Chlebek bananowy z kawą, czekoladą z waniliowym twarożkiem i orzechami to lekko wzbogacona wersja ostatniego fit chlebka bananowego kawowego.
Choć uważam, że w wersji bez niczego już jest pyszny, to postanowiłam go lekko ozdobić i powstało jeszcze bardziej apetyczne ciasto. I do tego nikt się nie poznał, że to zdrowe ciasto bez cukru. W moim domu rodzinnym generalnie średnik akceptowane są nowości i udziwnienia, więc piekę fit ciasta, ale mama tylko wie, które są tradycyjne, a które uzdrowione ;)
Chlebek bananowy z kawą, czekoladą z waniliowym twarożkiem i orzechami to idealne fit ciasto bananowe
Ten idealny chlebek bananowy to był też pierwszy chlebek kawowy. Choć kocham kawę, to nie przepadam za kawowymi słodyczami. Jednak zapewniam, że tutaj w połączeniu z czekoladą i bananami, a dodatkowo z waniliowym twarozkiem i maślanymi nerkowcami idealnie pasuje.
Takie fit ciasto bananowe to też świetny sposób na wykorzystanie dojrzałych brązowych bananów. Wiele osób uważa, że takie brązowe albo z dużymi czarnymi plamami nie są już zdatne do jedzenia. A tak naprawdę to właśnie takie ciemne najlepiej nadają się do pieczenia. Są najbardziej słodkie i miękkie, więc warto to wykorzystać do upieczenia idealnego ciasta bananowego.
Ja tym razem wykorzystałam nawet twarożek waniliowy, który moja mama przygotowała do naleśników, więc mój chlebek bananowy z twarozkiem był jeszcze bardziej zero waste ;)
Jeżeli masz ochotę zamiast smarować chlebek z wierzchu twarozkiem można przeciąć go na pół i twarożek rozsmarować w środku. Mi zamarzyła się wersja z taką ładną pierzynką z orzechami na wierzchu, więc poszłam w tą stronę ;)
Bardzo polecam i zapraszam :)
SKŁADNIKI
- upieczony fit chlebek bananowy bez cukru
- 200 g twarogu półtłustego zmielonego
- 1 łyżka miodu lub syropu klonowego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 50 g orzechów nerkowca
PRZYGOTOWANIE
- Upieczony chlebek studzimy. Jeśli chcemy go przełożyć, a nie smarować na wierzchu kroimy na 2 części.
- W misce mieszamy twarożek z miodem i ekstraktem. Przekładamy ciasto lub smarujemy na wierzchu.
- Na wierzchu wysypujemy posiekane nerkowce lekko dociskając. Odstawiamy na 1 godzinę do lodówki.
- Przechowujemy w lodówce do 2-3 dni. Smacznego :)
3 komentarze
Domowe pieczywo jest nie do zastąpienia. Z chęcią bym upiekła taki chlebek
Pysznie wygląda. Ja niestety nie mam ręki do takich wypieków.
Dziękuję :) Zachęcam do spróbowania, to łatwy wypiek, więc wyjdzie na pewno super :)