fbpx

Sernik z jabłkami

by Kucharka w baletkach

Jeszcze przed moim przyjazdem na długi weekend do domu, mama zamówiła u mnie sernik, a kiedy weszłam do domu i zobaczyłam dwie wielkie skrzynie pełne jabłek, wiedziałam, że musi być to sernik z jabłkami. Smak jabłek z cynamonem i twarogu świetnie do siebie pasują, dzięki czemu ciasto smakuje cudownie! Bardzo polecam – sernik z jabłkami jest delikatny, puszysty, a warstwa jabłkowa dodaje mu soczystości i pyszności. Na pewno nie będziecie zawiedzeni ;-)

Sernik z jabłkami

(blacha 35×25 cm)

Spód:
~ 1,5 szklanki mąki
~ 1/2 szklanki cukru pudru
~ 100 g masła lub margaryny
~ 2 żółtka
~ 1 łyżka proszku do pieczenia

Wszystkie składniki łączymy i formujemy kulę. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie ciastem wylepiamy wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Spód podpiekamy w 190 stopniach przez ok. 17-20 minut. Studzimy.

~ 1 kg jabłek
~ 1 łyżeczka cynamonu
~ ew. cukier do smaku

Jabłka obieramy i trzemy na tarce. Mieszamy z cynamonem i cukrem (jeżeli jabłka są bardzo kwaśne). Wykładamy na podpieczony spód.

Masa serowa:
~ 1,3 kg twarogu półtłustego zmielonego
~ 100 g masła
~ 4 jajka
~ 1,5 szklanki cukru
~ 2 budynie śmietankowe (po 40 g każdy)
~ 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać po jednym żółtku za każdym razem miksując. Stopniowo dodawać ser i budynie. Na koniec wlać ekstrakt i delikatnie wmieszać ubite białka. Wyłożyć na spód z jabłkami. Całość piec 45 minut w 180 stopniach. Ostudzić i posypać startą czekoladą.

coś na dokładkę?

4 komentarze

Dzikowiec 5 listopada 2013 - 15:01

Ojej, ale apetyczny! Mmmmmmm!

Odpowiedz
AZgotuj! 5 listopada 2013 - 15:23

A ja pokochałam balet będąc na przedstawieniu pierwszy raz. Pięknie gratuluję pasji a serniczek też pysznie i delikatnie się prezentuje:)

Odpowiedz
RAROSSA 5 listopada 2013 - 16:36

Wygląda przepysznie

Odpowiedz
Ola 6 listopada 2013 - 22:58

u mnie serniki są głównie na jakieś uroczystości rodzinne ;)

Odpowiedz

Skomentuj

Close