Fit chlebek bananowy bez cukru z kawą i czekoladą to moje ostatnie weekendowe ciasto do kawy na niedzielę. U mnie w domu rodzinnym jest tradycja wspólnej rodzinnej kawy w weekendy, więc poza tradycyjnymi ciastami, czasem staram się wcisnąć coś ciut zdrowszego, ale wciąż pysznego.
Idealny chlebek bananowy bez cukru już został wielokrotnie przetestowany w moim domu. Zawsze znika bardzo szybko i nikt nie uważa, że jest mniej słodki czy smaczny niż inne ciasta z cukrem. Bo po prostu nie jest ;)
Uwielbiam ten przepis. Odkąd go wymyśliłam, często jest moją bazą do innych wypieków. Tak jak na przykład w przypadku fit czekoladowego tortu z serkiem i borówkami. Czasem staram się po prostu dodać mu nieco inne nuty smakowe kombinując z rodzajami mąki albo bakaliami. I dzisiaj mam dla Was wersję o delikatnym przyjemnym posmaku kawy z czekoladą.
Fit chlebek bananowy bez cukru z kawą i czekoladą idealny na fit podwieczorek lub jako fit przekąska

Fit chlebek bananowy kawowy to wręcz ciasto idealne. Nie ma przy nim wiele pracy, a jest pyszne, pożywne, słodkie i apetyczne. Ja podaję je zarówno na podwieczorek, jak i biorę jako drugie śniadanie do pracy, bo z jogurtem stanowi sycący i zbilansowany posiłek.
W wersji podrasowanej z waniliowym twarożkiem na wierzchu może już nawet nie potrzebować jogurtu. Już jeden solidny kawałek zaspokoi ochotę na słodycze, a dodatkowo nasyci i ukoi. I usmarowany z wierzchu twarożkiem waniliowym z orzechami pięknie prezentuje się na stole. Dobra, ale do tego wrócimy w następnym wpisie ;)
Idealny zdrowy chlebek bananowy to przepis, który trzeba znać. A jak już się go pozna, to robić jak najczęściej. Każdy go lubi, każdy potrzebuje. Zapraszam :)

SKŁADNIKI
- 100 g suszonych daktyli
- 2 duże dojrzałe banany
- 1 jajko
- 1 łyżka masła orzechowego (ok. 25 g)
- 1 podwójne espresso (ok. 60 ml; lub po prostu 60 ml mocnej kawy)
- 150 g mąki pszennej (pełnoziarnistej)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 tabliczki gorzkiej lub deserowej czekolady (ok. 50 g)
PRZYGOTOWANIE
- Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 minut. Następnie dokładnie odciskamy wodę i przekładamy je do miski.
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
- Do daktyli dodajemy obrane i pokrojone w plasterki banany. Dodajemy masło orzechowe i wbijamy jajko. Wszystko miksujemy razem blenderem do dokładnego połączenia.
- Do masy dodajemy kawę, mąkę, proszek, sodę. Wszystko mieszamy łyżką lub trzepaczką do dokładnego połączenia. Dodajemy posiekaną czekoladę i mieszamy.
- Masę przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (lub silikonowej).
- Ciasto pieczemy przez ok. 45 minut w rozgrzanym piekarniku (sprawdzamy patyczkiem czy jest już suche). Wyjmujemy i studzimy. Smacznego :)


4 komentarze
Koniecznie muszę wypróbować. :) Świetny pomysł na domowy, zdrowy chlebek.
Piekny a jaka inna mąkę mogę użyć? Orkiszowa, owsiana, gryczana, ryzowa? Czy jakaś się nada?
Gryczana i ryżowa może sprawić, że całość będzie ciężka i jest większe prawdopodobieństwo zakalca. Jednak, już orkiszowa, albo pełnoziarnista będzie super – sama często z nimi robię i chlebek wychodzi ekstra. Owsianej nie próbowałam, ale myślę, że powinna być spoko :)
Bardzo dziekuje za pomoc❤️♥️💕