fbpx

Ekspresowe placki jogurtowe z kiwi – zdrowe i pyszne

by Kucharka w baletkach

Myślałam, że na blogu jest dużo placków, ale okazuje się, że wcale nie i czas to zmienić. Przyznam Wam się szczerze, że u mnie najczęściej lądują placki owsiane z jabłkiem, bo jestem absolutną fanką połączenia płatków owsianych, jabłek i cynamonu. Ale raz na jakiś czas ruszy mnie, że od dwóch tygodni z owoców jem tylko jabłka i jakieś śladowe ilości mandarynek, więc może pora na inny owoc. Kupiłam sobie więc piękne kiwi i zrobiłam delikatne, zdrowe i ekspresowe placki jogurtowe z kiwi. Generalnie najbardziej do tych placków polecam Wam żółte kiwi, które są słodsze i bardziej soczyste, ale jeżeli uda Wam się kupić dojrzałe i miękkie zielone, to też będą pyszne. Ja takie placki serwuję na śniadanie lub przekąskę, a polane jogurtem z syropem klonowym lub miodem smakują najlepiej na świecie. Zapraszam – ekspresowe placki jogurtowe z kiwi przed Wami :-)

Ekspresowe placki jogurtowe z kiwi

(ok. 12 sztuk)

~ 120 g mąki pszennej pełnoziarnistej
~ 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
~ 300 g jogurtu naturalnego
~ 1-2 łyżki syropu klonowego (lub innego słodzidła, cukier też może być ;))
~ 2-3 kiwi

Mąkę, proszek, jogurt i syrop klonowy dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Odstawiamy na 5 minut.

Kiwi obieramy i kroimy na 0,5 cm plasterki.

Patelnię rozgrzewamy (przed można lekko natłuścić olejem rzepakowym lub masłem klarowanym). Ogień zmniejszamy na średni. Łyżką nakładamy porcje ciasta (1 łyżka = 1 placek). Na każdy przylepiamy plasterek kiwi albo dwa, lekko przykrywamy 0,5 łyżki ciasta. Smażymy placki z obu stron ostrożnie przewracając.

Podajemy z jogurtem, syropem klonowym lub miodem. Smacznego :-)

coś na dokładkę?

1 komentarz

Dominika 9 marca 2020 - 18:46

O super! Na pewno wypróbuję 👍

Odpowiedz

Skomentuj

Close