fbpx

Torcik jagodowy z bananami

by Kucharka w baletkach

Torcik jagodowy z bananami to pyszne oryginalne ciasto na niedzielę i nie tylko.

Już dawno odkryłam, że to właśnie ciasta na bazie biszkoptu i śmietanki to najbardziej uniwersalne ciasta. Takie, które zawsze znikają najszybciej i każdy je lubi. Pogodziłam się już z tym, że większość tortów w moim rodzinnym domu to biszkopt ze musem na bazie śmietanki i truskawkami albo berry white z jagodami.

Choć wyobraźnia podrzuca mi też pomysły na inne mniej codzienne i oklepane ciasta, to jednak piekąc dla najbliższych zazwyczaj staram się nie robić nic bardzo wywrotowego. Już dodanie bananów do ciasta jest postrzegane jako dużo zmiana, więc ten torcik jagodowy z bananami też był troszkę ryzykowny. Jednak bardzo się przyjął.

Ciasto z bananami i jagodami to łatwe pyszne ciasto, które polubi każdy

Ten torcik robiłam zresztą na deser po dość tłustym i ciężkim grillu. Chciałam więc delikatne, słodkie i lekkie ciasto, które nie będzie męczące dla już troszeczkę zmęczonych żołądków i wątroby ;)

Postawiłam więc na biszkoptowe ciasto i śmietanę kremówkę. Nie wyobrażam sobie nawet jedzenia kremu maślanego po ciężkim obiedzie. To byłoby zdecydowanie za wiele ;)

Połączyłam więc biszkopt ze śmietaną kremówką z mascarpone, dżemem wiśniowym, jagodami, bananami i startą białą czekoladą. I z tego wszystkiego razem powstało przepyszne ciacho. Muszę przyznać, że wszyscy (łącznie z bardzo ciężkimi krytykami, czyli dziećmi ;)) się zajadali. Do tego stopnia, że cała blaszka zniknęła w godzinę.

Zresztą takie lekkie słodkie ciacha bardzo kojarzą mi się z latem i świetnie pasują na lato. Myślę więc, że podobne wyląduje tu jeszcze w najbliższych miesiącach nie raz. Tobie również polecam wypróbować ;)

Torcik jagodowy z bananami

Drukuj
Liczba porcji: 16 (blaszka 20x20 cm lub tortownica o średnicy 22 cm) Czas przygotowania:
Wartości odżywcze: 235 kalorii 4b, 36w, 9t na porcję
Ocena 5.0/5
( 1 głos )

SKŁADNIKI

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 4 łyżki wody
  • 1 szklanka cukru
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 2/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • do nasączenia: 1/2 szklanki herbaty lub mało słodkiego soku

Przełożenie:

  • 150 ml śmietany 30%
  • 150 g serka mascarpone
  • 1 czubata łyżka cukru pudru
  • 1 słoiczek jagód (ew. 300 g świeżych/mrożonych)
  • 1/2 słoiczka dżemu wiśniowego (ok. 150 g)
  • 2 banany
  • 1/2 tabliczki białej czekolady (ok. 50 g)

PRZYGOTOWANIE

Biszkopt:

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
  2. Żółtka oddzielamy od białek. Do żółtek dodajemy 1/2 szklanki cukru i wodę. Ubijamy ok. 10 minut na pełnych obrotach miksera, aż masa zrobi się jasna i puszysta.
  3. Białka ubijamy z reszta cukru. Dodajemy do nich ubitą masę żółtkową i miksujemy do połączenia.
  4. Dodajemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Dokładnie mieszamy.
  5. Całość przelewamy do blaszki lub tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Pieczemy ok. 25-30 minut w 180 stopniach sprawdzając patyczkiem czy już jest przepieczony i uważając, żeby nie spiec za bardzo wierzchu.
  7. Wyjmujemy, studzimy, delikatnie nożem ścieramy wierzchnią warstwę biszkoptu (taka miękką "skorupkę") i kroimy na 2 równe blaty.
  8. Blaty nasączamy herbatą lub sokiem.

Przełożenie:

  1. Śmietanę z serkiem umieszczamy w misie miksera. Ubijamy na najwyższych obrotach pod koniec dodając cukier puder.
  2. Na spodnim blacie biszkoptowym rozsmarowujemy 1/2 dżemu. Wykładamy na to 1/4 kremu. Wysypujemy równomiernie jagody i ostrożnie przykrywamy je 1/4 kremu.
  3. Następnie układamy drugą część biszkoptu. Smarujemy ją dżemem wiśniowym i 1/4 kremu. Wykładamy pokrojone w plasterki banany i wykładamy równomiernie na wierzch resztę kremu, tak żeby przykrył wszystkie plasterki banana.
  4. Wierzch posypujemy startą białą czekoladą.
  5. Wstawiamy do lodówki na przynajmniej 2 godzinki. Smacznego :)

coś na dokładkę?

4 komentarze

Ervisha 15 maja 2017 - 10:24

Podoba mi się tutaj… masz ładną wizję i z pewnością wyjdzie Ci pięknie. A torcik??? Prosty w przygotowaniu i z pewnością smaczny. W moim domu wszyscy lubią przełamane smaki słodkie i kwaskowate, dzięki nim ciasto smakuje jeszcze lepiej :) Twoje powinno znaleźć się w menu w restauracji i to takiej z gwiazdkami :D

Odpowiedz
Ania S 15 maja 2017 - 11:21

Jagody i banan to pyszne połączenie. Torcik wygląda cudnie i na pewno smakuje latem :)

Odpowiedz
La grande e la piccola cuoca 15 maja 2017 - 15:48

Bardzo pyszne ciasto!!! Jak tylko pojawią się jagody, koniecznie muszę go przygotować. Już wiem, że na pewno będzie mi smakowało :)))

Odpowiedz
Natalie 16 maja 2017 - 21:03

Wspaniały! Połączenie jagód i bananów to super sprawa :)
https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

Odpowiedz

Skomentuj

Close