Sernik z jabłkami to bardzo jesienny sernik, który trzeba spróbować.
Jesienią staram się jak najczęściej piec ciasta z jabłkami. To zdecydowanie moje ulubione owoce, a w wersji duszonej czy pieczonej nabierają jeszcze więcej finezji i aromatu. Uwielbiam zarówno bardziej skomplikowane złożone słodkości z jabłkami jak tort pełnoziarnisty z jabłkami, jak i prostą kruszonkę z jabłkami, która nie może się znudzić.
Pieczenie ciast z jabłkami zresztą przychodzi do mnie samo. Moi teściowie bowiem mają sad, więc regularnie dostaję dostawy jabłek w różnych odmianach. I zawsze robię z nich pyszny użytek ;)
Jednak, czasem nachodzi mnie też ochota na domowy serniczek. W moim domu rodzinnym są bardzo lubiane i, w odróżnieniu od innych ciast, mam tutaj spore pole manewru, bo sernik zjedzą każdy, czy to lekki i puszysty czy ciężki i kremowy.
Postanowiłam więc jednej jesieni połączyć sernik i szarlotkę. I wyszedł przepyszny sernik z jabłkami, który wszedł do kanonu akceptowanych ciast w moim domu i zawsze szybko znika. A ja potem stworzyłam też nawet sernik z jabłkami i kruszonką.
Sernik z jabłkami to idealne ciasto na jesień
Ten jednak jabłkowy sernik to wersja podstawowa z kruchym maślanym spodem, warstwą słodko-kwaskowatych jabłek i grubą warstwą dość ciężkiej, ale przyjemnie słodkiej masy serowej. Wszystkie smaki i tekstury są tutaj idealnie zbalansowane i jeszcze nie poznałam nikogo, komu ten sernik by nie smakował ;)
Taki jesienny sernik świetnie nada się na jesienne wieczory pod kocem. Albo na jesienne spokojne weekendy w domu przeplatane spacerami wśród kolorowych liści w parku. Świetnie pasuje do kawy na śniadanie, ale też do popołudniowej herbaty.
SKŁADNIKI
Spód:
- 1,5 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 100 g masła lub margaryny
- 2 żółtka
- 1 łyżka proszku do pieczenia
Jabłka:
- 1 kg jabłek
- 1 łyżeczka cynamonu
- ew. cukier do smaku
Masa serowa:
- 1,3 kg twarogu półtłustego zmielonego
- 100 g masła
- 4 jajka
- 1,5 szklanki cukru
- 1 budyń śmietankowy (40 g)
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
PRZYGOTOWANIE
Spód:
- Wszystkie składniki łączymy i formujemy kulę. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 1 godzinę.
- Po tym czasie piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
- Ciastem wylepiamy wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Podpiekamy w rozgrzanym piekarniku ok. 17-20 minut.
Jabłka:
- Jabłka obieramy i trzemy na tarce. Mieszamy z cynamonem i cukrem (jeżeli jabłka są bardzo kwaśne). Wrzucamy do garnka z kilkoma łyżkami wody. Dusimy do miękkości.
- Wykładamy na podpieczony spód.
Masa serowa:
- Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę.
- Dodajemy po jednym żółtku za każdym razem miksując.
- Stopniowo dodajemy ser i budynie. Na koniec wlewamy ekstrakt i dodajemy ubite białka.
- Wykładamy na spód z jabłkami.
- Całość pieczemy 45 minut w 180 stopniach.
- Studzimy i podajemy. Przechowujemy w lodówce do 3 dni. Smacznego :)
4 komentarze
Ojej, ale apetyczny! Mmmmmmm!
A ja pokochałam balet będąc na przedstawieniu pierwszy raz. Pięknie gratuluję pasji a serniczek też pysznie i delikatnie się prezentuje:)
Wygląda przepysznie
u mnie serniki są głównie na jakieś uroczystości rodzinne ;)