fbpx

Sernikowe gofry bananowe – zdrowe, ekspresowe i łatwe

by Kucharka w baletkach

Sernikowe gofry bananowe to naturalne następstwo ostatnich fit gofrów twarogowych.

Zapowiadałam zresztą zatrzęsienie gofrów tutaj. W końcu dorobiłam się bowiem własnej pięknej gofrownicy Wybrałam taką, która smaży najpiękniejsze okrągłe gofry i do której trzeba mieć morze cierpliwości ;)

Sernikowe gofry bananowe z figami

Sernikowe gofry bananowe wychodzą jeszcze delikatniejsze niż fit gofry twarogowe. Tutaj banan nie tylko dodaje nieco słodyczy, ale też sprawia, że ciasto jest lekko bardziej puszyste i mięciutkie. Dla mnie idealnie smakują z sezonowymi owocami jak figi czy borówki i z jogurtem. Jednak, oczywiście można podać je też po prostu z grubą łyżką masła orzechowego lub nutelli.

Nadadzą się idealnie nie tylko na śniadanie, ale też na zdrową słodką kolację czy podwieczorek :)

Sernikowe gofry bananowe

Drukuj
Liczba porcji: 2 (4 prostokątne gofry lub 8 okrągłych małych) Czas przygotowania:
Wartości odżywcze: 320 kalorii 25b, 33w, 10t, 2bł na porcję
Ocena 4.1/5
( 42 głos )

SKŁADNIKI

  • 200 g zmielonego twarogu półtłustego
  • 2 jajka
  • 1 dojrzały banan
  • 2 płaskie łyżki mąki pszennej / pełnoziarnistej / jaglanej (ok. 30-40 g)
  • solidna szczypta cynamonu
  • do podania dodatkowo: jogurt naturalny, owoce (figi, borówki, maliny, śliwki), masło orzechowe, nutella

PRZYGOTOWANIE

  1. Twaróg rozgniatamy dokładnie widelcem z bananem. Dodajemy jajka, mąkę i cynamon, a następnie mieszamy dokładnie do połączenia.
  2. Lekko natłuszczamy gofrownicę (najlepiej delikatnie wacikiem, ale dobrej jakości sprzęt czasem nawet tego nie potrzebuje ;-)), a następnie porządnie ją rozgrzewamy.
  3. Masę dzielimy na 4 części i umieszczamy pierwszą w gofrownicy piekąc gofry ok. 2-3 minuty delikatnie podnosząc wieczko i sprawdzając czy gofry się już przepiekły i odchodzą swobodnie od gofrownicy.
  4. Podajemy z wybranymi dodatkami. Smacznego :)
Sernikowe gofry bananowe na niebiesim talerzu
Sernikowe gofry bananowe jedna sztuka

coś na dokładkę?

2 komentarze

Hanna 22 maja 2024 - 09:11

Czy można użyć mąkę bezglutenową?

Odpowiedz
Kucharka w baletkach 3 czerwca 2024 - 16:49

Tak, ja testowałam z ryżową oraz gryczaną i były super :)

Odpowiedz

Skomentuj

Close