Wegańskie burgery jaglane z tofu

Sama dziwię się, że te burgery nie zagościły jeszcze tutaj, bo robiłam je już miliony razy, a są chyba najłatwiejsze ze wszystkich, a do tego całkowicie roślinne – wegańskie burgery jaglane z tofu! Właściwie ich cała idea polega na zmiksowaniu kaszy jaglanej i tofu oraz wrzuceniu odpowiednich przypraw. I voila, do pieca na 20 minut albo na rozgrzaną patelnię i mamy przepyszne wegańskie kotleciki. Ja najbardziej lubię je w wersji z curry i papryką i tutaj Wam taką podaję, ale jak napisałam – kombinować z przyprawami można na wiele sposobów. Ja jeszcze dodałam tym razem pietruszkę, bo cudownie pasuje do curry. Najważniejsze, żeby porządnie przyprawić, bo zarówno kasza jaglana, jak i tofu mają raczej delikatny, mdły smak, więc trzeba je jakoś rozruszać . Zapraszam na wegańskie burgery jaglane z tofu :)

Wegańskie burgery jaglane z tofu

wegańskie burgery

(6 sztuk)

~ 100 g kaszy jaglanej suchej
~ 1 kostka tofu naturalnego (180 g)
~ 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
~ 1 płaska łyżeczka curry
~ 1/2 łyżeczki ostrej papryki
~ 3-4 łyżki sosu sojowego
~ solidna szczypta czarnego pieprzu
~ garść posiekanej pietruszki

Kaszę jaglaną gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Następnie dokładnie studzimy.

Gdy przestygnie razem z posiekanym z grubsza tofu miksujemy na jednolitą masę. Dodajemy przyprawy, sos sojowy oraz pietruszkę i dokładnie mieszamy. Dłońmi wyrabiamy burgery i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 20-25 minut w 180 stopniach. Podajemy z surówkami lub sałatką. Smacznego :)

Drukuj


4 thoughts on “Wegańskie burgery jaglane z tofu”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *