Chrupiące pieczone nachos z guacamole to moim zdaniem idealna przekąska na sylwestra, domówki i inne imprezy. Jest dość tłusta, więc idealnie nadaje się do alkoholu. A co więcej, można w łatwy sposób ją lekko uzdrowić piekąc nachos zamiast je smażyć w głębokim oleju.
W kwestii imprezowego jedzenia bowiem jestem zdecydowanie zwolenniczką tzw. finger foods. To takie przekąski, do których nie potrzeba specjalnie talerzyka, bo można jeść je dłońmi.
Wiem, że ciepłe dania typu chili albo sałatki (kultowy już gyros) też są potrzebne. Każdy po kilku godzinach na imprezie ma ochotę na coś bardziej treściwego i ciepłego. Jednak, moim zdaniem jedno ciepłe danie jest wystarczające, a resztę stołu powinny zajmować właśnie finger foods.
Chrupiące pieczone nachos to zdrowa przekąska imprezowa

Dzisiaj mam dla Was klasyk klasyków, który uwielbia chyba każdy. Zapraszam na przepyszne meksykańskie chrupiące pieczone nachos z guacamole.
Przyznam Wam się szczerze, że miałam już kilka podejść do nachos. To które widzicie teraz to mój pyszny sukces. Nachos z tego przepisu wychodzą bardzo smaczne i kruche. A podane z pysznym kremowym guacamole smakują najlepiej na świecie.
Jeżeli wolicie można je spokojnie usmażyć na głębokim oleju. J na pewno zrobię próbę w najbliższym czasie i na pewno ja tutaj zobaczycie. Na razie jednak zostawiam Wam ze zdrowszymi i bardziej fit nachos. Co więcej – łatwiejszej i szybszej ;) Jako przekąska sylwestrowa, imprezowa albo na wieczór nadadzą się idealnie :)

SKŁADNIKI
Nachos:
- 200 g mąki pszennej
- 200 g mąki kukurydzianej
- 200 ml ciepłej wody (najlepiej ze 100 ml wody w temp. pokojowej i 100 ml wrzątku)
- 5 łyżek oliwy
- 1 łyżeczka soli
- ew. 0,5 łyżeczki ostrej papryki (jeśli chcecie ostrzejszą wersję ;-))
Guacamole:
- 2 sztuki awokado (ok. 280 g miąższu)
- 2-3 łyżki soku z limonki
- 2-3 ząbki czosnku
- 1/4 łyżeczki soli
PRZYGOTOWANIE
Nachos:
- Mąki mieszamy razem z solą i ew. papryką. Dodajemy wodę i oliwę. Wyrabiamy jednolite ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut.
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
- Ciasto dzielimy na ok. 4-5 części. Każdą rozwałkowujemy na cienki placek i wykrajamy trójkąty (chyba, że wolicie, żeby Wasze nachos miały inny kształt ;-)). Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 10-12 minut, aż się ładnie zarumienią. Wyjmujemy i odstawiamy do ostudzenia.
Guacamole:
- Z awokado wydrążamy miąższ i widelcem rozgniatamy na gładką masę.
- Dolewamy sok z limonki, dodajemy posiekane drobno (lub przeciśnięte przez praskę) ząbki czosnku i solimy. Mieszamy dokładnie i przekładamy do miseczki.
- Podajemy z nachos.
Pro tip: jeżeli przechowujecie guacamole (np. przez kilka godzin) to warto włożyć do środka pestkę z awokado, bo wtedy nie czernieje ;)


1 komentarz
Śliczna miseczka i ładnie wypieczone :)