Sernikowe gofry bananowe – zdrowe, ekspresowe i łatwe

Sernikowe gofry z bananem to naturalne następstwo ostatnich fit gofrów twarogowych. Zapowiadałam zresztą zatrzęsienie gofrów tutaj, bo w końcu dorobiłam się własnej pięknej gofrownicy, która smaży najpiękniejsze okrągłe gofry i do której trzeba mieć morze cierpliwości ;-) Sernikowe gofry bananowe wychodzą jeszcze delikatniejsze niż fit gofry twarogowe, bo banan nie tylko dodaje nieco słodyczy, ale też sprawia, że ciasto jest lekko bardziej puszyste i mięciutkie. Dla mnie idealnie smakują z sezonowymi owocami jak figi czy borówki i z jogurtem, ale oczywiście można podać je też po prostu z grubą łyżką masła orzechowego lub nutelli. A nadadzą się idealnie nie tylko na śniadanie, ale też na zdrową słodką kolację czy podwieczorek :-)

Sernikowe gofry bananowe

(ok. 6-8 okrągłych gofrów lub 3-4 duże prostokątne)

~ 200 g zmielonego twarogu półtłustego
~ 2 jajka
~ 1 dojrzały banan
~ 2 płaskie łyżki mąki pszennej / pełnoziarnistej / jaglanej (ok. 30 g)
~ solidna szczypta cynamonu
~ do podania dodatkowo: jogurt naturalny, owoce (figi, borówki, maliny, śliwki), masło orzechowe, nutella

Twaróg rozgniatamy dokładnie widelcem z bananem. Dodajemy jajka, mąkę i cynamon, a następnie mieszamy dokładnie do połączenia.

Lekko natłuszczamy gofrownicę (najlepiej delikatnie wacikiem, ale dobrej jakości sprzęt czasem nawet tego nie potrzebuje ;-)), a następnie porządnie ją rozgrzewamy.

Masę dzielimy na 4 części i umieszczamy pierwszą w gofrownicy piekąc gofry ok. 2-3 minuty delikatnie podnosząc wieczko i sprawdzając czy gofry się już przepiekły i odchodzą swobodnie od gofrownicy.

Podajemy z wybranymi dodatkami. Smacznego :-)

Drukuj


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *