Chrupiące pieczone nachos z guacamole – idealna przekąska na imprezę lub wieczór

W kwestii imprezowego jedzenia jestem zdecydowanie zwolenniczką tzw. finger food, czyli przekąsek, do którego nie potrzeba specjalnie talerzyka (chyba, że na okruszki ;)), bo bierze je się w ręce i już. Wiem, że ciepłe dania typu chili albo sałatki (kultowy już gyros) też są potrzebne, ale moim zdaniem zdecydowanie lepiej, gdy na stole jest przewaga finger food. I dzisiaj mam dla Was klasyk klasyków, który uwielbia chyba każdy – zapraszam na przepyszne meksykańskie chrupiące pieczone nachos z guacamole. Przyznam Wam się szczerze, że miałam już kilka podejść do nachos, ale to które widzicie tutaj to mój pyszny sukces. Nachos są mega smaczne, kruche, a z pysznym kremowym guacamole smakują najlepiej na świecie. Jeżeli wolicie można je spokojnie usmażyć na głębokim oleju – ja na pewno zrobię próbę w najbliższym czasie i na pewno ja tutaj zobaczycie. A na razie zostawiam Wam z bardziej zdrową, ale przecudowną wersją nachos w formie pieczonej. Jako przekąska sylwestrowa, imprezowa albo na wieczór nadadzą się idealnie <3

Chrupiące pieczone nachos z guacamole

Nachos:
~ 200 g mąki pszennej
~ 200 g mąki kukurydzianej
~ 200 ml ciepłej wody (najlepiej ze 100 ml wody w temp. pokojowej i 100 ml wrzątku)
~ 5 łyżek oliwy
~ 1 łyżeczka soli
~ ew. 0,5 łyżeczki ostrej papryki (jeśli chcecie ostrzejszą wersję ;-))

Mąki mieszamy razem z solą i ew. papryką. Dodajemy wodę i oliwę. Wyrabiamy jednolite ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.

Ciasto dzielimy na ok. 4-5 części. Każdą rozwałkowujemy na cienki placek i wykrajamy trójkąty (chyba, że wolicie, żeby Wasze nachos miały inny kształt ;-)). Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 10-12 minut, aż się ładnie zarumienią. Wyjmujemy i odstawiamy do ostudzenia.

Guacamole:
~ 2 sztuki awokado (ok. 280 g miąższu)
~ 2-3 łyżki soku z limonki
~ 2-3 ząbki czosnku 
~ 1/4 łyżeczki soli

Z awokado wydrążamy miąższ i widelcem rozgniatamy na gładką masę. Dolewamy sok z limonki, dodajemy posiekane drobno (lub przeciśnięte przez praskę) ząbki czosnku i solimy. Mieszamy dokładnie i przekładamy do miseczki. Podajemy z nachos.

Pro tip: jeżeli przechowujecie guacamole (np. przez kilka godzin) to warto włożyć do środka pestkę z awokado, bo wtedy nie czernieje ;-)

Drukuj


1 thought on “Chrupiące pieczone nachos z guacamole – idealna przekąska na imprezę lub wieczór”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *