fbpx

Ciasto z kremem i bananami, czyli przekładane ciasto z biszkoptem, bananami, kremem śmietankowym i czekoladą

by Kucharka w baletkach

Ciasto z kremem i bananami, czyli przekładane ciasto z biszkoptem, bananami, kremem śmietankowym i czekoladą to ciasto, którego nie da się nie lubić.

Pomyślałam, że ostatkowy weekend to wręcz idealny czas, żeby jeszcze zaproponować coś słodkiego. Wiem, że ostatnio podrzucałam już przecudowny wielowarstwowy i wręcz majestatyczny hajnowski tort Marcinek. Jednak, myślę, że warto osłodzić sobie koniec karnawału. Tym bardziej, że wiem, że wiele osób robi sobie postanowienia na post, żeby nie jeść słodyczy.

Ciasto z kremem i bananami, czyli oryginalne pyszne ciasto na niedzielę

My w weekend przed Tłustym Czwartkiem świętowaliśmy urodziny taty. I muszę przyznać, że naprawdę porządnie zasłodziłam moich najbliższych. Jednak mimo, że mama stwierdziła, że chyba troszkę za dużo zrobiłam, to po niedzieli po żadnym cieście nie było śladu ;)

Trzymałam się prostych sprawdzonych smaków. Już dawno zauważyłam, że najbardziej uniwersalnymi ciastami są ciasta na bazie biszkoptu z kremem śmietankowym. Kremy na bazie masła przechodzą u mnie w wersji czekoladowej, jak na przykład tort piernikowy. Jednak takie lżejsze ciasta ze śmietanką cieszą się zawsze większą popularnością. Głównie dlatego, że można ich spokojnie zjeść więcej, a nie czujemy się po nich ciężko ;)

Przygotowując to ciasto inspirowałam się lekkim torcikiem jagodowym z bananami i ciastem bananowiec. Jednak postawiłam tym razem na dżem truskawkowy i mleczną czekoladę na wierzchu. Tak, żeby wykorzystać zapasy dżemu ze spiżarni mojej mamy. I oczywiście, żeby dopasować się do bardzo ograniczonych składników akceptowanych przez mojego brata ;)

Ciasto z bananami i czekoladą mleczną na wierzchu wyszło naprawdę pyszne. Biszkopt jest lekko słodki i puszysty. Dodatek bananów i dżemu nadaje pysznej owocowości całości, a śmietanka lekkości i słodkości.

Ciasto z kremem i bananami

Drukuj
Liczba porcji: 20 (blaszka 35x25 cm) Czas przygotowania:
Wartości odżywcze: 228 kalorii 4b, 34w, 9t na porcję
Ocena 4.7/5
( 6 głos )

SKŁADNIKI

Biszkopt:

  • 6 jajek
  • 6 łyżek wody
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • do nasączenia: 1/2 szklanki herbaty lub soku

Dodatkowo:

  • 2 duże dojrzałe banany
  • 1 słoiczek dżemu truskawkowego (ok. 300 g)

Przełożenie:

  • 400 ml śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 zagęstnik śmietany (np. śmietan-fix)
  • 1/2 tabliczki czekolady mlecznej

PRZYGOTOWANIE

Biszkopt:

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
  2. Żółtka oddzielamy od białek. Do żółtek dodajemy połowę cukru i wodę. Ubijamy ok. 10 minut na pełnych obrotach miksera, aż masa zrobi się jasna i puszysta.
  3. Białka ubijamy z reszta cukru. Gdy białka ubiją się już na sztywną pianę, dodajemy żółtka i miksujemy do połączenia.
  4. Dodajemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Dokładnie mieszamy. Całość przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Pieczemy ok. 25-30 minut w rozgrzanym piekarniku uważając, żeby za bardzo nie przypiec biszkoptu i sprawdzając patyczkiem czy jest już przepieczony.
  6. Wyjmujemy i studzimy.
  7. Następnie delikatnie nożem ścieramy wierzchnia warstwę biszkoptu (taka miękką „skorupkę”) i kroimy na 2 równe blaty.
  8. Blaty nasączamy w środku sokiem lub herbatą.

Przełożenie:

  1. Banany kroimy w plasterki.
  2. Śmietanę ubijamy mikserem pod koniec dodając cukier puder oraz zagęstnik do śmietany.
  3. Na spodnim blacie biszkoptu rozsmarowujemy dżem. Układamy równomiernie plasterki banana. Wykładamy na to 1/4 śmietany.
  4. Na śmietanie układamy drugi blat biszkoptowy. Na wierzchu wykładamy równomiernie śmietankę.
  5. Na wierzchu posypujemy równomiernie startą czekoladę. Smacznego :)

coś na dokładkę?

3 komentarze

Natalia 26 lutego 2022 - 15:39

Ostatnio mam ochotę na cisto z kremem z chęcią wypróbuję przepis.

Odpowiedz
Milena 28 lutego 2022 - 10:13

Wygląda bardzo pysznie! Dzięki serdecznie za przepis. :)

Odpowiedz
Pola 28 lutego 2022 - 14:19

Przekładane ciasta są najlepsze. Można wymyślić praktycznie wszystko

Odpowiedz

Skomentuj

Close