fbpx

Bifteki, czyli greckie kotlety mielone

by Kucharka w baletkach

Ostatnio dni mi jakoś magicznie uciekły i tyle się działo, a jednocześnie nie zdążyłam nawet z połową rzeczy, które planowałam. Dzisiaj udało mi się w spokoju posiedzieć chwilkę, pomyśleć, poplanować wszystko i już powoli wszystko się uspokaja, więc już wrócę na piękne i inspirujące kulinarne tory, a muszę Wam powiedzieć, że naprawdę ciekawe rzeczy chcę przygotować w najbliższych dniach. Nie mówię dokładnie co, ale mam nadzieję, że pozytywnie Was zaskoczę :)

Tymczasem jednak zapraszam Was na małą wycieczkę do Grecji na bifteki, czyli greckie kotlety mielone. Niezwykły charakter tym greckim kotlecikom nadają zioła i oczywiście mała niespodzianka w środku w postaci kawałka fety lub halloumi. Bardzo smaczne, za sprawą mięty nawet lekko orzeźwiające i jakoś tak czuć od nich już wyczekiwane lato… Polecam gorąco, bifteki, czyli greckie kotlety mielone to perełki kuchni greckiej :)

Bifteki, czyli greckie kotlety mielone

(ok. 8 sztuk)

  • 500 g mielonej wołowiny
  • 125 g fety
  • 1 czerwona  cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka posiekanej świeżej mięty
  • sól, pieprz
  • oliwa do smażenia

1.Wołowinę mieszamy dokładnie z pokrojoną drobniutko cebulą i przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Dodajemy zioła oraz porządnie solimy i pieprzymy.

2. Dzielimy mięso na 8 części, każdą lekko rozpłaszczamy w dłoniach, na środku kładziemy kawałek fety i formujemy okrągłe klopsiki.

3. Obsmażamy je na patelni wysmarowanej oliwą z każdej strony do zarumienienia, a następnie układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy ok. 20 minut w 200 stopniach (jeśli wolicie możecie usmażyć na średnim ogniu pod przykryciem, ja jestem zwolenniczką pieczenia ;)).

4. Po grecku podajemy z sosem tzatziki i ziemniakami lub ryżem. Smacznego :)

coś na dokładkę?

2 komentarze

mlodakk 2 marca 2016 - 08:47

Wyglądają cudownie

Odpowiedz
Jud 2 marca 2016 - 21:00

Fajny przepis ;) a ja czekam na te ciekawe rzeczy, które planujesz ;)

Odpowiedz

Skomentuj

Close