Bezglutenowe syrniki, czyli rosyjskie placki z twarogu

Słyszeliście kiedyś o syrnikach? To rosyjskie placki z twarogu, do których czasem dodawane są jabłka rodzynki albo miód. Serwuje je się na śniadanie i podawane są zazwyczaj z dżemem, owocami lub śmietaną. Ja postanowiłam przyrządzić je w zdrowej bezglutenowej wersji z mąką ryżową. Oczywiście jeżeli chcecie możecie przyrządzić je też w wersji z mąką pszenną lub pełnoziarnistą – w każdej będą przepyszne ;-) Chociaż cztery placki brzmi jak mała porcja to uwierzcie, że są bardzo sycące – zawierają dużo twarogu i choć wyglądają niewinnie to naprawdę mają moc! Ja podałam je z borówkami, które są moimi najukochańszymi owocami lata, ale ponieważ placki są dość suche warto podać się też z syropem klonowym lub miodem – ja polałam je po zrobieniu zdjęcia i smakowały idealnie <3 Takie bezglutenowe syrniki ,czyli rosyjskie placki z twarogu super nadadzą się na weekendowe śniadanie, a są bardzo łatwe i szybkie do zrobienia, więc nawet początkujący dadzą radę :-) Bardzo polecam!

Bezglutenowe syrniki, czyli rosyjskie placki z twarogu

(8 placków ~ 2 porcje)

~ 250 g twarogu (półtłustego)
~ 1 jajko
~ 4 łyżki mąki ryżowej (ok. 60 g)
~ 2 łyżki syropu klonowego/miodu albo 1 łyżka erytrolu (można pominąć i polać po usmażeniu lub podać z dodatkowymi owocami, bo same w sobie nie są bardzo słodkie ;-))

Twaróg rozgniatamy w misce widelcem. Dodajemy jajko, mąkę i syrop lub miód. Mieszamy do dokładnego połączenia.

Rozgrzewamy porządnie patelnię, zmniejszamy ogień na średni (placki z twarogu lubią się przypalać, więc trzeba uważać z ogniem ;-)) i smażymy placki z każdej strony po ok. 1-2 minuty.

Podajemy z syropem klonowym/miodem i owocami lub dżemem. U mnie borówki i syrop klonowy później ;-) Smacznego!

Drukuj


4 thoughts on “Bezglutenowe syrniki, czyli rosyjskie placki z twarogu”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *