fbpx

Miodowy biszkopt pełnoziarnisty bez cukru

by Kucharka w baletkach

Biszkopt pełnoziarnisty bez cukru na bazie miodu to kontynuacja nieplanowej serii słodkości na blogu.

Ostatnio lądują tutaj głównie pomysły na śniadania (jak ekspresowe placki jogurtowe) albo desery. Musisz mi to wybaczyć, bo sezon dyniowo-jabłkowy ma jednak swoje prawa ;)

Długi weekend się zbliża. Warto więc go należycie wykorzystać i upiec coś pysznego. Mam więc kolejne cudowne ciasto, w którym ja osobiście się zakochałam. Muszę przyznać, że nawet nie spodziewałam się takiego cudownego efektu!

Co prawda, jestem wielką fanką ciast z jabłkami, więc smakuje mi prawie każde. Jednak tort pełnoziarnisty z serkiem i jabłkami to ciasto jest naprawdę wyjątkowe. Jednak zanim ono się pojawi to zacznijmy od podstawy, czyli biszkoptu.

Miodowy biszkopt pełnoziarnisty bez cukru

Miodowy biszkopt pełnoziarnisty bez cukru od góry

Zanim jednak pokażę to cudo, zrobimy małe przygotowanie. Najpierw pokażę, jak upiec cudowny biszkopt na bazie miodu. Uwielbiam ciasta biszkoptowe. To był pierwszy bez białego cukru i muszę powiedzieć, że wyszedł przepyszny!



Miodowy biszkopt bez cukru piekłam już kilka razy. Za każdym razem nawet mój tata, zagorzały przeciwnik wszystkiego, co bez cukru, zajadał jak szalony. Zapraszam więc na przepyszny zdrowy biszkopt pełnoziarnisty bez cukru. Idealnie nada się do tortów czy jakichkolwiek innych ciast, które sobie wymarzysz :)

Miodowy biszkopt pełnoziarnisty bez cukru

Drukuj
Liczba porcji: 8 (tortownica o średnicy 22 cm) Czas przygotowania:
Wartości odżywcze: 125 kalorii 4,5 g białka, 22 g węglowodanów, 3 g tłuszczy na porcję
Ocena 4.4/5
( 14 głos )

SKŁADNIKI

  • 4 duże jajka
  • 80 g mąki pełnoziarnistej
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g miodu (płynnego)
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

PRZYGOTOWANIE

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
  2. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka miksujemy z miodem (ja swój musiałam podgrzać, żeby zrobił się płynny - jeżeli też tak musicie koniecznie odstawcie na chwilkę, żeby nie zrobiła się jajecznica ;p) 2-3 minuty.
  3. Białka, z dodatkiem szczypty soli, ubijamy na sztywną pianę. Do białek dolewamy żółtka i delikatnie mieszamy szpatułką.
  4. Dodajemy mąki wymieszane z proszkiem i ponownie mieszamy szpatułką do połączenia.
  5. Masę przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 25-30 minut.
  6. Wyjmujemy i odstawiamy. Przekładamy wedle gustu. Smacznego :)
Miodowy biszkopt pełnoziarnisty bez cukru w przekroju
Miodowy biszkopt pełnoziarnisty bez cukru w całości

coś na dokładkę?

26 komentarzy

Paulina 16 listopada 2019 - 17:43

Dziękuję za przepis! Zrobiłam próbny biszkopt i jest super! Goście będaą zdziwieni, że tort bez białego cukru jest taki słodki i smaczny 😉

Odpowiedz
pinkyyy 17 listopada 2019 - 19:47

Nie ma za co kochana <3 Cieszę się mega – mam nadzieję, że gościom będzie smakował! Pozdrawiam ciepło <3

Odpowiedz
Nataszka 3 stycznia 2020 - 18:47

Czy można użyć mąki żytniej pełnoziarnistej lub mąki jaglanej?

Odpowiedz
pinkyyy 4 stycznia 2020 - 11:37

Szczerze powiedziawszy nie próbowałam z innymi mąkami niż pełnoziarnista. Żytnia może być za ciężka i może wyjść zakalec, ale z jaglaną myślę, że może wyjść spoko, bo zazwyczaj dobrze zachowuje się w ciastach. Trzymam kciuki i czekam na wiadomość jak tam wyszło :)

Odpowiedz
Michał 28 stycznia 2020 - 12:37

Miód to nadal cukier.

Odpowiedz
pinkyyy 28 stycznia 2020 - 13:24

Fakt faktem miód to cukier prosty, ale ma zdrowotne właściwości,więc ja bym nazwala go super cukrem ;-) A poza tym większość osób, które szuka przepisów bez cukru w domyśle ma bez białego cukru, więc nazywając tak przepis ułatwiam znalezienie go ;-)

Odpowiedz
Sylwia 16 listopada 2021 - 18:16

miód posiada właściwości zdrowotne pod warunkiem, że nie zostanie potraktowany wysoką temperaturą – wówczas owe właściwości bezpowrotnie traci.

Emilia 24 maja 2020 - 12:39

Super przepis. nie moge jeść cukru i szukałam ciast, ciasteczek bez cukru. po wielogodzinnych poszukiwaniach znalazłam ten przepis, wypróbowałam i jest pyszny. poleam

Odpowiedz
pinkyyy 25 maja 2020 - 16:53

Wow super <3 Ja uwielbiam ten przepis, to jeden z moich ulubionych biszkoptów. Mega się ciesze i pozdrawiam Emilia !

Odpowiedz
Kasia 19 czerwca 2020 - 17:17

Czy mogę zamienić miód ze stevia?

Odpowiedz
pinkyyy 19 czerwca 2020 - 21:21

Nie próbowałam, ale myślę, że powinno wyjść :-)

Odpowiedz
Kinga 13 lipca 2020 - 14:44

Jakie będą proporcje na blachę o wymiarach np 39 x 23,5 x 7 cm?🙂

Odpowiedz
pinkyyy 13 lipca 2020 - 20:25

Najlepiej składniki razy 2,5, czyli 10 jajek, 200 g mąki pełnoziarnistej, 100 g mąki ziemniaczanej, 250 g miodu, duża szczypta soli i 2 łyżeczki proszku (proszek wystarczy 2 razy ;))

Odpowiedz
Natalia 24 lutego 2021 - 10:16

Czy miód można zastąpić syropem z agawy albo daktyli?

Odpowiedz
pinkyyy 25 lutego 2021 - 19:40

Myślę, że powinno być ok :)

Odpowiedz
Barbara 18 kwietnia 2021 - 22:35

Jaka średnica tortownicy jest u Pani? Chciałabym upiec biszkopt do tortu o średnicy 19cm i rozkroić na 4 blaty ;)

Odpowiedz
Kucharka w baletkach 19 kwietnia 2021 - 16:30

U mnie średnica miała 22 cm, ale przekroiłam go na 2 blaty. Myślę, że skoro ma Pani nieco mniejszą to 1,5 porcji byłoby ok, ale dla pewności można też podwoić :)

Odpowiedz
Aga 28 kwietnia 2021 - 14:02

Biszkopt na pewno pyszny, jednak podgrzany miód zwłaszcza przez ok. 30 minut i w 150-160°C traci swoje cenne wlasciwosci i staje się tylko cukrem prostym. To troszkę takie oszukiwanie siebie, że to zdrowsza wersja biszkoptu.

Odpowiedz
miodożerna 25 kwietnia 2023 - 14:22

Jak ludzie lubią czepiać się innych. Mam wrażenie, że w ten sposób dowartościowują się. Napisane jest „bez cukru” i jest bez cukru. Nie jest napisane „bez sacharozy”, „dla diabetyka”, „z niskim IG”. Miód ma niższe IG od cukru białego, daje zupełnie inny smak ciastom. Upłynnienie go absolutnie nie odbierze mu właściwości. Wystarczy tylko go lekko podgrzać, a nie zagotować. Prawidłowo upłynniony ponownie ulegnie krystalizacji, zagotowany nie. Robiłam ciasta z ksylitolem i erytrytolem, ale nie podoba mi się ich posmak. Ten wypróbuję jeszcze dziś. Dzięki za przepis łączący ze sobą bardziej wartościową mąkę z miodem. P.S. z ciekawością poczytam inne przepisy;)

Odpowiedz
Hania 16 lipca 2021 - 14:49

miód składa się w 2/3 z cukru (sacharozy), więc przepis jest mylący, biorąc pod uwagę to ile razy we wstępie pisze Pani „bez cukru”. Lepiej go zamienić ksylitolem lub erytrotylem. :)

Odpowiedz
Kucharka w baletkach 19 lipca 2021 - 07:43

Szukając przepisu na biszkopt bez cukru, zazwyczaj ma się na myśli bez białego cukru, więc nie zgodzę się z tym, że jest mylący. Może faktycznie za bardzo podkreślam jego zdrowotność, bo fakt faktem, podgrzany miód traci dużo cennych właściwości, ale nie natychmiast i nie całkowicie. Więc, i tak uważam go za lepsza alternatywą dla biszkoptu z białym cukrem. Ja sama lubię biszkopt z ksylitolem/erytrolem, ale wielu osobom przeszkadza ich mentolowy smak (szczególnie erytrolu), więc w moim odczuciu taki biszkopt będzie lepszym rozwiązaniem niż z białym cukrem, a jego nazwa „biszkopt bez cukru” ułatwi szukającym znalezienie go :)

Odpowiedz
Karola 27 października 2022 - 19:16

Nie, jeżeli ktoś szuka „biszkopt BEZ cukru” to nie ma w domyśle białego cukru tylko szuka biszkoptu BEZ cukru. Żadnego cukru. ;)

Odpowiedz
Kucharka w baletkach 29 października 2022 - 17:26

Spotkałam się z inną opinią ;) Sama nawet często piekę miodowy, gdy nie mam cukru w domu, a to się zdarza bardzo często.

Odpowiedz
Paulina 10 marca 2023 - 06:42

Nie dogodzisz 😃 Zdziwię was bo szukałam bez cukru i miałam na myśli bez białego cukru tylko np z miodem czy syropem daktylowym 😃 Nie odpowiadajcie za wszystkich innych 😉 Dziękuję za przepis. Teraz szukam kremu bez cukru 😁

Odpowiedz
Agnieszka 6 sierpnia 2024 - 12:03

Czy mogę dodać ertrytol?

Odpowiedz
Kucharka w baletkach 22 sierpnia 2024 - 13:12

Zamiast miodu? Jeśli tak, to niestety nie próbowałam, ale myślę, że mogłoby się udać. Z tym, że wtedy dodałabym może jedno jajko więcej.

Odpowiedz

Skomentuj

Close