Nie dość, że brokuły super smakują, to lekko zblanszowane przybierają piękny mocno zielony kolor, co sprawia, że potrawy z nimi prezentują się przecudownie. Dla mnie do brokułów najbardziej pasuje serowy sos, co pokazałam Wam też przy przepisie na sos serowy z kurczakiem i brokułami, więc dzisiaj powstała przepyszna tarta z brokułami i sosem serowym i posypana mozzarellą. Spód do tarty jest na bazie twarogu i bardzo polecam go wypróbować, bo jest łatwiejszy niż ten na maśle, ale jeżeli nie chcecie eksperymentów to tradycyjny kruchutki maślany spód też się sprawdzi. Tarta z brokułami i sosem serowym posypana mozzarellą wychodzi mocno serowa, delikatna i kojarzy mi się z takim cudownym comfort food, na które każdy ma ochotę, kiedy wraca do domu po ciężkim dniu. Bardzo polecam :-)
Tarta z brokułami i sosem serowym posypana mozzarellą
(tartownica o średnicy 22 cm)
Spód:
~ 100 g twarogu półtłustego
~ 60 g masła miękkiego
~ 1/2 łyżeczki soli
~ 100 g mąki pszennej (może być pełnoziarnista)
Ser mieszamy z masłem. Dodajemy mąkę i sól. Wyrabiamy szybko jednolite ciasto (w razie potrzeby dosypując troszkę mąki, ale raczej nie powinno być to konieczne). Zawijamy w folię spożywcza i wstawiamy do lodówki na 1 godzinę.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.
Spód i boki natłuszczonej lekko formy do tarty wylepiamy ciastem. Nakłuwamy widelcem i pieczemy ok. 20 minut w nagrzanym piekarniku.
Farsz:
~ 1 brokuł (ok 500 g)
~ 125 g serka philadelphia
~ 125 g mozzarelli startej
~ 1 szklanka mleka
~ 1 łyżka mąki
~ sól i pieprz
~ solidna szczypta gałki muszkatałowej
Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy ok. 7 minut w osolonym wrzątku (uważając, żeby nie stracił koloru). Odsączamy i odstawiamy.
Do rondelka wkładamy serek philadephia i kawałek mozzarelli (ok. 25 g). Stawiamy na średnim ogniu i podgrzewamy, aż się roztopią.
Mleko mieszamy z mąką i ostrożnie wlewamy do roztopionych serów cały czas trzymając na ogniu i mieszając, aż sos zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką.
Na podpieczonym spodzie układamy osuszone różyczki brokuła. Polewamy przygotowanym sosem i rozsypujemy na wierzchu startą mozzarellą. Pieczemy dodatkowe 10-15 minut, aż ser się roztopi. Podajemy. Smacznego :-)
4 komentarze
oj zjadłabym! :) Jedynie szkoda, że nie jest w wersji tartaletek, tak jak akcja wymaga ;) pozdrawiam!
ach, no tak. jakoś tak do jednego worka wepchnęłam tarty i tartaletki ;p również pozdrawiam :)
Proszę umieścić banerek – przepis dodam do akcji, gdyż z każdej tarty można zrobić tartaletki :) Ale nie będę go brała pod uwagę przy wyborze najlepszego przepisu na tartaletki :)
:) wygląda apetycznie, może wypróbuję niedługo