Torcik jagodowy z bananami to pyszne oryginalne ciasto na niedzielę i nie tylko.
Już dawno odkryłam, że to właśnie ciasta na bazie biszkoptu i śmietanki to najbardziej uniwersalne ciasta. Takie, które zawsze znikają najszybciej i każdy je lubi. Pogodziłam się już z tym, że większość tortów w moim rodzinnym domu to biszkopt ze musem na bazie śmietanki i truskawkami albo berry white z jagodami.
Choć wyobraźnia podrzuca mi też pomysły na inne mniej codzienne i oklepane ciasta, to jednak piekąc dla najbliższych zazwyczaj staram się nie robić nic bardzo wywrotowego. Już dodanie bananów do ciasta jest postrzegane jako dużo zmiana, więc ten torcik jagodowy z bananami też był troszkę ryzykowny. Jednak bardzo się przyjął.
Ciasto z bananami i jagodami to łatwe pyszne ciasto, które polubi każdy
Ten torcik robiłam zresztą na deser po dość tłustym i ciężkim grillu. Chciałam więc delikatne, słodkie i lekkie ciasto, które nie będzie męczące dla już troszeczkę zmęczonych żołądków i wątroby ;)
Postawiłam więc na biszkoptowe ciasto i śmietanę kremówkę. Nie wyobrażam sobie nawet jedzenia kremu maślanego po ciężkim obiedzie. To byłoby zdecydowanie za wiele ;)
Połączyłam więc biszkopt ze śmietaną kremówką z mascarpone, dżemem wiśniowym, jagodami, bananami i startą białą czekoladą. I z tego wszystkiego razem powstało przepyszne ciacho. Muszę przyznać, że wszyscy (łącznie z bardzo ciężkimi krytykami, czyli dziećmi ;)) się zajadali. Do tego stopnia, że cała blaszka zniknęła w godzinę.
Zresztą takie lekkie słodkie ciacha bardzo kojarzą mi się z latem i świetnie pasują na lato. Myślę więc, że podobne wyląduje tu jeszcze w najbliższych miesiącach nie raz. Tobie również polecam wypróbować ;)
SKŁADNIKI
Biszkopt:
- 4 jajka
- 4 łyżki wody
- 1 szklanka cukru
- 2/3 szklanki mąki pszennej
- 2/3 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- do nasączenia: 1/2 szklanki herbaty lub mało słodkiego soku
Przełożenie:
- 150 ml śmietany 30%
- 150 g serka mascarpone
- 1 czubata łyżka cukru pudru
- 1 słoiczek jagód (ew. 300 g świeżych/mrożonych)
- 1/2 słoiczka dżemu wiśniowego (ok. 150 g)
- 2 banany
- 1/2 tabliczki białej czekolady (ok. 50 g)
PRZYGOTOWANIE
Biszkopt:
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
- Żółtka oddzielamy od białek. Do żółtek dodajemy 1/2 szklanki cukru i wodę. Ubijamy ok. 10 minut na pełnych obrotach miksera, aż masa zrobi się jasna i puszysta.
- Białka ubijamy z reszta cukru. Dodajemy do nich ubitą masę żółtkową i miksujemy do połączenia.
- Dodajemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Dokładnie mieszamy.
- Całość przelewamy do blaszki lub tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pieczemy ok. 25-30 minut w 180 stopniach sprawdzając patyczkiem czy już jest przepieczony i uważając, żeby nie spiec za bardzo wierzchu.
- Wyjmujemy, studzimy, delikatnie nożem ścieramy wierzchnią warstwę biszkoptu (taka miękką "skorupkę") i kroimy na 2 równe blaty.
- Blaty nasączamy herbatą lub sokiem.
Przełożenie:
- Śmietanę z serkiem umieszczamy w misie miksera. Ubijamy na najwyższych obrotach pod koniec dodając cukier puder.
- Na spodnim blacie biszkoptowym rozsmarowujemy 1/2 dżemu. Wykładamy na to 1/4 kremu. Wysypujemy równomiernie jagody i ostrożnie przykrywamy je 1/4 kremu.
- Następnie układamy drugą część biszkoptu. Smarujemy ją dżemem wiśniowym i 1/4 kremu. Wykładamy pokrojone w plasterki banany i wykładamy równomiernie na wierzch resztę kremu, tak żeby przykrył wszystkie plasterki banana.
- Wierzch posypujemy startą białą czekoladą.
- Wstawiamy do lodówki na przynajmniej 2 godzinki. Smacznego :)
4 komentarze
Podoba mi się tutaj… masz ładną wizję i z pewnością wyjdzie Ci pięknie. A torcik??? Prosty w przygotowaniu i z pewnością smaczny. W moim domu wszyscy lubią przełamane smaki słodkie i kwaskowate, dzięki nim ciasto smakuje jeszcze lepiej :) Twoje powinno znaleźć się w menu w restauracji i to takiej z gwiazdkami :D
Jagody i banan to pyszne połączenie. Torcik wygląda cudnie i na pewno smakuje latem :)
Bardzo pyszne ciasto!!! Jak tylko pojawią się jagody, koniecznie muszę go przygotować. Już wiem, że na pewno będzie mi smakowało :)))
Wspaniały! Połączenie jagód i bananów to super sprawa :)
https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/