fbpx

Sernik z jabłkami

by Kucharka w baletkach

Sernik z jabłkami to bardzo jesienny sernik, który trzeba spróbować.

Jesienią staram się jak najczęściej piec ciasta z jabłkami. To zdecydowanie moje ulubione owoce, a w wersji duszonej czy pieczonej nabierają jeszcze więcej finezji i aromatu. Uwielbiam zarówno bardziej skomplikowane złożone słodkości z jabłkami jak tort pełnoziarnisty z jabłkami, jak i prostą kruszonkę z jabłkami, która nie może się znudzić.

Pieczenie ciast z jabłkami zresztą przychodzi do mnie samo. Moi teściowie bowiem mają sad, więc regularnie dostaję dostawy jabłek w różnych odmianach. I zawsze robię z nich pyszny użytek ;)

Jednak, czasem nachodzi mnie też ochota na domowy serniczek. W moim domu rodzinnym są bardzo lubiane i, w odróżnieniu od innych ciast, mam tutaj spore pole manewru, bo sernik zjedzą każdy, czy to lekki i puszysty czy ciężki i kremowy.

Postanowiłam więc jednej jesieni połączyć sernik i szarlotkę. I wyszedł przepyszny sernik z jabłkami, który wszedł do kanonu akceptowanych ciast w moim domu i zawsze szybko znika. A ja potem stworzyłam też nawet sernik z jabłkami i kruszonką.

Sernik z jabłkami to idealne ciasto na jesień

Ten jednak jabłkowy sernik to wersja podstawowa z kruchym maślanym spodem, warstwą słodko-kwaskowatych jabłek i grubą warstwą dość ciężkiej, ale przyjemnie słodkiej masy serowej. Wszystkie smaki i tekstury są tutaj idealnie zbalansowane i jeszcze nie poznałam nikogo, komu ten sernik by nie smakował ;)

Taki jesienny sernik świetnie nada się na jesienne wieczory pod kocem. Albo na jesienne spokojne weekendy w domu przeplatane spacerami wśród kolorowych liści w parku. Świetnie pasuje do kawy na śniadanie, ale też do popołudniowej herbaty.

Sernik z jabłkami

Drukuj
Liczba porcji: 20 (blaszka 35x25 cm) Czas przygotowania:
Wartości odżywcze: 316 kalorii 13 g białka, 37 g węglowodanów, 13 g tłuszczy na porcję
Ocena 4.7/5
( 3 głos )

SKŁADNIKI

Spód:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 100 g masła lub margaryny
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka proszku do pieczenia

Jabłka:

  • 1 kg jabłek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ew. cukier do smaku

Masa serowa:

  • 1,3 kg twarogu półtłustego zmielonego
  • 100 g masła
  • 4 jajka
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 budyń śmietankowy (40 g)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

PRZYGOTOWANIE

Spód:

  1. Wszystkie składniki łączymy i formujemy kulę. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 1 godzinę.
  2. Po tym czasie piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. 
  3. Ciastem wylepiamy wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Podpiekamy w rozgrzanym piekarniku ok. 17-20 minut.

Jabłka:

  1. Jabłka obieramy i trzemy na tarce. Mieszamy z cynamonem i cukrem (jeżeli jabłka są bardzo kwaśne). Wrzucamy do garnka z kilkoma łyżkami wody. Dusimy do miękkości.
  2. Wykładamy na podpieczony spód.

Masa serowa:

  1. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę.
  2. Dodajemy po jednym żółtku za każdym razem miksując.
  3. Stopniowo dodajemy ser i budynie. Na koniec wlewamy ekstrakt i dodajemy ubite białka.
  4. Wykładamy na spód z jabłkami.
  5. Całość pieczemy 45 minut w 180 stopniach.
  6. Studzimy i podajemy. Przechowujemy w lodówce do 3 dni. Smacznego :)

coś na dokładkę?

4 komentarze

Dzikowiec 5 listopada 2013 - 15:01

Ojej, ale apetyczny! Mmmmmmm!

Odpowiedz
AZgotuj! 5 listopada 2013 - 15:23

A ja pokochałam balet będąc na przedstawieniu pierwszy raz. Pięknie gratuluję pasji a serniczek też pysznie i delikatnie się prezentuje:)

Odpowiedz
RAROSSA 5 listopada 2013 - 16:36

Wygląda przepysznie

Odpowiedz
Ola 6 listopada 2013 - 22:58

u mnie serniki są głównie na jakieś uroczystości rodzinne ;)

Odpowiedz

Skomentuj

Close