fbpx

Brownie z cukinii bez cukru – fit ekspresowe brownie z cukinii z daktylami bez masła

by Kucharka w baletkach

Brownie z cukinii bez cukru przypomniało mi, jak bardzo lubię zdrowe ciasta typu brownies. Czy to brownie z fasoli, czy brownie z batata, zawsze wychodzą bardzo czekoladowe, ciężkie, słodkie i pyszne. Ich konsystencja przypomina ciągutkę, ale są dużo bardziej miękkie i wręcz rozpływają się w ustach.

Z brownies z cukinii i daktyli jest identycznie.

Muszę przyznać, że nie jestem wielką fanką ciast czekoladowych. Nie przeczę, że są smaczne. Jednak, dużo bardziej ciągnie mnie ku bardziej waniliowo-jabłkowo-dyniowych smakach niżby czekoladowych. Jednak, dla zdrowego ciągnącego się słodkiego brownies robię mały wyjątek.

Brownie z cukinii podane z jogurtem

Co więcej, tak jak uwielbiam brownie bez cukru słodzone daktylami, jak te ekspresowe brownie z malinami, które pokazywałam Wam ostatnio, tradycyjne na maśle i cukrze aż tak mnie nie zdobyło. Też je lubię i z chęcią zjem podgrzane z gałką lodów waniliowych na wierzchu. Jednak, fit brownie z daktylami to jest to.

Brownie z cukinii bez cukru jest też dietetyczne

Choć pomysł dorzucania warzyw do ciast może wydać się dziwny, zapewniam, że w tym przypadku cukinia nie jest w ogóle wyczuwalna. Po cichu nie narzucając się zbytnio dba o odpowiednią objętość i konsystencję zapewniając również, że smak jest bardziej delikatny.

Dla mnie brownie z cukinii to naprawdę przepyszne ciasto, które skutecznie zaspokaja ochotę na słodycze. Co więcej, to brownie jest naprawdę niskokaloryczne, bo kawałek dostarcza zaledwie ok. 150 kalorii, a z tym kawałkiem dostarczamy sobie fajną porcję zdrowych węglowodanów, białek, tłuszczy, witamin, a przede wszystkim smaku ;)

Zapraszam – przepyszne ekspresowe brownie z cukinii bez cukru przed Wami :)

Drukuj

Brownie z cukinii bez cukru

Liczba porcji: 10 (tortownica o średnicy 24 cm) Czas przygotowania: Wartości odżywcze 147 kalorii, 3b, 32w, 2t, 4bł (w gramach)

SKŁADNIKI

  • 1 średnia cukinia (ok. 300 g)
  • 1 dojrzały banan (ok. 125 g miąższu)
  • 180 g suszonych daktyli
  • 1 jajko
  • 150 g mąki pszennej orkiszowej / pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 g kakao naturalnego
  • 50 ml mleka 2% / roślinnego

PRZYGOTOWANIE

  1. Daktyle umieszczamy w wysokiej szklance. Zalewamy je gorącą wodą, żeby dobrze je przykryła. Odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie odcedzamy je z wodą zostawiając 1-2 łyżki.
  2. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
  3. Do dużej miski ścieramy cukinię. Dokładnie odciskamy sok.
  4. Do cukinii dodajemy obranego banana pokrojonego na plasterki, daktyle i jajko. Miksujemy blenderem na jednolitą masę.
  5. W osobnej misce mieszamy mąkę, kakao i proszek. Dodajemy do reszty i mieszamy łyżką dolewając mleko.
  6. Tortownicę (u mnie o średnicy 24 cm) obkładamy papierem do pieczenia.
  7. Do tortownicy wlewamy masę. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok. 35-40 minut. Wyjmujemy i studzimy.
  8. Podajemy z lodami / jogurtem. Smacznego :)
Brownie z cukinii po pokrojeniu
Dwa kawałki brownie z cukinii
Brownie z cukinii na widelcu

coś na dokładkę?

3 komentarze

AniaGotuje 19 sierpnia 2021 - 07:46

Świetne niskokaloryczne ciasto. Pozdrawiam serdecznie Ania.

Odpowiedz
Kasia 19 sierpnia 2021 - 09:46

Twoje przepisy są zdecydowanie najlepsze. :)

Odpowiedz
Kucharka w baletkach 26 sierpnia 2021 - 06:54

Bardzo dziękuję :)

Odpowiedz

Skomentuj

Close