Sernikowe gofry bananowe to naturalne następstwo ostatnich fit gofrów twarogowych.
Zapowiadałam zresztą zatrzęsienie gofrów tutaj. W końcu dorobiłam się bowiem własnej pięknej gofrownicy Wybrałam taką, która smaży najpiękniejsze okrągłe gofry i do której trzeba mieć morze cierpliwości ;)
Sernikowe gofry bananowe wychodzą jeszcze delikatniejsze niż fit gofry twarogowe. Tutaj banan nie tylko dodaje nieco słodyczy, ale też sprawia, że ciasto jest lekko bardziej puszyste i mięciutkie. Dla mnie idealnie smakują z sezonowymi owocami jak figi czy borówki i z jogurtem. Jednak, oczywiście można podać je też po prostu z grubą łyżką masła orzechowego lub nutelli.
Nadadzą się idealnie nie tylko na śniadanie, ale też na zdrową słodką kolację czy podwieczorek :)
SKŁADNIKI
- 200 g zmielonego twarogu półtłustego
- 2 jajka
- 1 dojrzały banan
- 2 płaskie łyżki mąki pszennej / pełnoziarnistej / jaglanej (ok. 30-40 g)
- solidna szczypta cynamonu
- do podania dodatkowo: jogurt naturalny, owoce (figi, borówki, maliny, śliwki), masło orzechowe, nutella
PRZYGOTOWANIE
- Twaróg rozgniatamy dokładnie widelcem z bananem. Dodajemy jajka, mąkę i cynamon, a następnie mieszamy dokładnie do połączenia.
- Lekko natłuszczamy gofrownicę (najlepiej delikatnie wacikiem, ale dobrej jakości sprzęt czasem nawet tego nie potrzebuje ;-)), a następnie porządnie ją rozgrzewamy.
- Masę dzielimy na 4 części i umieszczamy pierwszą w gofrownicy piekąc gofry ok. 2-3 minuty delikatnie podnosząc wieczko i sprawdzając czy gofry się już przepiekły i odchodzą swobodnie od gofrownicy.
- Podajemy z wybranymi dodatkami. Smacznego :)
2 komentarze
Czy można użyć mąkę bezglutenową?
Tak, ja testowałam z ryżową oraz gryczaną i były super :)