Brownie z cukinii bez cukru przypomniało mi, jak bardzo lubię zdrowe ciasta typu brownies. Czy to brownie z fasoli, czy brownie z batata, zawsze wychodzą bardzo czekoladowe, ciężkie, słodkie i pyszne. Ich konsystencja przypomina ciągutkę, ale są dużo bardziej miękkie i wręcz rozpływają się w ustach.
Z brownies z cukinii i daktyli jest identycznie.
Muszę przyznać, że nie jestem wielką fanką ciast czekoladowych. Nie przeczę, że są smaczne. Jednak, dużo bardziej ciągnie mnie ku bardziej waniliowo-jabłkowo-dyniowych smakach niżby czekoladowych. Jednak, dla zdrowego ciągnącego się słodkiego brownies robię mały wyjątek.
Co więcej, tak jak uwielbiam brownie bez cukru słodzone daktylami, jak te ekspresowe brownie z malinami, które pokazywałam Wam ostatnio, tradycyjne na maśle i cukrze aż tak mnie nie zdobyło. Też je lubię i z chęcią zjem podgrzane z gałką lodów waniliowych na wierzchu. Jednak, fit brownie z daktylami to jest to.
Brownie z cukinii bez cukru jest też dietetyczne
Choć pomysł dorzucania warzyw do ciast może wydać się dziwny, zapewniam, że w tym przypadku cukinia nie jest w ogóle wyczuwalna. Po cichu nie narzucając się zbytnio dba o odpowiednią objętość i konsystencję zapewniając również, że smak jest bardziej delikatny.
Dla mnie brownie z cukinii to naprawdę przepyszne ciasto, które skutecznie zaspokaja ochotę na słodycze. Co więcej, to brownie jest naprawdę niskokaloryczne, bo kawałek dostarcza zaledwie ok. 150 kalorii, a z tym kawałkiem dostarczamy sobie fajną porcję zdrowych węglowodanów, białek, tłuszczy, witamin, a przede wszystkim smaku ;)
Zapraszam – przepyszne ekspresowe brownie z cukinii bez cukru przed Wami :)
SKŁADNIKI
- 1 średnia cukinia (ok. 300 g)
- 1 dojrzały banan (ok. 125 g miąższu)
- 180 g suszonych daktyli
- 1 jajko
- 150 g mąki pszennej orkiszowej / pełnoziarnistej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 50 g kakao naturalnego
- 50 ml mleka 2% / roślinnego
PRZYGOTOWANIE
- Daktyle umieszczamy w wysokiej szklance. Zalewamy je gorącą wodą, żeby dobrze je przykryła. Odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie odcedzamy je z wodą zostawiając 1-2 łyżki.
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
- Do dużej miski ścieramy cukinię. Dokładnie odciskamy sok.
- Do cukinii dodajemy obranego banana pokrojonego na plasterki, daktyle i jajko. Miksujemy blenderem na jednolitą masę.
- W osobnej misce mieszamy mąkę, kakao i proszek. Dodajemy do reszty i mieszamy łyżką dolewając mleko.
- Tortownicę (u mnie o średnicy 24 cm) obkładamy papierem do pieczenia.
- Do tortownicy wlewamy masę. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok. 35-40 minut. Wyjmujemy i studzimy.
- Podajemy z lodami / jogurtem. Smacznego :)
5 komentarzy
Świetne niskokaloryczne ciasto. Pozdrawiam serdecznie Ania.
Twoje przepisy są zdecydowanie najlepsze. :)
Bardzo dziękuję :)
Czy brownie powinno być w środku bardzo mokre? Moje takie wyszło a piekłam 50
Min góra dół 180 stopni
To brownie jest raczej mokre i zbite – zresztą jak widać na zdjęciu. W czasie studzenia, powinno nabrać odpowiedniej konsystencji, ale wciąż będzie to taka ciągutka a nie lekkie ciasto