Ciasto na kwaśnej śmietanie z jabłkami to ciasto w duchu zero waste, do którego zainspirowała mnie prawie już przeterminowana kwaśna śmietana.
Przyznam szczerze, że śmietana to dość rzadko używany produkt w mojej kuchni. Najczęściej korzystam ze śmietany kremówki przy tortach, bo lekkie delikatne torty z kremem na bazie śmietany są najbardziej lubiane w mojej rodzinie. Stąd prawie na każde urodziny piekę czekoladowy tort z malinami zastępując czasem maliny innymi owocami. Albo zwykły tort biszkoptowy ze śmietanką i owocami.
Jednak, już kwaśna śmietana pojawia się i mnie zazwyczaj tylko w okolicach świat Bożego Narodzenia. Wtedy dodaję ją do drożdżowego ciasta na paszteciki do barszczu. Albo do wigilijnego kulebiaka. Ostatnio natomiast użyłam dwóch łyżek do bułek na Trzech Króli, czyli szczodraków. I patrzyła na mnie ta otwarta kwaśna śmietana w lodówce czekając co z nią zrobię.
I postanowiłam pójść najłatwiejszym totem, czyli stworzyć z niej ciasto. Muszę przyznać, że efekt przerósł moje oczekiwania i to ciasto z kwaśną śmietaną smakowo przerosło moje oczekiwania.
Ciasto na kwaśnej śmietanie z jabłkami to ciasto do zrobienia w 10 minut
Już samo wykonanie ciasta okazało się łatwe i szybkie. Potrzebowałam tylko 10 minut, żeby szybko ubić jajka z erytrolem. Dodać do tego mąkę, śmietanę i jabłka. I w zasadzie resztę zrobił piekarnik tworząc puszyste mięciutkie ciasto.
To ciasto właśnie jest bardzo lekkie i delikatne w smaku. Można użyć innych owoców, jak na przykład brzoskiwni czy borówek. Uważałabym na te puszczające dużo soku, jak na przykład truskawki, których raczej wzięłabym troszkę mniej.
Jeżeli jednak zdecydujesz się na wersję, którą proponuję ja, to zrobisz ciasto a la szarlotka. Tylko w dużo łatwiejszy i szybszy sposób ;)
Dodatkowo, to ciasto nadaje się świetnie do podania z lodami. My próbowaliśmy wersji z lodami waniliowymi, której nawet nie trzeba było testować, żeby wiedzieć, że będzie super. Jednak, chyba nawet bardziej podeszła nam opcja z lodami o smaku sernika cytrynowego, które dodały słodkiej kwaskowatości do całości. Polecam spróbować :)
SKŁADNIKI
- 2 jajka
- 150 g erytrolu (ew. ksylitolu / cukru)
- 180 g kwaśnej śmietany
- 90 g mąki pszennej
- 90 g mąki orkiszowej jasnej (można wziąć tylko pszenną)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu jabłkowego
- 1 jabłko (ok. 160 g)
- 1/2 łyżeczki cynamonu
PRZYGOTOWANIE
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni
- Jajka umieszczamy w misce miksera z erytrolem i ucieramy na najwyższych obrotach, aż masa stanie się jasna, puszysta i lekko gęsta.
- Dodajemy śmietanę, mąkę, proszek i ocet. Miksujemy do połączenia
- Dodajemy obrane i pokrojone w kosteczkę jabłko oraz cynamon. Mieszamy dokładnie.
- Masę przekładamy do keksówki (22x11 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok. 35-40 minut, sprawdzając patyczkiem czy jest już przepieczone. Wyjmujemy i studzimy.
- Podajemy posypane pudrem z erytrolu. Smacznego :)
7 komentarzy
Jeszcze takiego nie robiłam. Jestem ciekawa smaku. Chetnie je upiekę.
Rzeczywiście szybkie ciasto, aż szkoda takiego nie spróbować. :)
Z jabłkami zawsze chętnie wypróbuję, a przepis sam w sobie ciekawy.
Ta kwaśna śmietana to 12 czy 18%? :P
Ja robiłam z 12%, ale z 18% też powinno wyjść :)
Jaka inna make zamiast pszennej czy orkiszowa pełnoziarnista ?
Można w całości użyć orkiszowej :) Z bezglutenowych próbowałabym z ryżową