Sernik z jabłkami

Jeszcze przed moim przyjazdem na długi weekend do domu, mama zamówiła u mnie sernik, na co ja przystałam bez gadania. Zastanawiałam się tylko jaki zrobię. Czy puszysty czy ten bardziej ciężki, czy z owocami czy bez, czy jakiś smakowy czy po prostu zwyczajny… Kiedy jednak weszłam do domu i zobaczyłam dwie wielkie skrzynie pełne jabłek, wiedziałam, że wylądują one w serniku z jabłkami właśnie. Smak jabłek z cynamonem i twarogu świetnie do siebie pasują, dzięki czemu ciasto smakuje cudownie! Nie jest to typowy sernik, jak np. wiedeński czy krakowski, ale jest ich godnym zastępstwem, ażeby tamte się nie znudziły od zbyt częstego robienia ;p Bardzo polecam sernik z jabłkami, bo był taki smaczny, że prawie nie załapałam się na żaden kawałek (nie wychodźcie na zbyt długo z domu, kiedy już go skończycie ;p). Bardzo polecam! :)

Sernik z jabłkami

(blacha 35×25 cm)

Spód:
~ 1,5 szklanki mąki
~ 1/2 szklanki cukru pudru
~ 100 g masła lub margaryny
~ 2 żółtka
~ 1 łyżka proszku do pieczenia

Wszystkie składniki łączymy i formujemy kulę. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie ciastem wylepiamy wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Spód podpiekamy w 190 stopniach przez ok. 17-20 minut. Studzimy.

~ 1 kg jabłek
~ 1 łyżeczka cynamonu
~ ew. cukier do smaku

Jabłka obieramy i trzemy na tarce. Mieszamy z cynamonem i cukrem (jeżeli jabłka są bardzo kwaśne). Wykładamy na podpieczony spód.

Masa serowa:
~ 1,3 kg twarogu półtłustego zmielonego
~ 100 g masła
~ 4 jajka
~ 1,5 szklanki cukru
~ 2 budynie śmietankowe (po 40 g każdy)
~ 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać po jednym żółtku za każdym razem miksując. Stopniowo dodawać ser i budynie. Na koniec wlać ekstrakt i delikatnie wmieszać ubite białka. Wyłożyć na spód z jabłkami. Całość piec 45 minut w 180 stopniach. Ostudzić i posypać startą czekoladą.

Drukuj



4 thoughts on “Sernik z jabłkami”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *