Ciasto z kremem i bananami, czyli przekładane ciasto z biszkoptem, bananami, kremem śmietankowym i czekoladą to ciasto, którego nie da się nie lubić.
Pomyślałam, że ostatkowy weekend to wręcz idealny czas, żeby jeszcze zaproponować coś słodkiego. Wiem, że ostatnio podrzucałam już przecudowny wielowarstwowy i wręcz majestatyczny hajnowski tort Marcinek. Jednak, myślę, że warto osłodzić sobie koniec karnawału. Tym bardziej, że wiem, że wiele osób robi sobie postanowienia na post, żeby nie jeść słodyczy.
Ciasto z kremem i bananami, czyli oryginalne pyszne ciasto na niedzielę

My w weekend przed Tłustym Czwartkiem świętowaliśmy urodziny taty. I muszę przyznać, że naprawdę porządnie zasłodziłam moich najbliższych. Jednak mimo, że mama stwierdziła, że chyba troszkę za dużo zrobiłam, to po niedzieli po żadnym cieście nie było śladu ;)
Trzymałam się prostych sprawdzonych smaków. Już dawno zauważyłam, że najbardziej uniwersalnymi ciastami są ciasta na bazie biszkoptu z kremem śmietankowym. Kremy na bazie masła przechodzą u mnie w wersji czekoladowej, jak na przykład tort piernikowy. Jednak takie lżejsze ciasta ze śmietanką cieszą się zawsze większą popularnością. Głównie dlatego, że można ich spokojnie zjeść więcej, a nie czujemy się po nich ciężko ;)
Przygotowując to ciasto inspirowałam się lekkim torcikiem jagodowym z bananami i ciastem bananowiec. Jednak postawiłam tym razem na dżem truskawkowy i mleczną czekoladę na wierzchu. Tak, żeby wykorzystać zapasy dżemu ze spiżarni mojej mamy. I oczywiście, żeby dopasować się do bardzo ograniczonych składników akceptowanych przez mojego brata ;)
Ciasto z bananami i czekoladą mleczną na wierzchu wyszło naprawdę pyszne. Biszkopt jest lekko słodki i puszysty. Dodatek bananów i dżemu nadaje pysznej owocowości całości, a śmietanka lekkości i słodkości.

SKŁADNIKI
Biszkopt:
- 6 jajek
- 6 łyżek wody
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- do nasączenia: 1/2 szklanki herbaty lub soku
Dodatkowo:
- 2 duże dojrzałe banany
- 1 słoiczek dżemu truskawkowego (ok. 300 g)
Przełożenie:
- 400 ml śmietany 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 zagęstnik śmietany (np. śmietan-fix)
- 1/2 tabliczki czekolady mlecznej
PRZYGOTOWANIE
Biszkopt:
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
- Żółtka oddzielamy od białek. Do żółtek dodajemy połowę cukru i wodę. Ubijamy ok. 10 minut na pełnych obrotach miksera, aż masa zrobi się jasna i puszysta.
- Białka ubijamy z reszta cukru. Gdy białka ubiją się już na sztywną pianę, dodajemy żółtka i miksujemy do połączenia.
- Dodajemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Dokładnie mieszamy. Całość przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pieczemy ok. 25-30 minut w rozgrzanym piekarniku uważając, żeby za bardzo nie przypiec biszkoptu i sprawdzając patyczkiem czy jest już przepieczony.
- Wyjmujemy i studzimy.
- Następnie delikatnie nożem ścieramy wierzchnia warstwę biszkoptu (taka miękką „skorupkę”) i kroimy na 2 równe blaty.
- Blaty nasączamy w środku sokiem lub herbatą.
Przełożenie:
- Banany kroimy w plasterki.
- Śmietanę ubijamy mikserem pod koniec dodając cukier puder oraz zagęstnik do śmietany.
- Na spodnim blacie biszkoptu rozsmarowujemy dżem. Układamy równomiernie plasterki banana. Wykładamy na to 1/4 śmietany.
- Na śmietanie układamy drugi blat biszkoptowy. Na wierzchu wykładamy równomiernie śmietankę.
- Na wierzchu posypujemy równomiernie startą czekoladę. Smacznego :)


3 komentarze
Ostatnio mam ochotę na cisto z kremem z chęcią wypróbuję przepis.
Wygląda bardzo pysznie! Dzięki serdecznie za przepis. :)
Przekładane ciasta są najlepsze. Można wymyślić praktycznie wszystko