fbpx

Bezglutenowe syrniki, czyli rosyjskie placki z twarogu

by Kucharka w baletkach

Bezglutenowe syrniki to placki, które musicie usmażyć.

Syrniki to rosyjskie placki z twarogu. Czasem dodaje się do nich jabłka rodzynki albo miód. Serwuje je się na śniadanie. I co więcej, podawane są zazwyczaj z dżemem, owocami lub śmietaną. Więc są bardzo treściwe ;)

Ja postanowiłam przyrządzić je w zdrowej bezglutenowej wersji z mąką ryżową. Oczywiście jeżeli chcecie możecie przyrządzić je też w wersji z mąką pszenną lub pełnoziarnistą – w każdej będą przepyszne ;)

Bezglutenowe syrniki są bardzo sycące i pyszne

Bezglutenowe syrniki z borówkami

Chociaż cztery placki brzmi jak mała porcja to uwierzcie, że są bardzo sycące. Syrniki zawierają dużo twarogu i choć wyglądają niewinnie to naprawdę mają moc! Podobnie jak sernikowe placki z bananem czy fit gofry twarogowe.

Ja podałam je z borówkami, które są moimi najukochańszymi owocami lata. Jednak, same placki są dość suche warto podać się też z syropem klonowym lub miodem. Ja polałam je po zrobieniu zdjęcia i smakowały idealnie. Takie fit syrniki ,czyli rosyjskie placki z twarogu super nadadzą się na weekendowe śniadanie. Dodatkowo, są bardzo łatwe i szybkie do zrobienia, więc nawet początkujący dadzą radę :) Bardzo polecam!

Bezglutenowe syrniki, czyli rosyjskie placki z twarogu

Drukuj
Liczba porcji: 2 (8 placków) Czas przygotowania:
Wartości odżywcze: 409 kalorii 25b, 37w, 18t na porcję
Ocena 5.0/5
( 2 głos )

SKŁADNIKI

  • 250 g twarogu (półtłustego)
  • 1 jajko
  • 4 łyżki mąki ryżowej (ok. 60 g)
  • 2 łyżki syropu klonowego/miodu albo 1 łyżka erytrolu (można pominąć i polać po usmażeniu lub podać z dodatkowymi owocami, bo same w sobie nie są bardzo słodkie ;))
  • 2 łyżki oleju do smażenia

PRZYGOTOWANIE

  1. Twaróg rozgniatamy w misce widelcem. Dodajemy jajko, mąkę i syrop lub miód. Mieszamy do dokładnego połączenia.
  2. Rozgrzewamy porządnie natłuszczoną patelnię, zmniejszamy ogień na średni (placki z twarogu lubią się przypalać, więc trzeba uważać z ogniem ;-)) i smażymy placki z każdej strony po ok. 1-2 minuty.
  3. Podajemy z syropem klonowym/miodem i owocami lub dżemem. U mnie borówki i syrop klonowy później ;-) Smacznego!
Bezglutenowe syrniki z borówkami

coś na dokładkę?

8 komentarzy

Ervisha 9 sierpnia 2019 - 16:58

Serniczki z patelni… dawno nie jadłma :)

Odpowiedz
Ervi 10 sierpnia 2019 - 12:00

Mam pytanie. Na jakiej patelni (o jakiej średnicy) smazysz naleśniki w przepisach? :)

Odpowiedz
pinkyyy 11 sierpnia 2019 - 11:45

To patelnia do naleśników (niskie brzegi) i ma 25 cm średnicy :-)

Odpowiedz
Ervi 11 sierpnia 2019 - 15:45

Dziękuję <3

Odpowiedz
Bożenka 20 listopada 2020 - 17:05

Fajny przepis, ile kalorii ma taka porcja?:) Pozdrawiam

Odpowiedz
pinkyyy 21 listopada 2020 - 15:54

Bardzo cieszę się, że się podoba :-) 1 porcja przygotowana z erytrolem to ok. 300 kcal, a z miodem 380 kcal :)

Odpowiedz
Ana 17 marca 2021 - 17:23

Bardzo fajny przepis , placuszki wyszły bardzo delikatne, napewno zrobię je jeszcze nie raz. Z resztą jak kilka innych przepisów :)

Odpowiedz
pinkyyy 20 marca 2021 - 14:28

Wow, ale super! Ja uwielbiam wszelkie placki z twarogiem, więc cieszę się, że nie tylko ja doceniam ich cudowność :) Mega się cieszę, że korzystasz z bloga i zapraszam jeszcze częściej :D

Odpowiedz

Skomentuj

Close