fbpx

Dorsz duszony w pomidorach

by Kucharka w baletkach

Kiedy byłam mała, mama, babcia czy ciocia zawsze przygotowywały ryby w jeden tylko sposób: smażone w panierce podane z frytkami albo ziemniakami. I przez to nie wyobrażałam sobie, że można ją zrobić inaczej. Ale od kiedy zajęłam się gotowaniem, odkryłam prawdziwy smak ryby i miliony wariacji, w jakich można ją przygotować. Od tamtej pory rybę smażoną jem rzadko, bo duszona w odpowiednich składnikach lub pieczona jest o wiele smaczniejsza i bardziej aromatyczna. Ten dorsz duszony w pomidorach jest jednym z moich ulubionych na rybne danie i kiedy kupię dorsza i chcę zrobić coś innego i tak zawsze kończy się na tym. Kiedy pierwszy raz robiłam tego dorsza byłam bardzo pozytywnie zaskoczona smakiem, bo jest naprawdę przewspaniały, a przepis jest naprawdę łatwy i przyjemny. Bardzo polecam, dorsz duszony w pomidorach Wam na pewno też posmakuje :)

Dorsz duszony w pomidorach

(2-3 porcje)

~ 600 g filetów z dorsza (najlepsze świeże, ale z braku laku mrożone też mogą być ;))
~ 1 duża cebula
~ 3 duże pomidory
~ ew. 1 puszka groszku konserwowego
~ 1 szklanka bulionu warzywnego
~ sól, pieprz
~ 1 łyżka tymianku
~ 1 natka pietruszki
~ oliwa do smażenia

Na patelni na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę. Dodajemy pokrojone pomidory, a następnie groszek. Chwilę smażymy i dolewamy bulion. Całość posypujemy tymiankiem, solą i pieprzem. Gotujemy ok. 5 minut.

Następnie wkładamy porcje dorsza oprószonego solą i pieprzem. Gotujemy 10-15 minut pod przykryciem na średnim ogniu. Po tym czasie filety odwracamy, posypujemy tymiankiem i gotujemy jeszcze ok. 5 minut. Na koniec posypujemy natką pietruszki.

Podajemy z ryżem/kuskusem. Smacznego :)

coś na dokładkę?

2 komentarze

Pani Szyjka 16 listopada 2013 - 12:32

Niesamowicie wygląda!

Odpowiedz
yllla 17 listopada 2013 - 13:29

zjadłabym :)

Odpowiedz

Skomentuj

Close