Torcik jagodowy z bananami

Na dobry początek tygodnia, jak zapowiedziałam zresztą też – dzisiaj mam dla torcik jagodowy z bananami. Wiem, że sezon na jagody dopiero się zbliża, ale ja jeszcze znalazłam ostatni słoiczek zawekowanych, więc zrobiłam z niego pyszny użytek. A mrożone czy też zamiennie borówki też pięknie będą tu pasować :> W głowie było delikatne, słodkie, lekkie ciasto (bo po grillu innego na deser sobie nie wyobrażam :p), więc musiał być biszkopt, który połączyłam z śmietaną kremówką z mascarpone, dżemem wiśniowym, wspomnianymi jagodami, bananami i startą białą czekoladą, która dopełniała tylko dzieła. I powstało przepyszne ciacho, którym wszyscy się zajadali i które zniknęło chyba w godzinę (mimo dużego przejedzenia jedzeniem z grilla!). A takie lekkie słodkie ciacha bardzo kojarzą mi się z latem i myślę, że podobne wyląduje tu jeszcze w najbliższych miesiącach nie raz ;> Zapraszam :)

Torcik jagodowy z bananami

 
(blaszka 20×20 cm lub tortownica o średnicy 22 cm)

Biszkopt:
~ 4 jajka
~ 4 łyżki wody
~ 1 szklanka cukru
~ 2/3 szklanki mąki pszennej
~ 2/3 szklanki mąki ziemniaczanej
~ 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Żółtka oddzielamy od białek. Do żółtek dodajemy 1/2 szklanki cukru i wodę.
Ubijamy ok. 10 minut na pełnych obrotach, aż masa zrobi się jasna i puszysta.
Białka ubijamy z reszta cukru. Dodajemy do ubitych żółtek i delikatnie mieszamy łyżką. Dodajemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Dokładnie mieszamy. Całość przelewamy do blaszki lub tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 25-30 minut w 180 stopniach. Wyjmujemy, studzimy, delikatnie nożem ścieramy wierzchnia
warstwę biszkoptu (taka miękką „skorupkę”) i kroimy na 2 części.

Przełożenie:
~ 150 ml śmietany 30%
~ 150 g serka mascarpone
~ 1 czubata łyżka cukru pudru
~ 1 słoiczek jagód (ew. 300 g świeżych/mrożonych)
~ 1/2 słoiczka dżemu wiśniowego
~ 1-2 banany
~ 1/2 białej czekolady

Śmietanę ubijamy mikserem pod koniec dodając cukier puder. Dodajemy serek i już łyżką dokładnie mieszamy.
Na 1 części biszkoptu rozsmarowujemy 1/2 dżemu. Wykładamy na to 1/4 kremu. Wysypujemy równomiernie jagody i ostrożnie przykrywamy je 1/4 kremu. Na to kładziemy drugą część biszkoptu. Smarujemy ją dżemem wiśniowym i 1/4 kremu. Wykładamy pokrojone w plasterki banany i wykładamy równomiernie na wierzch resztę kremu, tak żeby przykrył wszystkie plasterki banana. Wierzch posypujemy białą czekoladą. Wstawiamy do lodówki na przynajmniej 2 godzinki. Smacznego :)

Drukuj



4 thoughts on “Torcik jagodowy z bananami”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *