Tarta z kaszy jaglanej ze szparagami i fetą – mega zdrowa i przepyszna

Tarty to zdecydowanie jedne z moich ulubionych dań. Nie robię ich zbyt często w okresie jesienno-zimowym, ale późną wiosną i latem pojawiają się regularnie, bo idealnie pasują do nich sezonowe warzywa. Ma blogu pokazywałam już Wam tartę z botwinką i fetą czy tartę z cukinią Swoją przygodę z tartami zaczęłam od tradycyjnego spodu z masłem, potem odkryłam dużo prostszy (i bardziej fit ;-)) spód z twarogu, a teraz najczęściej pojawia się u mnie spód z kaszy jaglanej, który uwielbiam. Pokazywałam już go Wam przy tarcie ze szparagami i mozzarellą czy z bobem i ricottą, ale niezmiennie mnie zachwyca jego prostota i smak. Znowu go wykorzystałam i powstała przepyszna tarta z kaszy jaglanej ze szparagami i fetą. Jeżeli lubicie kaszą jaglaną, taki spód na pewno Wam zasmakuje, a jest też ciekawą alternatywą od tradycyjnego. Jest chrupiący na zewnątrz, mięciutki w środku i delikatny w smaku. Idealnie pasuje do szparagów zielonych i wyrazistej fety, więc bardzo polecam i zapraszam – tarta z kaszy jaglanej ze szparagami i fetą przed Wami ;-)

Tarta z kaszy jaglanej ze szparagami i fetą

(tortownica o średnicy 22 cm)

Tarta:
~ 100 g kaszy jaglanej
~ 50 g mąki pełnoziarnistej lub gryczanej
~ 1 jajko
~ solidna szczypta soli

Kaszę jaglaną gotujemy wg przepisu na opakowaniu i studzimy.

Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni.

Następnie miksujemy blenderem z jajkiem na gładką masę. Dodajemy mąkę i sól. Dokładnie mieszamy i przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Wilgotną łyżką rozsmarowujemy na spodzie i bokach tworząc tartę.

Nie przejmujcie się, że będzie kleista i nie będzie można jej idealnie wygładzić, taka to już masa. Po upieczeniu wszystko będzie już pięknie :)

Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 20 minut.

Nadzienie:
~ 300 g szparagów zielonych
~ 150 g jogurtu greckiego lub typu skyr
~ 1 jajko
~ sól, pieprz
~ 100 g sera feta
~ do podania: posiekany szczypiorek

Od szparagów odrywamy twarde końcówki. Gotujemy ok. 3-4 minuty w osolonym wrzątku, żeby zrobiły się półtwarde. Dokładnie osuszamy.

W miseczce dokładnie łączymy jogurt z jajkiem. Doprawiamy solą i pieprzem.

Na dno podpieczonej tarty wykładamy szparagi. Polewamy równomiernie jogurtem z jajkiem. Posypujemy pokrojoną w kostkę fetą i pieczemy dodatkowe 15 minut. Wyjmujemy. Przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Smacznego :-)

Drukuj


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *