fbpx

Bananowiec, czyli czekoladowy biszkopt, banany, masa budyniowa i śmietanka – przepyszne słodkie delikatne ciasto

by Kucharka w baletkach

Bananowiec to ciasto, które wymyśliłam sobie ostatnio na imprezę rodzinną, bo miałam troszeczkę dość wciąż tych samych ulubionych ciast moich braci, które wałkujemy przez wszystkie święta, urodziny, imieniny i wspólne niedzielne kawki, czyli rolada, snikers i pleśniak. Kiedyś, kiedy piekłam coś przynajmniej raz na tydzień, nie czułam niedosytu nowości w naszym ciastowym repertuarze, ale odkąd wyprowadziłam się z domu, piekę dużo rzadziej i potrzebowałam powiewu świeżości. Bananowiec okazał się idealnym ciastem na tą okazję łącząc w sobie czekoladowość, kremowość bananów, delikatność i słodycz masy budyniowej i puszystość śmietanki, które razem stworzyły przepyszne uzależniające wręcz ciasto, któremu trudno odmówić dokładki ;-) Nie będę Was oszukiwać, że nie ma przy nic dużo pracy, bo to ciasto warstwowe, a z takimi zawsze jest, ale z ręką na sercu powiem, że absolutnie warto. Nas bananowiec oczarował i wszedł na stałe do naszego ciastowego menu. Mam nadzieję, że w Waszym zagości również :-)

Drukuj

Bananowiec, czyli czekoladowy biszkopt, banany, masa budyniowa i śmietanka - przepyszne słodkie delikatne ciasto

Liczba porcji: 20 Czas przygotowania: Wartości odżywcze 248 kalorii, 3B, 24W, 16T (w gramach)

SKŁADNIKI

Biszkopt:
2 jajka
2 łyżki wody
100 g cukru białego
100 g mąki pszennej
2 łyżki kakao naturalnego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 szklanki herbaty lub soku do nasączenia

Masa budyniowa:
600 ml mleka (najlepiej 2% tłuszczu)
2 żółtka
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 budyń waniliowy
1 czubata łyżka mąki pszennej i 1 łyżka mąki ziemniaczanej
200 g masła w temperaturze pokojowej (żadnej margaryny)

Dodatkowo:
3 banany
300 ml śmietany 30%
1 śmietan-fix
2 łyżki cukru pudru
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady startej

PRZYGOTOWANIE

Biszkopt:

  1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
  2. Żółtka oddzielamy od białek. Do żółtek dodajemy połowę cukru i wodę. Ubijamy ok. 10 minut na pełnych obrotach, aż masa zrobi się jasna i puszysta.
  3. Białka ubijamy z reszta cukru. Dodajemy do ubitych żółtek i delikatnie mieszamy łyżką. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Ponownie mieszamy łyżką.
  4. Całość przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 10-15 minut w rozgrzanym piekarniku.
  5. Wyjmujemy, studzimy, a następnie nasączamy herbatą lub sokiem. 

Masa budyniowa:

  1. 500 ml mleka mieszamy z cukrem i ekstraktem. Zagotowujemy.
  2. Pozostałe mleko dokładnie mieszamy z żółtkami, budyniem i mąkami, żeby nie było żadnych grudek. Wlewamy powoli do gotującego się mleka cały czas mieszając trzepaczką, aż powstanie budyń. Zdejmujemy z ognia i studzimy.
  3. Następnie w misie miksera ubijamy masło. Dodajemy łyżka po łyżce ostudzony budyń miksując na średnich obrotach, aż powstanie krem. 

Przełożenie:

  1. Na nasączonym biszkopcie układamy banany przekrojone wzdłuż na połówki. Układamy na nich ostrożnie krem budyniowy (najlepiej boki zabezpieczyć folią aluminiową, żeby masa nie osunęła się w dół przed stężeniem w lodówce).
  2. Ubijamy śmietankę z dodatkiem cukru pudru pod koniec dodając śmietan-fix. Ostrożnie wykładamy na masę budyniową uważając, żeby nie zmieszać warstw. Schładzamy w lodówce minimum 2 godziny, a najlepiej całą noc. 
  3. Przed podaniem posypujemy startą gorzką czekoladą. Smacznego :)

 

coś na dokładkę?

4 komentarze

Olga 29 marca 2021 - 11:01

U mnie też jest kilka ciast, które stale wałkujemy. ;) Jednym z nich jest również zapleśniak. Bananowca znam w trochę innej wersji, ale Twój wydaje mi się o wiele smaczniejszy.

Odpowiedz
Kucharka w baletkach 2 kwietnia 2021 - 08:44

Właśnie ja mam tutaj problem, bo ja chcę nowe piec, a potem narzekają, że przyzwyczaili się do innych :P Ten bananowiec naprawdę jest super i miał już pierwszych testerów, więc tym bardziej polecam :)

Odpowiedz
Marzena 24 kwietnia 2021 - 06:57

Proszę o informację, podane skladniki na jaką wielkoś blachy są podane.

Odpowiedz
Kucharka w baletkach 24 kwietnia 2021 - 07:25

Blacha 35×25 cm :)

Odpowiedz

Skomentuj

Close