Bezglutenowe syrniki to placki, które musicie usmażyć.
Syrniki to rosyjskie placki z twarogu. Czasem dodaje się do nich jabłka rodzynki albo miód. Serwuje je się na śniadanie. I co więcej, podawane są zazwyczaj z dżemem, owocami lub śmietaną. Więc są bardzo treściwe ;)
Ja postanowiłam przyrządzić je w zdrowej bezglutenowej wersji z mąką ryżową. Oczywiście jeżeli chcecie możecie przyrządzić je też w wersji z mąką pszenną lub pełnoziarnistą – w każdej będą przepyszne ;)
Bezglutenowe syrniki są bardzo sycące i pyszne
Chociaż cztery placki brzmi jak mała porcja to uwierzcie, że są bardzo sycące. Syrniki zawierają dużo twarogu i choć wyglądają niewinnie to naprawdę mają moc! Podobnie jak sernikowe placki z bananem czy fit gofry twarogowe.
Ja podałam je z borówkami, które są moimi najukochańszymi owocami lata. Jednak, same placki są dość suche warto podać się też z syropem klonowym lub miodem. Ja polałam je po zrobieniu zdjęcia i smakowały idealnie. Takie fit syrniki ,czyli rosyjskie placki z twarogu super nadadzą się na weekendowe śniadanie. Dodatkowo, są bardzo łatwe i szybkie do zrobienia, więc nawet początkujący dadzą radę :) Bardzo polecam!
SKŁADNIKI
- 250 g twarogu (półtłustego)
- 1 jajko
- 4 łyżki mąki ryżowej (ok. 60 g)
- 2 łyżki syropu klonowego/miodu albo 1 łyżka erytrolu (można pominąć i polać po usmażeniu lub podać z dodatkowymi owocami, bo same w sobie nie są bardzo słodkie ;))
- 2 łyżki oleju do smażenia
PRZYGOTOWANIE
- Twaróg rozgniatamy w misce widelcem. Dodajemy jajko, mąkę i syrop lub miód. Mieszamy do dokładnego połączenia.
- Rozgrzewamy porządnie natłuszczoną patelnię, zmniejszamy ogień na średni (placki z twarogu lubią się przypalać, więc trzeba uważać z ogniem ;-)) i smażymy placki z każdej strony po ok. 1-2 minuty.
- Podajemy z syropem klonowym/miodem i owocami lub dżemem. U mnie borówki i syrop klonowy później ;-) Smacznego!
8 komentarzy
Serniczki z patelni… dawno nie jadłma :)
Mam pytanie. Na jakiej patelni (o jakiej średnicy) smazysz naleśniki w przepisach? :)
To patelnia do naleśników (niskie brzegi) i ma 25 cm średnicy :-)
Dziękuję <3
Fajny przepis, ile kalorii ma taka porcja?:) Pozdrawiam
Bardzo cieszę się, że się podoba :-) 1 porcja przygotowana z erytrolem to ok. 300 kcal, a z miodem 380 kcal :)
Bardzo fajny przepis , placuszki wyszły bardzo delikatne, napewno zrobię je jeszcze nie raz. Z resztą jak kilka innych przepisów :)
Wow, ale super! Ja uwielbiam wszelkie placki z twarogiem, więc cieszę się, że nie tylko ja doceniam ich cudowność :) Mega się cieszę, że korzystasz z bloga i zapraszam jeszcze częściej :D