Sama dziwię się, że te burgery nie zagościły jeszcze tutaj, bo robiłam je już miliony razy, a są chyba najłatwiejsze ze wszystkich, a do tego całkowicie roślinne – wegańskie burgery jaglane z tofu! Właściwie ich cała idea polega na zmiksowaniu kaszy jaglanej i tofu oraz wrzuceniu odpowiednich przypraw. I voila, do pieca na 20 minut albo na rozgrzaną patelnię i mamy przepyszne wegańskie kotleciki. Ja najbardziej lubię je w wersji z curry i papryką i tutaj Wam taką podaję, ale jak napisałam – kombinować z przyprawami można na wiele sposobów. Ja jeszcze dodałam tym razem pietruszkę, bo cudownie pasuje do curry. Najważniejsze, żeby porządnie przyprawić, bo zarówno kasza jaglana, jak i tofu mają raczej delikatny, mdły smak, więc trzeba je jakoś rozruszać . Zapraszam na wegańskie burgery jaglane z tofu :)
Wegańskie burgery jaglane z tofu
(6 sztuk)
~ 100 g kaszy jaglanej suchej
~ 1 kostka tofu naturalnego (180 g)
~ 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
~ 1 płaska łyżeczka curry
~ 1/2 łyżeczki ostrej papryki
~ 3-4 łyżki sosu sojowego
~ solidna szczypta czarnego pieprzu
~ garść posiekanej pietruszki
Kaszę jaglaną gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Następnie dokładnie studzimy.
Gdy przestygnie razem z posiekanym z grubsza tofu miksujemy na jednolitą masę. Dodajemy przyprawy, sos sojowy oraz pietruszkę i dokładnie mieszamy. Dłońmi wyrabiamy burgery i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 20-25 minut w 180 stopniach. Podajemy z surówkami lub sałatką. Smacznego :)
4 komentarze
Super pomysł na zdrowy obiad :)
I znowu te tofu :P
Nie przesadzaj… rogaliki jak rogaliki – do ideału wiele im brakuje ale dziękuję ♥
Wyglądają przepysznie ;)
Burgerów z tofu jeszcze nie robiłam, ale akurat mam sporo tofu w lodówce, które muszę szybko wyjeść :D
Właśnie siedzą w piekarniku :D
Oby były dobre!