Spaghetti alla carbonara to klasyka włoskiej kuchni, o którym na pewno każdy z Was słyszał, nawet jeśli jeszcze nie miał okazji próbować. Minimum składników, ale takich, które doprowadzają kubki smakowe do szaleństwa sprawiając, że carbonara stała się już poniekąd obiektem kultu. Ja korzystając z sezonowych dobroci przygotowałam spaghetii alla carbonara ze szparagami sprawiając, że całość, choć dalej jest kaloryczna i tłusta, to jest nieco zdrowsza i świeższa. Szparagi tutaj sprawiają, że czujemy lekkość i wiosenność w całym daniu – naprawdę udane połączenie, które koniecznie musicie poznać, kiedy jeszcze są szparagi. A więc wiecie co jutro na obiad – spaghetii alla carbonara ze szparagami na pewno wszystkich zadowoli ;-)
Spaghetii alla carbonara ze szparagami

(2-3 porcje)
~ 300 g szparagów
~ 300 g makaronu spaghetti
~ 3 żółtka
~ 100 g boczku wędzonego
~ sól, świeżo zmielony czarny pieprz
~ 100 g parmezanu
Od szparagów odłamujemy twarde końcówki i gotujemy ok. 5 minut do miękkości. Osuszamy, lekko studzimy, kroimy na małe kawałki i odstawiamy.
Makaron spaghetti gotujemy al dente.
Boczek siekamy w kosteczkę i podsmażamy, aż się pięknie zarumieni.
Parmezan ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Do miski wbijamy żółtka, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy energicznie trzepaczką. Dodajemy starty ser (jeśli chcemy możemy zostawić troszkę do posypania na wierzchu) i ponownie mieszamy. Odcedzamy makaron i od razu przekładamy do miski z roztrzepanymi żółtkami i serem. Mieszamy szybko, aby sos rozszedł się po całym makaronie. Dodajemy boczek, pokrojone szparagi (możemy zostawić ładne główki i wyłożyć na wierzch) i ponownie mieszamy. Wyjmujemy porcje na talerze. Smacznego :)


2 komentarze
Szparagi u Ciebie rządzą :D
Wiadomo :D One tak szybko się kończą :-(