Młoda kapusta w pomidorach na ostro to taki trochę sezonowy pikantny wegański bigos, który idealnie sprawdza się jako dostawka do obiadu albo jako samodzielne danie, które świetnie pasuje do pieczywa. Już kiedyś pokazywałam Wam przepis na młodą kapustę w pomidorach, ale ta tutaj jest zdecydowanie dla fanów bardziej wyrazistych i pikantnych smaków, a ja zdecydowanie ostatnio się do tej grupy zaliczam. Młoda kapusta w pomidorach na ostro pojawiła się u mnie już kilka razy w tym sezonie i jestem pewna, że będę ją robiła też z już nie młodą kapustą, bo to naprawdę przecudowne kojące danie. Jeżeli szukacie przepisu na surówkę na niedzielny obiad lub warzywną dostawkę, to tak przygotowana młoda kapusta świetnie się sprawdzi. Bardzo polecam i zapraszam :)
SKŁADNIKI
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 mała młoda kapusta (ok. 600-700 g bez głąbu)
- 500 ml passaty pomidorowej
- 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki płatków chili lub ostrej papryki
- 2-3 łyżki sosu sojowego
- solidna szczypta cynamonu
- sól, pieprz
- 2 łyżki oliwy
- do podania: posiekana natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE
- Cebulę siekamy w pióra, a czosnek przeciskamy przez praskę. Kapustkę szatkujemy na paski (nie muszą być bardzo cienkie).
- Na rozgrzanej oliwie na dużej patelni podsmażamy cebulę i czosnek. Po 2-3 minutach dorzucamy kapustę. Smażymy kilka minut i dodajemy pomidory oraz przyprawy. Dusimy ok. 15-20 minut na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając.
- Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z pieczywem (i na przykład tofu lub jajkiem) jako samodzielne danie albo jako dostawkę do obiadu. Smacznego :)
2 komentarze
Wygląda bardzo apetycznie. Tym bardziej wypróbuję, jeśli to wersja na ostro. :)
Uwielbiam młoda kapustę. Pojawia się ona w mniej kuchni na wiele, wiele sposobów. Przyszła wiosna, że więc młoda kapusta znowu zagościła w mojej kuchni. Wiele razy robię z warzywami do kompletu.