkolwiek innych ciast, które sobie wymarzysz :)

SKŁADNIKI
- 4 duże jajka
- 80 g mąki pełnoziarnistej
- 40 g mąki ziemniaczanej
- 100 g miodu (płynnego)
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
PRZYGOTOWANIE
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
- Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka miksujemy z miodem (ja swój musiałam podgrzać, żeby zrobił się płynny - jeżeli też tak musicie koniecznie odstawcie na chwilkę, żeby nie zrobiła się jajecznica ;p) 2-3 minuty.
- Białka, z dodatkiem szczypty soli, ubijamy na sztywną pianę. Do białek dolewamy żółtka i delikatnie mieszamy szpatułką.
- Dodajemy mąki wymieszane z proszkiem i ponownie mieszamy szpatułką do połączenia.
- Masę przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 25-30 minut.
- Wyjmujemy i odstawiamy. Przekładamy wedle gustu. Smacznego :)


26 komentarzy
Dziękuję za przepis! Zrobiłam próbny biszkopt i jest super! Goście będaą zdziwieni, że tort bez białego cukru jest taki słodki i smaczny 😉
Nie ma za co kochana <3 Cieszę się mega – mam nadzieję, że gościom będzie smakował! Pozdrawiam ciepło <3
Czy można użyć mąki żytniej pełnoziarnistej lub mąki jaglanej?
Szczerze powiedziawszy nie próbowałam z innymi mąkami niż pełnoziarnista. Żytnia może być za ciężka i może wyjść zakalec, ale z jaglaną myślę, że może wyjść spoko, bo zazwyczaj dobrze zachowuje się w ciastach. Trzymam kciuki i czekam na wiadomość jak tam wyszło :)
Miód to nadal cukier.
Fakt faktem miód to cukier prosty, ale ma zdrowotne właściwości,więc ja bym nazwala go super cukrem ;-) A poza tym większość osób, które szuka przepisów bez cukru w domyśle ma bez białego cukru, więc nazywając tak przepis ułatwiam znalezienie go ;-)
miód posiada właściwości zdrowotne pod warunkiem, że nie zostanie potraktowany wysoką temperaturą – wówczas owe właściwości bezpowrotnie traci.
Super przepis. nie moge jeść cukru i szukałam ciast, ciasteczek bez cukru. po wielogodzinnych poszukiwaniach znalazłam ten przepis, wypróbowałam i jest pyszny. poleam
Wow super <3 Ja uwielbiam ten przepis, to jeden z moich ulubionych biszkoptów. Mega się ciesze i pozdrawiam Emilia !
Czy mogę zamienić miód ze stevia?
Nie próbowałam, ale myślę, że powinno wyjść :-)
Jakie będą proporcje na blachę o wymiarach np 39 x 23,5 x 7 cm?🙂
Najlepiej składniki razy 2,5, czyli 10 jajek, 200 g mąki pełnoziarnistej, 100 g mąki ziemniaczanej, 250 g miodu, duża szczypta soli i 2 łyżeczki proszku (proszek wystarczy 2 razy ;))
Czy miód można zastąpić syropem z agawy albo daktyli?
Myślę, że powinno być ok :)
Jaka średnica tortownicy jest u Pani? Chciałabym upiec biszkopt do tortu o średnicy 19cm i rozkroić na 4 blaty ;)
U mnie średnica miała 22 cm, ale przekroiłam go na 2 blaty. Myślę, że skoro ma Pani nieco mniejszą to 1,5 porcji byłoby ok, ale dla pewności można też podwoić :)
Biszkopt na pewno pyszny, jednak podgrzany miód zwłaszcza przez ok. 30 minut i w 150-160°C traci swoje cenne wlasciwosci i staje się tylko cukrem prostym. To troszkę takie oszukiwanie siebie, że to zdrowsza wersja biszkoptu.
Jak ludzie lubią czepiać się innych. Mam wrażenie, że w ten sposób dowartościowują się. Napisane jest „bez cukru” i jest bez cukru. Nie jest napisane „bez sacharozy”, „dla diabetyka”, „z niskim IG”. Miód ma niższe IG od cukru białego, daje zupełnie inny smak ciastom. Upłynnienie go absolutnie nie odbierze mu właściwości. Wystarczy tylko go lekko podgrzać, a nie zagotować. Prawidłowo upłynniony ponownie ulegnie krystalizacji, zagotowany nie. Robiłam ciasta z ksylitolem i erytrytolem, ale nie podoba mi się ich posmak. Ten wypróbuję jeszcze dziś. Dzięki za przepis łączący ze sobą bardziej wartościową mąkę z miodem. P.S. z ciekawością poczytam inne przepisy;)
miód składa się w 2/3 z cukru (sacharozy), więc przepis jest mylący, biorąc pod uwagę to ile razy we wstępie pisze Pani „bez cukru”. Lepiej go zamienić ksylitolem lub erytrotylem. :)
Szukając przepisu na biszkopt bez cukru, zazwyczaj ma się na myśli bez białego cukru, więc nie zgodzę się z tym, że jest mylący. Może faktycznie za bardzo podkreślam jego zdrowotność, bo fakt faktem, podgrzany miód traci dużo cennych właściwości, ale nie natychmiast i nie całkowicie. Więc, i tak uważam go za lepsza alternatywą dla biszkoptu z białym cukrem. Ja sama lubię biszkopt z ksylitolem/erytrolem, ale wielu osobom przeszkadza ich mentolowy smak (szczególnie erytrolu), więc w moim odczuciu taki biszkopt będzie lepszym rozwiązaniem niż z białym cukrem, a jego nazwa „biszkopt bez cukru” ułatwi szukającym znalezienie go :)
Nie, jeżeli ktoś szuka „biszkopt BEZ cukru” to nie ma w domyśle białego cukru tylko szuka biszkoptu BEZ cukru. Żadnego cukru. ;)
Spotkałam się z inną opinią ;) Sama nawet często piekę miodowy, gdy nie mam cukru w domu, a to się zdarza bardzo często.
Nie dogodzisz 😃 Zdziwię was bo szukałam bez cukru i miałam na myśli bez białego cukru tylko np z miodem czy syropem daktylowym 😃 Nie odpowiadajcie za wszystkich innych 😉 Dziękuję za przepis. Teraz szukam kremu bez cukru 😁
Czy mogę dodać ertrytol?
Zamiast miodu? Jeśli tak, to niestety nie próbowałam, ale myślę, że mogłoby się udać. Z tym, że wtedy dodałabym może jedno jajko więcej.