fbpx

Ciasto Trzech Króli (Galette des Rois), czyli tradycyjne francuskie ciasto z nadzieniem migdałowym

by Kucharka w baletkach

Ciasto Trzech Króli, czyli Galette des Rois to francuskie ciasto tradycyjnie wypiekane na święto Trzech Króli. Słyszałam o nim już wcześniej, ale dopiero w tym roku postanowiłam je upiec. I okazało się tak pyszne, że ta francuska tradycja może zostać w moim domu na dłużej.

Tradycyjnie ciasto to kryło w sobie małą niespodziankę w postaci fasoli (feve). Czasem też zamiast fasoli wsadzano do środka małe ceramiczne figurki przedstawiające Jezusa. W domowych warunkach jednak fasolka jest zastępowana zwykłym migdałem, więc nikt się nie zadławi i można jeść ciasto bez stresu ;) Choć są francuskie cukiernie, które wciąż obstają przy figurkach i można je kolekcjonować z roku na rok.

Zgodnie z tradycją, szczęśliwiec, któremu traif się owy migdał zostaje obwieszczony królem i może nosić koronę do końca dnia.

Ciasto Trzech Króli (Galette des Rois) jest łatwe i szybkie

Ciasto trzech króli, czyli Galette des Rois w całości

Jeżeli korzystasz z gotowego ciasta francuskiego jak ja to to ciasto to szybki i łatwy deser, który polubi każdy. Dużo tu oczywiście masła. Dodatkowo, jeszcze słodkie migdały, więc nie ma czego tutaj nie lubić. W ogóle mam wrażenie, że nie da się nie lubić ciast z dużą ilością masła, jak na przykład tłuściutkie apple pie z jabłkami.

Można co prawda odmawiać wmawiając sobie, że wcale nie jest takie dobre. Jednak, wystarczy jeden kęs maślanego ciasta, rogalika z ciasta półfrancuskiego, albo croissanta, żeby zrozumieć, że nie da się ich nie lubić.

I tak jest też z Galette des Rois. Jest maślane, słodkie, migdałowe i zbyt uzależniające. Cudownie smakuje lekko podgrzane dodatkowo z lodami o smaku waniliowym. Jednak, już samo w sobie jest słodkim maślanym ideałem, które nie potrzebuje dodatków, żeby w sobie zakochiwać.

Takie ciasto to też świetny pomysł na szybki i łatwy deser. Taki, który sprawdzi się jako ekspresowy deser dla niezapowiedzianych gości. Robi się go dosłownie w 10 minut, a reszta to już lodówka i piekarnik. Przygotowanie może potrwać ciut dłużej, jeżeli decydujemy się na czasochłonne ozdabianie wierzchu. Ja nie mam cierpliwości i zdolności do bardzo szczegółowych dekoracji, ale jeśli masz czas i manualne zdolności, możesz się trochę pobawić :)

W każdej wersji Galette des Rois będzie pyszne. Trudno zepsuć to ciasto i niemożliwe, żeby komuś nie smakowało. Zapraszam do pieczenia nie tylko w Trzech Króli.

Ciasto Trzech Króli (Galette des Rois)

Drukuj
Liczba porcji: 12 (tartownica o średnicy ok. 28 cm) Czas przygotowania:
Wartości odżywcze: 420 kalorii 7 g białka, 31 g węglowodanów, 29 g tłuszczy na porcję
Ocena 5.0/5
( 1 głos )

SKŁADNIKI

Nadzienie:

  • 150 g blanszowanych migdałów
  • 100 g masła
  • 80 g cukru brązowego lub białego
  • skórka starta z 1 pomarańczy
  • 2 jajka
  • szczypta soli

Ciasto:

  • 2 płaty ciasta francuskiego (łącznie ok. 750 g)
  • 1 żółtko

PRZYGOTOWANIE

Nadzienie:

  1. Migdały mielimy na sypki proszek (nie musi być super dokładnie jak na mąkę, ale jednak drobno).
  2. Do migdałów dorzucamy pokrojone masło, cukier, skórkę pomarańczową i ucieramy do połączenia.
  3. Wbijamy jajka i dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną masę schładzamy ok. 20 minut w lodówce.

Ciasto:

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
  2. Z obydwóch płatów ciasta francuskiego formujemy równe płaskie kółka. Jedno z nich układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub w tartownicy.
  3. Wykładamy równomiernie nadzienie pozostawiając dookoła ok. 2-cm brzegi. Przykrywamy drugim kółkiem i dociskamy brzegi łyżką dobrze zalepiając, żeby nadzienie nie wypłynęło.
  4. Na wierzchu nacinamy jakieś ładne wzorki, albo po prostu naciąć zwykły kształt śnieżynki, żeby się ładnie spiekło.
  5. Wierzch smarujemy dokładnie rozbełtanym żółtkiem.
  6. Pieczemy ok. 30 minut w rozgrzanym piekarniku, aż się ładnie zarumieni.
  7. Wyjmujemy i studzimy, żeby masa w środku stężała. Warto lekko podgrzać przed podaniem. Smacznego :)

Ciasto trzech króli, czyli Galette des Rois w przekroju

coś na dokładkę?

2 komentarze

Sylwia 10 stycznia 2023 - 08:36

Ostatnio miałam okazję spróbować. Świeżo wypiekane przepyszne. :)

Odpowiedz
Dominika 11 stycznia 2023 - 14:52

Nigdy nie słyszalam o nim. Z chęcią bym spróbowła

Odpowiedz

Skomentuj

Close